Šta bi se dogodilo kada bi veliki asteroid pao na Novi Sad? Sada možete da saznate

Ako ste ikada sebi postavili pitanje poput: "Hm, šta bi se desilo kada bi sada pao asteroid na, recimo, Novo naselje?", onda postoji zanimljiv sajt za vas.
Šta bi se dogodilo kada bi veliki asteroid pao na Novi Sad? Sada možete da saznate
Foto: Pixabay

Neal.fun razvio je "mini-sajt" Asteroid Launcher, koji vam omogućava da usmerite asteroid ka bilo kojoj tački na planeti i vidite šta bi se dogodilo. 

Nakon što asteroid padne na odabranu lokaciju, dobili biste informacije o dubini kratera, broju žrtava u trenutku udara, ali i o preminulima od udarnog talasa, kao i brojne druge informacije.

Možemo da stavimo, na primer, da će asteroid da padne među ona malobrojna parking mesta u Čika Stevinoj ulici na Detelinari. 
 
Potom odredimo veličinu asteroida, na primer, nešto više od 200 metara. Brzina bi mu bila nešto više od 59.500 kilometara na sat, a ugao udara 45 stepeni. Simulacija pokazuje da bi se dogodilo ovo:
 
 
Krater bi, prema ovome, bio širok više od četiri i po kilometra i dubok 460 metara. Udar bi izazvao i zemljotres magnitude 6,4 Rihtera. Nastradalo bi više od 400.000 ljudi, a posledice bi se osetile i u delovima Hrvatske i Bosne i Hercegovine.
Sajt Neal.fun kreirao je Nil Agarval koji sebe opisuje kao programera sa strašću za "kreativnim kodiranjem". Njegovi prethodni digitalni projekti su i ranije privlačili pažnju javnosti.
 
Iako je na društvenim mrežama objavio deo jednačine koje je koristio da bi stvorio ovu simulaciju, podaci o broju mrtvih bi, ipak, trebalo da se uzimaju sa rezervom, uz veće oslanjanje na doseg udara i samu zabavu. 
 
Na OVOM LINKU možete sami da "bacite" asteroid gde god da želite. 
  • Nikola

    10.12.2022 13:49
    Kuku! A Babo i Galens ulozili tol'ke pare!
  • Mika

    10.12.2022 12:38
    Asteroid pada na Zemlju
    Može li da nas zaobiđe , makar, asteroid...?!
    Malo li nam je televizije i "glavnog glumca" ...?!
  • iguman

    09.12.2022 14:45
    Razbezali bi se Bosanci kao i '99 kada je NATO udario u 20 H.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti