Desetine miliona za zdravstvo i socijalu u Novom Sadu: Šta će se (možda) poboljšati?

Među predloženim kapitalnim projektima za 2023. godinu na platformi Tvojgradnovisad.rs je i deset koji se odnose na zdravstvo i socijalnu zaštitu.
Desetine miliona za zdravstvo i socijalu u Novom Sadu: Šta će se (možda) poboljšati?
Foto: 021.rs
Ukupna vrednost ovih projekata je više od 93 miliona dinara. Reč je, uglavnom, o adaptacijama prostora i novoj opremi.
Ukoliko svi projekti budu odobreni, najviše novca biće izdvojeno za adaptaciju prostora za decu, mlade i odrasle sa autizmom na Klisi. 
Plan je da se za 47,9 miliona dinara izradi projektna dokumentacija, ali i izvedu radovi na adaptaciji i prenameni tavanskog prostora Škole za osnovno i srednje obrazovanje "Milan Petrović", kako bi se proširili prostorni kapaciteti. Osim adaptacije, trebalo bi da se renoviraju i prostorije koje se već koriste.
 
Grad će u 2023. godini možda izdvojiti 3,5 miliona za adaptaciju i renoviranje Dnevnog boravka za decu, mlade i odrasle korisnike sa teškoćama u razvoju u Kovilju. I ovaj boravak koristi SOŠO "Milan Petrović". Prema planu, trebalo bi da se renovira dodatni deo objekta koji je Grad ustupio boravku zbog proširenja kapaciteta i učiniti ga pristupačnim za korisnike sa invaliditetom. 
 
U Prihvatilištu za odrasla i starija lica u Futogu, trebalo bi da se zameni dotrajali toplovod za grejanje. Procenjena vrednost ove sanacije je 42,3 miliona dinara. 
 
Gradska uprava za zdravstvo i Zavod za hitnu medicinsku pomoć predložili su nabavku dva sanitetska vozila za urgentne ekipe i jednog za prevoz pacijenata na dijalizi. Za ovu svrhu, ukoliko predlog bude prihvaćen, biće izdvojeno 20 miliona dinara. 
 
Među predloženim investicijama je i izrada projekta za adaptaciju objekta Centra za socijalni rad (Zmaj Ognjena Vuka 17 i 19). Izabrani projektant bi trebalo da za 11,2 miliona projektuje lift i osmisli najbolji način za pristup odraslim i starim licima. 
 
Na red bi trebalo da dođe i izrada projekta za rekonstrukciju, sanaciju i adaptaciju Doma zdravlja u Zmaj Ognjena Vuka. Projekat bi, prema proceni predlagača, trebalo da košta osam miliona, dok se još uvek ne zna koliko bi sami radovi koštali. 
 
Za 4,3 miliona trebalo bi da se opreme tri kluba penzionera, u Veterniku, Kaću i Futogu. Ovo podrazumeva nabavku nove opreme koja bi poboljšala bezbednost u navedenim klubovima. 
Gradska uprava za socijalnu zaštitu takođe je predložila da se uloži 1,2 miliona u obezbeđivanje pristupačnosti osobama sa invaliditetom Osnovnoj školi "Ivo Andrić" u Budisavi i OŠ "Sonja Marinković" u Novom Sadu. Ovo je iznos koji bi se izdvojio za projekat, dok ćemo naknadno saznati koliko bi koštala adaptacija ove dve škole. 
 
Više od milion dinara trebalo bi da bude uloženo i u projekat obuke za samostalni život kroz učestvovanje u radionicama životnih veština. Za ovu svrhu, trebalo bi da bude nabavljeno četiri klime, tri računara, sedam televizora, kao i pegle, ormani, frižideri i veš mašine. 
 
Gradska uprava za socijalnu i dečiju zaštitu takođe predlaže da se uloži nešto manje od milion za projekat "Kućica", odnosno nabavku računara i kosačice za 60 korisnika ovog programa. 
 
Građani mogu da glasaju za ove projekte na platformi "Tvoj grad" OVDE.
  • Dr

    07.12.2022 23:47
    Gde su?
    Gde su stanovi za zdravstvo??!!!
  • ISTINA

    07.12.2022 19:02
    Neverovatno je
    da se od svih ovih projekata i konkursa i na nivou Grada i Pokrajine, glavni na celu institucija uzimaju sebi u dzep ogromno bezobrazne %!
    Ne razumem, kada ce se neko pozabaviti sa tim ?!
  • Dragan

    07.12.2022 16:13
    Ah
    Ništa za građane.Alo socija su starački domovi besplatnk a ne da nazimo mrtve po stanovima,vrtići za siromašne a ne da ibh ulična mafija vaspkta.Lkft za dvispratnu zgradu strašno.Dotle dom zdravlja Signal nema lift,stepenište strmo,a izabrankekar ni manje ni više na drugom spratu,a ambilanta nid rampe za invalide a vrata treba vam kran da ih otvorite-važno da su natakli fontanu moja 3 g ne radi-navodno ambulanta pripada železnici.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti