Mirović o pucanju zidova u Banovini zbog izgradnje garaže: Nema tu dramatičnih posledica

Popucali delovi zgrade Skupštine Vojvodine, koja je pretrpela štetu usled izgradnje podzemne garaže, biće sanirani u januaru, najkasnije u februaru, kaže predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.
Mirović o pucanju zidova u Banovini zbog izgradnje garaže: Nema tu dramatičnih posledica
Foto: 021.rs

U toku je izrada elaborata o nastaloj šteti i merama sanacije, koju izrađuje Fakultet tehničkih nauka.

Mirović očekuje da će elaborat biti gotov u narednih nekoliko dana i da će ga potom dobiti investitor, na kojem je da sanira svu nastalu štetu.

Kako je 021.rs pisao, zidovi u delu zgrade Skupštine Vojvodine popucali su dok su radovi na izgradnji podzemne garaže tik do kompleksa Banovine u toku. Inspekcija je zabranila korišćenje dela zgrade iz bezbednosnih razloga.
 
"Radi se o pukotini na diletaciji koja je predviđena projektom, u širini je od centimetar i po. Zašto smo čekali i nismo odmah pristupili sanaciji? Upravo da bismo dobili vreme i elaborat sa merenjima koja su svakodnevna u proteklih 30 dana, a elaborat će pokazati da je kretanje objekta završeno, da jeste bilo u vezi sa ovim projektom. Mogli smo odmah da saniramo, ali je struka naložila da se pristupi elaboratu koji će obuhvatiti merenja od po nekoliko nedelja. Dakle, iz strogo profesionalnih razloga", rekao je Mirović kao odgovor na pitanje 021.rs.
 
Kako kaže, ne radi se o velikoj šteti.
 
"Nema tu dramatičnih posledica. Radi se o tome da se tokom radova, a na osnovu projekta, na diletaciji pojavio predvidljiv problem koji će biti saniran", poručuje on.
Kako je 021.rs otkrio, prilikom projektovanja ove podzemne garaže, jedne od četiri planirane, nisu bili ispoštovani svi zahtevi Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada.
 
"Pukotine su posledica prekoračenja napona u tlu i neravnomernog sleganja zgrade usled izgradnje podzemne garaže u neposrednoj blizini Skupštine APV. Naloženo je od strane Zavoda da stručni tim koji vodi gradnju mora sagledati novonastalu situaciju i predložiti mere kako bi se minimalizovali negativni uticaji koji su doveli do oštećenja objekta", poručili su nedavno stručnjaci Zavoda. 
 
Ističu da u konzervatorskim uslovima piše da je u blizini zaštićenog objekta zabranjena izgradnja objekata koji mogu ugroziti statičku bezbednost spomenika kulture.
  • Lala

    18.01.2023 22:31
    Mirović je nestručan
    Što se tiče Mirovićeve stručnosti iz oblasti gradjevine, odnosno statike, ne očekujemo da on shvati suštinu i težinu situacije, kao ni posledice, pa mu zato ništa nije dramatično, ali je nama veoma dramatično dok je on na vlasti.
  • NAIVAC

    17.12.2022 15:41
    Strucni Igor M
    Stvarno je zadivljujuce da jedan doajen u politici za vreme svog mandata ne naucu sve struke potrebne za JAVNi SERVIS gradjana i funkcionera.
    Posmatraj - funkcionera

    Uvek su gradjani fasovali ali ko im je kriv kad se nisu ukljucili u politiku vec se bavili svojim marginalnim zanatima i zanimanjima.

    Ovako politicari, inace je Vojvodina poznata po tome da sve fele proguta, idu na ono sto im je najblize fabrickom podesavanju.
    Uzmi, otmi...
  • Realno

    14.12.2022 17:06
    Dramatično je kad keramičar ukrivo zalepi pločicu u tvom kupatilu, ali nema mesta panici kada se lomi zgrada Banovine?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti