FOTO Prosvetari protestovali u Novom Sadu: "Epidemija nasilja u školama"

Više od stotinu prosvetnih radnika protestovalo je ispred Banovine, a njihov osnovni zahtev je da dobiju status službenog lica i da se disciplinska procedura za učenike pojednostavi i ubrza.
FOTO Prosvetari protestovali u Novom Sadu: "Epidemija nasilja u školama"
Foto: 021.rs
Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) organizovala je protest u 47 gradova Srbije, a u Beogradu je organizovana i šetnja centralnim gradskim ulicama do Ministarstva prosvete.
Predstavnik Unije sindikata prosvetnik radnika Vojvodine za Novi Sad Martin Mihailović za 021.rs kaže da su se okupili kako bi zaustavili nasilje u školama koje je eskaliralo posle dešavanja u Trsteniku, ali i inače.
"Naši zahtevi su u ovom momentu prilično prosti. Tražimo zaštitu nastavnika time što bismo dobili status službenog lica, kao i da se skrate disciplinski procesi koji se u školama vode protiv učenika. Dakle, vremenski period koji je potreban da se jedan disciplinski postupak sprovede do kraja treba da se skrati i možda da se vrati na neke stare pravilnike koji su bili mnogo bolji nego danas", kaže on.
 
 
Dodaje i da će se tačan broj nastavnika koji su učestvovali u protestu znati uskoro.
 
"Tamo gde je zaposleni kolektiv većinski bio u Uniji, tamo je u potpunosti obustavljena nastava, a tamo gde imamo manje članova i gde nije većina zaposlenih u Uniji ili drugim sindikatima koji su se priključili, oni su obustavili svoju nastavu. Koliko vidim, ovde su kolege koji nisu ni u jednom sindikatu, a došli su da podrže protest", kaže Mihailović za 021.rs.
Ispred Banovine su govorile i druge nastavnice u školama koje su istakle da je nastala "epidemija nasilja u školama" i da je važno da im se dodeli status službenih lica kako bi i oni i učenici bili bezbedni.
 
Podsetimo, u sredu je održan protest prosvetnih radnika u organizaciji Sindikata obrazovanja Srbije i Sindikata radnika u prosveti Srbije. Oni su Ministarstvu predali zahtev za "dostojanstvo profesije".
  • Nsmom

    03.12.2022 21:19
    Nemoc i odmazda
    Nemoc prosvetara jer nemaju pravu, sistemsku, sustinsku podrsku drzave, i, kao da uopste ne razumeju pojam prevencije, ni jedni ni drugi. Imam dvoje u srednjoj i jedno dete u osnovnoj; neki dan, navodna edukativna radionica o nasilju se sastojala od-citanja pravilnika gde se nabraja sta je zabranjeno i koje su kazne! I to im je prevencija. Toliko o kompetencijama prosvete i njihovom shvatanju sta je prevencija. Deca vise ne znaju gde da se okrenu, nastavnici paranoični, sve tumace kao pretnju a realno, gde su biki da protestuju zbog vrsnjackog nasilja?? Cik da dobiju status sluzbenog lica. Cu da ih tuzim za svaku pretnju upucenu mom detetu.
    Sve ovo najbolje ilustruje video klip Sandre Siladjev-Djacki kavezi....
  • pajo patak

    02.12.2022 14:40
    @Boco
    fali ti u; nije rezjltat, nego rjezultat.
  • zagoreli pilav

    02.12.2022 11:06
    replika
    Komsija
    01.12.2022 • 16:04
    Opa
    Jel to epidemija prosvetnih radnika sa 30% fondom casova, najduzim godisnjim, besplatnim ruckom.

    TI ZNAŠ KOLIKI JE FOND? TI ZNAŠ KOLIKI JE ZAKONSKI GODIŠNJI ODMOR? TI PRIPREMAŠ BESPLATNE RUČKOVE NASTAVNOM OSOBLJU?

    TA SVE TVOJE NEDOUMICE OBRATI SE PRECEDNIKU, PREDSEDAVATELJOM SKUPŠTINE, CELOJ VLADI I SVOJ ONOJ LJUDSKOJ BAGATELI KOJA DONOSI I USVAJA ZAKONE NA PIŠTALJKU! NE BI BILO ZGOREG DA SE INFORMIŠEŠ O OBRAZOVNOJ STRUKTURI SVIH KOJI DONOSE, PREPISUJU BELOSVETSKE GLUPOSTI...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.