Zavod: Nisu ispoštovani svi zahtevi za projektovanje garaže kod Banovine

Nisu ispoštovani svi zahtevi Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada prilikom projektovanja garaže kod Banovine, potvrđuju iz ove institucije.
Zavod: Nisu ispoštovani svi zahtevi za projektovanje garaže kod Banovine
Foto: 021.rs

Kako saopštava ova institucija, u konzervatorskim uslovima se navodi obavezno izdavanje saglasnosti na projektnu dokumentaciju, jer Zavod postupa u skladu sa Zakonom o kulturnim dobrima, međutim, ovaj zahtev Zavoda nije ispoštovan.

U saopštenju za medije, Zavod navodi da je još 2009. godine izdao stručno mišljenje po zahtevu JP "Urbanizam" za lociranje garaže, a 2021. godine je izdao konzervatorske uslove za mere tehničke zaštite i drugih radova za izgradnju javne garaže. Dodaju da su ovi uslovi u skladu sa Odlukom o utvrđivanju spomenika kulture Kompleksa Banovine.

Kako se navodi, oni su obavešteni o pukotinama na zidovima zapadnog krila Skupštine Vojvodine 1. novembra. Istog dana su direktor Zavoda Siniša Jokić i građevinski inženjer-konzervator izašli na teren, gde su konstatovali pukotine.
 
"Pukotine su posledica prekoračenja napona u tlu i neravnomernog sleganja zgrade usled izgradnje podzemne garaže u neposrednoj blizini Skupštine APV. Naloženo je od strane Zavoda da stručni tim koji vodi gradnju mora sagledati novonastalu situaciju i predložiti mere kako bi se minimalizovali negativni uticaji koji su doveli do oštećenja objekta", piše u saopštenju Zavoda. 
 
Ističu da u Konzervatorskim uslovima piše da je u blizini zaštićenog objekta zabranjena izgradnja objekata koji mogu ugroziti statičku bezbednost spomenika kulture, kao i da se navode radnje koje su neophodne da se objekat obezbedi. 
 
Reagujući na kritike Društva arhitekata Novog Sada, među kojima se navodi i da je propisana razdaljina između novog objekta i zgrade Skupštine, Zavod ističe da ovo nije tačno.
 
Kako dodaju, oni su predložili da se konsultuje sa Fakultetom tehničkih nauka o izradi Elaborata o proceni stanja konstrukcije zapadnog krila. 
Inače, prošlo je više od mesec dana od kada je deo Banovine zatvoren zbog pojave oštećenja, a radovi na izgradnji garaže od ovog otkrića nisu prestajali. Fakultet tehničkih nauka dobio je posao izrade Elaborata. U međuvremenu, oglasila su se brojna udruženja građana i političke stranke, a u subotu je održan i protest opozicije.
 
Reagovalo je i Društvo arhitekata Novog Sada koje je navelo da su građani s pravom zabrinuti, te zahtevalo da se zaustavi izgradnja podzemne garaže, bar dok se ne proceni šteta i ne pribavi sva zakonima predviđena dokumentacija. 
  • NSTulip

    06.12.2022 16:39
    Tu i jeste
    problem oko svih projekata u ovoj drzavi. Dok se nadlezni isvadjaju ko je nadlezan, a ko kriv, Banovina je bespovratno ostecena. Zamislite tek sta ce biti kada krenu da sipaju kiseline pri rudarenju litijuma. Potrovana Srbija ce citati kako neko nije dao saglasnost na predlog resenja u vezi izrade studije itd.....
  • Novosađanin

    06.12.2022 14:14
    Pobrkani lončići
    @Pravda
    Bilo bi dobro da proverite stvari pre lupetanja.
    Zavod je JP, i to jeste mesto za zapošljavanje SNS vojske (zapravo bilo koje stranačke, koja je na vlasti).
    DaNS je neprofitno Društvo Arhitekata i u poslednje vreme baš pokazuju kako se profesionalno bori za bolji život u gradu, i pored toga što im "pametnjakoviĉi" poput vas nešto mnogo ne pomažu i što na suprotnoj strani imaju korumpirani grad i njihove investitore sa brdom para i uticaja.
  • Pravda

    06.12.2022 09:57
    Zavod i DaNS
    I Zavod za zaštitu (ne samo gradsko već i Pokrajinsko i drzavno koje vodi Novosađanka) i društvo arhitekata grada su na 100 metara od Banovine. I jednima i drugima su trebale nedelje i nedelje da se oglase - naravno kad u obe institucije sedi nepoznati neobrazovani SNS kadar koji neće da se zameri nikom i gleda svoje vašljive lične interese.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti