Temerinci na sudu traže kaznu za zagađivača: Firma otišla - fekalije ostale

Postupak protiv farme "Temerin agrar", koja je godinama zagađivala zemljište i vazduh u Temerinu, počeo je danas pred novim sudijom u novosadskom Osnovnom sudu.
Temerinci na sudu traže kaznu za zagađivača: Firma otišla - fekalije ostale
Foto: 021.rs

Ispred zgrade suda su se, pre ročišta koje je zakazano za podne, okupili predstavnici "Ekološke incijative Temerin", kao i građani koji su želeli da im pruže podršku.

Temerinci su ranije pozvali građane da ih podrže jer je na ročište, u svojstvu svedoka, pozvano čak 48 tužilaca, što su oni ocenili kao nameru da se odbaci tužba.

Nemanja Obradović iz "Ekološke inicijative" rekao je za 021.rs da ih sudija poziva u tolikom broju da proveri da li svi ostaju pri optužbi, jer se zagađivač već iselio.
 
Međutim, kako je 021.rs pisao više puta, problem nije u potpunosti rešen, budući da je farma svinja iza sebe ostavila jezero fekalija koje niko od nadležnih nije sanirao. Uz to, Temerinci koji su tužili farmu, smatraju da njeni predstavnici treba da odgovaraju za deceniju zagađivanja okoline. 
 
Jedan od 48 građana ove opštine koji su tužili farmu, Milenko Karlica, sudu je dostavio dopis u kom je naveo da je suštinski bitno pitanje u ovom postupku da li je tužena farma svoj rad organizovala na zakonom propisan način ili ne. Dodao je, takođe, da sud treba da utvrdi da li su nakon odlaska farme svinja ostavljeni zagađeni zemlja, vazduh i voda. 
 
Naglasio je da su tužioci u ovom postupku od suda tražili samo "zaštitu svog elementarnog prava na normalan život".
 
Karlica je ocenio da je "vrhunac" apsurdnosti to što se sud sada bavi tehničkim detaljima poput punomoći. Kako je naveo, ostaju pri tvrdnji da su sva punomoćja predata advokatu lično, još 2018. godine i da isti "uživa njihovo puno poverenje".
 
U ranijem razgovoru za 021.rs Nemanja Obradović je naveo da je nemoguće da se sada, pet godina nakon što je postupak pokrenut, okupi svih 48 hiljada ljudi koji su učestvovali u tužbi, jer su neki od njih preminuli, a neki su sada stari i nemoćni. 
Podsetimo, borba meštana Temerina protiv farme svinja trajala je godinama. Ova firma je sa svog imanja ispuštala tečno stajsko đubrivo u lagunu, koja se kasnije raširila i napravila velike probleme za meštane.
 
Farma svinja se iselila iz Temerina krajem prošle godine, ali jezero fekalija koje je ostavila iza sebe još uvek nije sanirano. Prema proceni sudskog veštaka, u koju je 021.rs imao uvid, sadržaj lagune je "izuzetno toksičan". Laguna dugačka 800 metara u sebi ima više od 24.000 kubika otpadnih voda.
 
Nadležni su, u međuvremenu, prebacivali odgovornost jedni na druge, a 021.rs je više puta bezuspešno pokušavao da dobije odgovore od Ministarstva poljoprivrede, Opštine Temerin, kao i od Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.
 
Vanredni inspekcijski nadzor vodne inspekcije je još 2019. godine potvrdio da otpadne vode za kompleks farme putem cevi dospevaju u lagune na zemljištu koje nije u vlasništvu zakupca, ali ni vlasnika farme.  
 
"Dalja postupanja farme kod formiranja dokumentacije za podnošenje zahteva za vodna akta su rešavanje 'prethodnih pitanja': rešavanje imovinsko pravnih odnosa, izrada projekta izvedenog stanja, izgradnja funkcionalnih laguna po zakonima i podzakonskim aktima koja su u nadležnosti poljoprivredne inspekcije, kao i izrada procene uticaja na životnu sredinu - nadležnost inspekcija za zaštitu životne sredine i organa opštine Temerin za izdavanje lokacijskih uslova i davanje na korišćenje parcele na kojoj se nalaze lagune", poručili su ranije u vodnoj inspekciji za 021.rs.
 
Iz Opštine Temerin su u januaru ove godine obećali aktivistima da će sanirati jezero fekalija koje je ostalo iza farme svinja.
  • ZX

    13.12.2022 18:38
    Jasno
    Kad se uzme u obzir da je srpsko pravosuđe reformisano i nezavisno, jasno je da Temerinci ne treba da gaje velike nade.
  • Александар

    13.12.2022 18:37
    Домаћински
    Кобасице, чварци, сланина,... им не сметају, а гице им сметају...
  • Bivši Temerinac

    13.12.2022 18:07
    Sve što je narod
    u Temerinu tražio-to je i dobio.

    Nema ljutiš.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti