Vučinić o vršnjačkom nasilju u Novom Sadu: Bilo je slučajeva kada su procedure preskočene

Četvrta po redu obuka zaposlenih u novosadskim školama za reagovanje u slučaju vršnjačkog nasilja održana je danas u Osnovnoj školi "Ivan Gundulić".
Vučinić o vršnjačkom nasilju u Novom Sadu: Bilo je slučajeva kada su procedure preskočene
Foto: Grad Novi Sad
Ove obuke namenjene su direktorima, sekretarima, zaposlenima u pedagoško-psihološkim službama i predstavnicima Gradskog učeničkog parlamenta, a realizuje ih Koordinaciono telo za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama na teritoriji Grada Novog Sada.

Obuke su deo Programa senzibilisanja profesionalaca u ustanovama obrazovanja i vaspitanja za postupanja po prijavama nasilja, zlostavljanja, zanemarivanja i diskriminacije.

Predsednica Koordinacionog tela i članica Gradskog veća za obrazovanje Dina Vučinić istakla je da Grad intenzivno radi na sprečavanju nasilja u školama i u tom smislu uvodi nove mere, a da su obuke nadležnih školskih službi jedna od njih.
 
"Nažalost, tema vršnjačkog nasilja je uvek aktuelna i situacija po tom pitanju nije idealna, a ono što mi moramo da radimo jeste da se aktivno bavimo kako prevencijom tako i prepoznavanjem i rešavanjem problema ukoliko postoji. Grad Novi Sad, od 2013. godine, a pojačano u poslednjih godinu dana radi po tom pitanju, posredstvom Koordinacionog tela čiji su članovi predstavnici policije, Centra za socijalni rad, direktori aktiva osnovnih i srednjih škola, članovi Gradskog veća i stručne službe i predstavnici Učenički parlament", rekla je Vučinić.
 
Ona je podsetila na meru koju je Kordinaciono telo usvojilo u nameri da pospeši komunikaciju sa žrtvama nasilja, odnosno na mogućnost da se nasilje prijavi putem SOS broja telefona ili putem mejla. 
 
Naime, podržavajući nacionalnu platformu za prevenciju nasilja "Čuvam te", Koordinaciono telo za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama na teritoriji Grada Novog Sada oformilo je radnu grupu koja obrađuje prijave upućene putem telefona, na broj: 064 844 88 00 ili putem mejla na adresu: koordinaciono.nasilje@novisad.rs.
 
"Novi Sad je prvi grad u Srbiji koji je uveo ovu liniju i dao mogućnost da se svaki dan, 24 sata dnevno može prijaviti nasilje. Od kako je uveden, imali smo blizu sto poziva. Obukama koje sada sprovodimo želimo da pomognemo nadležnim školskim službama. Bilo je slučajeva kada su neke procedure preskočene i onda je rešavanje problema spalo na roditelje, a to ne sme da se dešava. Nasilje u školama je ozbiljan problem o kojem ne sme da se ćuti, slučajevi nasilja moraju biti prijavljeni i svaki dan moramo jasno da kažemo šta smo uradili da se nasilje spreči. Zato i mi radimo udruženo i na raspolaganju smo 24 sata dnevno", navela je ona.
 
Članica Koordinacionog tela Biljana Kikić Grujić objasnila je da se obuke sprovode u tri faze.
 
"Prvu fazu već realizujemo i njom su obuhvaćene osnovne škole, u drugoj fazi srednje, a u trećoj ćemo organizovati aktivnosti namenjene roditeljima. Prepoznali smo potrebu da zaposlenima u školama pružimo podršku u postupanju u slučajevima nasilja i radimo na tome da ga prepoznaju i da pravovremeno i blagovremeno reaguju. Takođe razgovaramo o tome šta su konkretni problemi određenih škola i kako da im pomognemo u tehničkom pogledu, da imaju osvetljenje, video nadzor i slično, ali i u savetodavnom i edukativnom smislu", navela je Kikić Grujić.
Inače, učenik sedmog razreda Osnovne škole "Ivan Gundulić" zadobio je lakše povrede kada ga je prošlog četvrtka napala grupa momaka.
 
Dečak je napadnut po završetku časova u poslepodnevnoj smeni, kada ga je ispred škole sačekalo sedam momaka, od kojih su, kako za N1 kaže njegova majka, šestorica srednjoškolci, a jedan je 13-godišnjak koji sa napadnutim dečakom ide u školu i koji je nosio fantomku.
 
Prema rečima majke dečaka za N1, pretučenog dečaka je našao brat, dok je ovaj ležao na zemlji i da ga je doveo kući "krvavog i sa podlivima, te da mu je curila krv iz nosa".
  • Iva

    29.11.2022 20:48
    @gruber
    A sta ako su deca kao jedino jedino rešenje da se nasilnik zaustavi videli u batinama. A prica se da je upravo to razlog.
    Verujte, da neko moje dete konstantno zlostavlja, emocionalno ili fizicki, resila bi preko brace na isti nacin. Zasto? Pa zato sto znam kako sistem funkcionise. Zato sto je nasilnik bog i batina, jos ako ga roditelji podsticu, pa tu leka nema. E, to je tragedija sistema.
  • Samo pitam

    29.11.2022 18:29
    Jel to ista ona koja je sirila mrznju prema hrvatima na tviteru onako u cistom radikalskom stilu
  • Guber

    29.11.2022 16:59
    Naravno "nadležni" će prebrojati roditeljske sastanke, dopunske časove, besmislene razgovore i na osnovu toga kažnjavati nastavnike i direktore dok istovremeno mladi siledžije odlično znaju sve procedure, šest na jednoga, fantomka, prebijanje. Deca će zaključiti ako već nisu, da od škole i "procedura" nema nikakve vajde. Da je moje dete prebijeno ja bih želeo da ista sudbina zadesi siledžije, a ne da me zajebavaju sa "pojačanim vaspitno-pedagoškim radom" i "senzibilitetom". Rekao bih gde mogu sa ture te pojmove ali to nije za objavljivanje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti