Neuspeh: Pank bluz sa Beogradskog keja

Jovana Živanovića novosadska rokenrol publika zna kao pevača, gitaristu, autora i harizmatičnog frontmena ska benda Ringišpil sa kojim je snimio tri albuma.
Neuspeh: Pank bluz sa Beogradskog keja
Foto: 021.rs (Privatna arhiva)

Iza njega je više od sto nastupa sa matičnim bendom širom bivše Jugoslavije, ali i evropske turneje sa pank bendom The Bayonets u kojem je nekoliko godina svirao gitaru. 

Jova je završio Akademiju umetnosti u Novom Sadu, smer gluma, pa je trenutno profesionalno angažovan na nekoliko projekata. Završio je snimanje serije "Plen", a na različitim scenama Srpskog narodnog pozorišta publika ga može videti u predstavama "Mefisto", "Tesla izumetnik", kao i u delu "Pojačalo i gitara" koje je nastalo po motivima knjige "Urvidek" Slobodana Tišme. 
 
Gluma je njegova profesija, a rokenrol strast, pa je nakon raspada benda nastavio da piše pesme pod imenom Neuspeh. Prošle godine sa novom grupom muzičara snimio je album u Vrbasu, u studiju "Šamarčina". Ovo izdanje pod nazivom "Povraćanje prošlosti" zvanično je objavio Studentski kulturni centar Novi Sad, a novosadska promocija cd-a (uskoro izlazi i ploča) je zakazana za subotu, 17. decembra, u Radio kafeu, u Miletićevoj 45. 
021: Muzička priča pod imenom Neuspeh traje već nekoliko godina. Kada si počeo da pišeš pesme i objavljuješ ih pod ovim imenom?
 
Jova: Rekao bih da je to bilo negde 2014. godine, ali ako pričamo o ovom izdanju "Povraćanje prošlosti", te pesme su nastajale od 2016. pa na dalje. U prvoj postavi benda su uz mene bili Bojan Polovina i Gordana Veličković, snimili smo jedan demo materijal kod Raduleta u studiju na Pejićevim Salašima. Snimljeno je 19 pesama i to je trebalo malo da se obradi, međutim postava se raspala posle koncerta u Društvenom centru 2015. godine. 
 
021: Ti si ipak odlučio da nastaviš da sviraš i pišeš? 
 
Jova: Da, nastavio sam i tu se okupila jedna široka novosadska ekipa. Tu je bio Petar Dabić, Milan Kerezović Keckec, Miloš Anđelović, zatim Gile iz grupe The Bad Week, bilo je dosta rotacija. Svirali smo neke rane verzije pesama koje su se sada pojavile na albumu. Međutim, ja sam video da to nije održivo i povukao sam se u svoj sobni studio, počeo sam da pravim pesme i odsvirao sam sve instrumente sam. 
 
 
Miloš je nastavio da svira sa mnom, u jednom trenutku je sa nama bio i Raduletov sin - Branko Radusinović, ali je on otišao da pomogne ocu i postao je član Atheist Rap-a. Dugo smo kuburili sa basistom, a onda nam se pridružuje Marko Savić. Pošto smo simili album u Vrbasu prošle godine, ja sam došao na ideju da pozovem svog starog prijatelja iz Vojvođanskog Bluz Benda, to je Szerda Árpád i tako je on na orguljama zaokružio postavu grupe Neuspeh. 
 
  
 
021: Iako su jasni pank koreni, muzika na albumu se razlikuje od onoga što si radio sa sastavima The Bayonets i Ringišpil. Kako je došlo do ukrštanja panka i novosadskog rokenrol zvuka, pa i bluza? 
 
Jova: The Bayonets i Ringišpil su bili mladalački bendovi, od nas se očekivala energija i mi smo to forsirali na svirkama. Neuspeh ima i pesme "srednjeg tempa", to dolazi sa godinama, moguće je da ima i uticaja Vojvodjanskog Bluz Benda u kome sam svirao bas gitaru, ali sam ih i slušao od malih nogu. Muziku na ovom albumu je oblikovalo sve ono što je tokom godina dopiralo do nas sa različitih nosača zvuka. Ima tu i rege muzike, rokenrola, panka, bluza, a čini mi se da je producent Aleksandar Belobrk Bekus sve to jako lepo zaokružio. 
 
021: Da li se tekstovi razlikuju od onih u prethodnim, kako kažeš mladalačkim bendovima?
 
Jova: Kada smo bili mlađi, imali smo metu, neke stvari su nas pogađale i to smo želeli da podelimo sa ljudima. U Neuspehu su tekstovi da tako kažem "summa summarum" svega što se desilo u prethodnom periodu, ima tu dosta melanholije, pesme su deo mene u tim godinama u kojima sam ih stvarao. Ne bih kometarisao svoj autorski rad, jer ne znaš za koga pišeš, a ako to nekoga pogodi, to znači da je dobro. 
021: Omot albuma "Povraćanje prošlosti" je veoma upečatljiv. Čija je to ideja? 
 
Jova: To je Miloševa ideja. Kuhinjsko rende u centralnom planu, pa smo to fotografisali. Jedno veče sam tu ideju pokazao Narcisu Alispahiću iz čuvenog bedna Ćartun, koji je rende okrenuo i rekao "Pa ovo je zgrada". Nakon toga je sve dopunjeno tim nekim apokaliptičnim motivima, izgleda kao neki Černobil, ali nemojmo se vraćati u nazad previše. 
 
 
021: Nedavno ste svirali na "To Be Punk festivalu", kako je to prošlo i da li imate još neke zakazane svirke? 
 
Jova: Prvi korak je bio da izdamo album, drugi je bio taj "To Be Punk festival" gde smo svirali i neke stare pesme. Dalje nas čeka novosadska promocija albuma u Radio kafeu u subotu 17. decembra, a nakon toga je u planu i snimanje spota. Čekamo ploču koja se verovatno trenutno štampa negde u Nemačkoj, a izdavač je kuća "Nema nikoga" iz Kumrovca. Treba što više da sviramo, a da li će biti ponuda ne znam, znam samo da smo mi spremni. 
  • Saša

    12.12.2022 14:59
    Bravo za Jovu!
    Bravo za članak! Jova definitivno zaslužuje pažnju koju ste mu ukazali!
    PS- Moglo je i bez blam predstave o Tesli “Izumetnik”, kao da gledaš mućke, Del se blamira a tebe sramota…
  • Sale

    12.12.2022 11:12
    Sjajan omot!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti