Temerinci 19 godina piju neispravnu vodu, projekat nove fabrike na uvidu

Opština Temerin stavila je na uvid javnosti Urbanistički projekat za izgradnju fabrike vode na izvorištu "Staro Đurđevo".
Temerinci 19 godina piju neispravnu vodu, projekat nove fabrike na uvidu
Foto: 021.rs

Javna prezentacija projekta koju je izradio Studio za arhitekturu "Urbing" traje od danas, 8. avgusta do 15. avgusta. 

Kako se navodi u Urbanističkom projektu, predmetno izvorište se nalazi na poljoprivrednom zemljištu, jugoistočno od samog naselja Temerin. Ukupna površina prostora je oko 32 hektara.

Kompleks postrojenja za preradu vode trenutno čini manje postrojenje u kom se dezinfikuje voda i dva bunara. Predviđeno je bušenje još jednog bunara, ali i izgradnja novog postrojenja za preradu vode koje će dobijati vodu iz ukupno osam planiranih i postojećih bunara. 
 
U Urbanističkom projektu se ističe da je lokacija izvorišta "Staro Đurđevo" po kvalitetu sirove vode, u odnosu na ostala izvorišta, najpovoljnija za snabdevanje cele opštine.
 
foto: Opština Temerin/Urbanistički projekat
 
Ipak, utvrđeno je da sirova voda ima povećane koncentracije amonijaka, arsena, ortofosfata i gvožđa. Kako bi se isti uklonili, neophodno je uvođenje šest faza tehnološkog postupka. 
 
Budući da u ovom delu opštine ne postoji infrastrukturna mreža javne kanalizacije, dok ona ne bude izgrađena, predviđeno je da se otpadne vode iz sanitarnih uređaja puštaju u vodonepropusnu septičku jamu. 
 
Za građevinsku parcelu potrebno je obezbediti kolski i pešački prilaz.
 
Za vodosnabdevanje svih naselja na teritoriji Temerina koriste se podzemne vode. Postoje dva izvora snabdevanja za Temerin - "Vašaraište" i "Staro Đurđevo", dok Bački Jarak takođe ima dva izvorišta - jedno se nalazi u samom naselju, a drugo, "Livadice" se eksploatiše sezonski. Naselje Sirig ima jedno izvorište sa četiri aktivna bunara.
 
"Vašarište" je najveći izvor, a sledi "Staro Đurđevo". 
Izgradnja nove fabrike vode u Temerinu trebalo bi da reši dugogodišnji problem sa kvalitetom vode u ovoj opštini. Još od 2003. u Temerinu je na snazi rešenje kojim se zabranjuje korišćenje vode za piće na teritoriji cele opštine, pre svega zbog prisustva aresena u vodi. 
 
Iako su meštani i pojedini predstavnici opozicije ukazivali na ovo kao veliki problem, iz JKP "Temerin" su najčešće dolazili odgovori koji umanjuju ozbiljnost situacije. Direktor ovog preduzeća je tako rekao da je ovo "problem brojeva" jer je 1993. godine smanjen dozvoljeni nivo arsena, pa voda koja je nekad bila ispravna, iako je nepromenjenog kvaliteta, tako postaje zabranjena za piće.
 
Sudeći po nalazima Batuta, voda koja teče iz česmi u ovoj opštini je i mikrobiološki i fizičko-hemijski neispravna. Fizičko-hemijska neispravnost vode ocenjena je kao stopostotna. 
 
Takođe, u Studiji postojećeg stanja vodovoda Temerina objavljenoj pre dve godine, utvrđena koncentracija hlora u uzorku temerinske vode za piće predstavlja opasnost po zdravlje osetljivog dela populacije (deca, trudnice, dojilje i stare osobe).
 
U studiji se navodi da se voda ne preporučuje za piće bez prečišćavanja. 
  • Бранислав

    10.08.2022 19:54
    Извор,маг.вод и улични развод
    Сигуран сам да ће пречистачи бити одлични.Све азбестне цеви треба мењати,било ког пресека или годишта.Азбест је канцероген.
  • EKOLOŠKA INICIJATIVA

    08.08.2022 22:07
    Temerina
    Mi iz ekološke inicijative Temerin,želimo da organizujemo panel na najvišem nivou u zemlji (u blisko vreme),gde će učestvovati najveći stručnjaci za navedeni problem,te da problem vode proglasi se nacionalnim,da svi građani Srbije piju zdravu vodu.
    Voda u Temerinu sem što ima veliku koncentraciju amonijaka,ista je hemiski neispravna,mikrobiološki,u centru Temerina gde smo radili uzorak bilo je fekalija
    Takvu vodu JKP isporučuje,vrtićima,školama,javnim česmama,građanima kroz kancerogene cevi bez upozorenja na računima da je voda otrovna!
  • Biciklista

    08.08.2022 16:50
    Ne pise samo koliko je opstinu kostao taj projekat.
    Poslednjih godina, milioni se vrte kroz projektnu dokumentaciju. Uredjenje starog parka, uredjenje novog parka, renoviranje skole...nekad posaljes majstore - okrece skolu, izbetoniraju staze u parku...a danas - rupa u budzetu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti