Revizor u Temerinu: Milioni potrošeni na razne radove, neki naknadno značajno poskupeli

Milioni dinara potrošeni su iz budžeta Opštine Temerin na doplatu raznih ugovorenih radova jer nadležni nisu pravilno procenili vrednost poslova, niti su kontrolisali nabavke.
Revizor u Temerinu: Milioni potrošeni na razne radove, neki naknadno značajno poskupeli
Foto: 021.rs

Neki od tih miliona potrošeni su nezakonito, jer su vrednosti poslova rasli i više od 50 odsto, čak i po nekoliko puta.

Ovo su neki od zaključaka upravo objavljenog izveštaja Državne revizorske institucije, koja je kontrolisala kako nadležni planiraju javne nabavke i kako troše novac građana.

Razlog za ovakvo istraživanje je generalni zaključak DRI - veliki procenat državnih organa ne poštuje zakon kad planira javne nabavke, ne radi ispitivanje tržišta, niti stavlja "na papir" svoje realne potrebe, što dovodi do preterane potrošnje novca i ne prevelikog marenja za odgovorno trošenje.
 
Kad je reč o zaključcima do kojih je revizor došao u Temerinu, nalaz kaže da su čelnici ove opštine pravili planove javnih nabavki bez uvida ili informacije koliko im je čega potrebno, odnosno bez tehničkih specifikacija i potrebnih količina, što dovodi do rizika da će biti nabavljeno nešto što nije potrebno ili da neće moći da bude nabavljeno nešto što je zapravo potrebno. Istraživanje tržišta radili su brzinski, tek pred pokretanje nekog tendera, a ne tokom sačinjavanja plana nabavki.
 
Postoji zakonska obaveza da se dostavi tehnička specifikacija i količina onoga što je potrebno (predmeti, radovi) u fazi planiranja javnih nabavki, ali čelnici nisu naročito marili za ovu obavezu. Dokaz za to je postojanje zaposlenih u Temerinu na poslovima javnih nabavki i tima za planiranje nabavki, koji nije radio svoj posao. Opština se mahom oslanjala na prethodna iskustva iz nabavki i odokativno je ocenjivala šta je potrebno nabaviti i u kojim količinama, što se nije isplatilo.
 
Poslovi koji su naknadno postali skuplji
 
Pojedini tenderi koji su bili planirani za prva dva kvartala ove godine nisu ni pokrenuti ili su kasnili zbog propusta odgovornih za te tendere.
 
U 2020. i 2021. godini milioni su potrošeni na povećanje vrednosti javnih nabavki nakon raspisivanja tendera, a u pojedinim slučajevima iznosi radova su poskupeli više od 50 odsto, što je nezakonito. 
 
U tri tendera 2020. je dodatno potrošeno 12,6 miliona dinara iz budžeta, a u 2021. godini još više - 18,5 miliona dinara bez PDV u samo tri tendera. 
 
Tako je u 2020. godini ugovoreno održavanje puteva sa 41,6 miliona dinara aneksom ugovora poskupelo za više od 7,6 miliona dinara, održavanje trotoara sa prvobitnih 15,8 miliona dinara na 19 miliona dinara, a rekonstrukcija fasade Mesne zajednice "Bački Jarak" sa 6,7 miliona dinara na 8,5 miliona dinara.
 
U 2021. godini je naknadno poskupela nabavka kapele na zapadnom groblju sa 1,3 miliona na 1,5 miliona, a radovi na rekonstrukciji Mesne zajednice "Sirig" sa prvobitno ugovorenih 18,8 miliona dinara aneksom su postali skuplji za "tričavih" 9,3 miliona dinara - gotovo 50 odsto vrednosti posla. 
Rekorder je tender za izradu i održavanje pešačkih i biciklističkih staza u Opštini Temerin, posao ocenjen na 16,6 miliona dinara. Poskupeo je čak dva puta - prvi put za 2,1 milion, a drugi put za 6,7 miliona dinara bez PDV. To je ukupan rast cene veći od 53 odsto, naglašava Državna revizorska institucija.
 
"U određenom broju nabavki, u odlukama o sprovođenju postupaka javnih nabavki je navođeno da su lice za praćenje u obavezi da načelniku Opštinske uprave Temerin i predsedniku opštine Temerin na njihovo traženje dostave izveštaj o realizaciji ugovora o javnoj nabavci koju prati. U postupku revizije, uvidom u raspoloživu dokumentaciju predmeta javnih nabavki, zaključili smo da odgovorna lica niti u jednom slučaju nisu tražili dostavljanje navedenih izveštaja", zaključak je revizora.
 
Takođe, uvidom u raspoloživu dokumentaciju i kroz obavljene intervjue sa odgovornim licima Opštine Temerin, stručnjaci DRI su zaključili da načelnik Opštinske uprave, kao ni predsednik Opštine Temerin, po okončanom izvršenju zaključenog ugovora nisu tražili izveštaj o izvršenju ugovora.
 
Treba naglasiti da su zaključci revizora doneti na osnovu uvida u uzorak javnih nabavki.
 
Opština Temerin sada ima 90 dana da DRI podnese odazivni izveštaj i navede sve što je učinila kako bi uočene nepravilnosti bili ispravljene, a trošenje novca građana bilo dovedeno u pune zakonske tokove.
  • Ruza

    16.11.2022 12:20
    Trpali su prethodnici u kanalizaciju i gde je kanalizacija...sad se bar vidi da se domacinski ulaze i radi...
    Napredak se vidi to je sigurno...
    Okrene se covek oko sebi i vidi to ako hoce ...
    Ulaze se sad posle 20 godina i mi se bunimo...strasno...
    Treba pod svojim imenom i prezimenom napisati komentar ako je istina to sto neko anonimno komentarise i proziva licno ljude ,....pitanje da li bi kometarisao i koje sadrzine bi komentar bio da ima potpis zaista lica koje ga je ostavilo...
  • Vita

    16.11.2022 12:04
    Vicko
    Pre nekoliko godina olimpijski bazen u Temerinu ,nije radio ,pumpe,motori u kvaru.Nabavljeni novi.Priča se da je električar,za nerad bazena i kupovinu nove opreme,dobio sefovsko mesto.Godinama šalju uzorke vode,preko Novog Sada u Suboticu.Čistoća vode treba da se ispituje svaki dan.Čovek je umro u bazenu,spadilac,sutradan na poslu bez ikakvih sankcija,prijatelj porodice koja vlada Tamerinom.Svađe,tuče redovne u JKP.Sad su ,doveli iz Apatina,sve je on kriv.Ne znam ga,kratko je da bi bio za sve kriv.Stanje traje,preko 30godina.Ograničena nam je potrošnja vode,plaćamo,ako potrusimo,preko 3kubika,velike pare.Ne treba se kupati i prati.Komunalne usluge su mnogo skuplje nego u Novom Sadu.To traje pred SNS-a.
  • Narandza

    16.11.2022 11:47
    Narandza
    Bila sam u u pošti,oko oktobra,bili su revizori.Dugo sam čekala. Neki su otišli.Revizora je pitala zašto nisu prijavljene transakcije preko 1000EU.Postarka,nije ih bilo. Revizora je rekla vidim 4.Jeftino kupuju devize pa skuplje prodaju po menjačnicama.Lični zaključak, ne mora biti tačan. SNS ,ne branim ni ti kritikujem,ali to sam videla.Mislim da je politika na lokalnom nivou i da NAS,,vrh nije upoznat,šta se tačno dešava u svakoj lokalnoj zabiti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti