Eko-planovi za Novi Sad: Reciklomat, reciklažna postrojenja, unapređen monitoring vazduha...

Smart sistem za monitoring vazduha, stanica za pretovar otpada i postrojenje za reciklažu građevinskog otpada samo su neki od komunalnih projekata koje gradska vlast planira za narednu godinu.

Tu su i nabavke u redovnom radu "Čistoće", poput kupovine nadzemnih kontejnera i instalacije podzemnih kontejnera.

Grad Novi Sad je putem participativne platforme "Tvoj grad" predstavio predloge kapitalnih projekata za narednu godinu, među kojima su neki poznati i najavljeni, kao i neki novi projekti.

Kad je reč o radu komunalnih službi u cilju održavanja higijene i zaštite životne sredine, na gradskoj deponiji je planirano postrojenje za reciklažu građevinskog otpada. Ovo je višegodišnji projekat koji treba da se realizuje na površini od oko tri hektara, neposredno uz reciklažno dvorište na gradskoj deponiji. 
 
Procenjena vrednost projekta je 254 miliona dinara, navodi se u planovima Gradske uprave za komunalne poslove.
 
U planu ove uprave je i nabavka dva kamiona za sakupljanje otpada za "Čistoću", koja će koštati 56 miliona dinara, ali i dva nova kamiona za pražnjenje podzemnih kontejnera, koja će koštati 58 miliona dinara. Preduzeće je krenulo u realizaciju prvog od dva pomenuta plana jer je tender za kupovinu kamiona već raspisan.
 
Od mehanizacije će se za "Čistoću" kupovati i autočistilica za svakodnevnu upotrebu na ulicama Novog Sada, koja će koštati 25 miliona dinara.
 
"Gradsko zelenilo" planira kupovinu nove kamionske autocisterne za zalivanje zelenila i ukrasnog cveća, što će koštati 14,3 miliona dinara.
 
Kao i svake godine, biće kupljen određen broj nadzemnih kontejnera i instalirani podzemni kontejneri. Za kupovinu nadzemnih kontejnera izdvojiće se 20 miliona dinara, a za nabavku i postavljanje podzemnih kontejnera 25 miliona dinara.
 
Gradska uprava za zaštitu životne sredine planira da uloži četiri miliona dinara u nabavku i postavljanje "reciklomata". Ovo su mašine koje primaju različit reciklabilan otpad poput limenki, stakla i PET boca, a građani koji u reciklomate odlože otpad najčešće zauzvrat dobijaju određene benefite (besplatan prevoz, neka suma novca, karte za različite usluge, vaučeri...).
 
Pojedini gradovi u Srbiji već imaju reciklomate, a neke od njih je izradila kompanija "Suprabit". U ovoj kompaniji su, prema pisanjima medija, nedavno najavili da će Novi Sad uvesti reciklomate.
 
Projekat koji je "Čistoća" upravo započela, a navodi se u planovima za narednu godinu, je mobilna stanica za pretovar otpada. Pretovarno mesto na gradskoj deponiji potrebno je jer su kapaciteti smetlišta odavno prevaziđeni, a na pretovarnim stanicama se u mašinama presuje komunalni otpad, u cilju smanjenja zapremine smeća na samoj deponiji.
 
To znači da će kapaciteti postojeće gradske deponije moći da se prošire dok se ne izgradi planirana regionalna deponija. U toku je tender "Čistoće" za odabir projektanta tehničke dokumentacije za ovu mobilnu stanicu. Inače, godišnji kapacitet pretovarne stanice planira se na 150.000 tone mešanog komunalnog otpada.
 
"Čistoća" će ovaj posao platiti 1,2 miliona dinara, traži da bude urađen u roku od 90 dana od potpisivanja ugovora, a ko će dobiti posao znaće se nakon 13. decembra, do kada su otvorene prijave za zainteresovane ponuđače. Izgradnja same mobilne stanice procenjena je na 70 miliona dinara.
Ubedljivo najskuplji projekat koji Grad planira u novoj godini je razvoj smart sistema za monitoring vazduha u Novom Sadu.
 
Kako se navodi u opisu projekta Gradske uprave za zaštitu životne sredine, projekat će doprineti daljem razvoju sistema za monitoring vazduha u životnoj sredini Novog Sada. To će biti učinjeno "primenom inovacionih tehnologija i naprednih metoda za obradu dobijenih podataka korišćenjem veštačke inteligencije i blagovremenom obaveštavanju zainteresovanih strana o stanju vazduha Grada Novog Sada".
 
Smart sistem za monitoring kvaliteta vazduha koštaće 130 miliona dinara.
 
Treba napomenuti da su ovo predlozi projekata koji mogu, ali i ne moraju da budu realizovani naredne godine.
  • Jovica NS

    06.12.2022 19:16
    Grad kulture
    Za početak naučite decu da ne bacaju đubre po ulicama...pojede burek i samo baci papir ili čašu od jogurta na sred trotoara,a prođe pored kante za smeće...šta reći...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti