FOTO: Temerin u fekalijama - u opasnosti i Jegrička

Fekalne vode iz lagune kraj temerinske deponije izlile su se u melioracioni kanal, odakle su preko drugog kanala dospele do Jegričke.
FOTO: Temerin u fekalijama - u opasnosti i Jegrička
Foto: 021.rs

Ovaj problem traje mesecima, a opština i Javno komunalno preduzeće "Temerin" ne rade ništa kako bi ga trajno rešili, otkriva 021.rs.

Prema zapisima sa vanrednih inspekcijskih izveštaja koje je vodoprivredna inspekcija dostavila redakciji 021.rs, još 8. aprila izvršen je vanredni nadzor kada je utvrđeno da je došlo do izlivanja fekalija u melioracioni kanal 37 koji se nalazi uz mesnu deponiju, a koji se potom uliva u kanal 35 i koji se dalje uliva u Jegričku, reku koja je zaštićeni park prirode. 
Tadašnji direktor JKP "Temerin" Željko Džakula naveo je da je započeta sanacija kasete (lagune), a da je "u planu da se pronađe dugoročno rešenje na novoj parceli". Preduzeću je naloženo da kontaktira JVP "Vode Vojvodine", i utvrđeno je da je prekršen zakon zato što uopšte nije reagovano i nisu preduzete mere i radovi na sanaciji i sprečavanju zagađenja.
 
Nadležno vodoprivredno preduzeće reagovalo je postavljanjem zemljane pregrade u kanal, iako je to dužnost JKP "Temerin".
 
Nedelju dana kasnije izvršen je kontrolni nadzor kada je utvrđeno da je upravo zbog tog privremeog rešenja kanal 35 blokiran, čime je izgubio svoju funkciju pa je dovedeno u pitanje oticanje voda u slučaju obilnih kiša. Temerinskom preduzeću je ukazano da se kanal mora isprazniti i sanirati nakon što se obustavi dalje isticanje fekalnih voda, a pre uklanjanja zemljanih pregrada. 
 
U maju ove godine vodna inspekcija je dopisom obavestila i Opštinu Temerin koja je osnivač javnog komunalnog preduzeća, kako bi sagledala "problematiku i u skladu sa planovima i prioritetima preduzela sve mere i radove na iznalaženju rešenja i sprečavanju oticanja otpadnih voda u melioracioni kanal 37, ali i u bilo koji drugi".
 
 
Da problem postoji, potvrđuje i dopis koji je Vodoprivredno društvo "Šajkaška" uputilo "Vodama Vojvodine", a koji su iz "Šajkaške" prosledili 021.rs. Nadležni iz "Šajkaške" ovim dopisom tražili su od "Voda Vojvodine" da, u okviru svojih nadležnosti, preduzmu mere i aktiviraju inspekciju, a na sebe su preuzeli da privremeno zaustave isticanje, što su i učinili pregrađivanjem kanala.  
 
Iz ovog vodoprivrednog društva za 021.rs nezvanično potvrđuju da nije pronađeno trajno rešenje, dok su iz "Voda Vojvodine" na upit 021.rs rekli da će kontaktirati inspekciju, radi utvrđivanja trenutnog stanja.
 
Predsednica Opštinskog odbora Demokratske stranke u Temerinu Tanja Radovanović za 021.rs kaže da su sanacije koje je preduzeće ranije radilo uspevale privremeno da drže situaciju pod kontrolom, ali da nema više mogućnosti da se te lagune saniraju.
 
"Rešenje je ili da se zatvore ili da se formiraju nove ili konačno da se radi na rešavanju kanalizacione mreže i da se konačno reši problem otpadnih voda u Temerinu", ističe.
 
Kako kaže, danas je počela kiša, a očekuju nas i obilnije padavine, tako da će najverovatnije doći do novih izlivanja. 
 
Prema saznanjima 021.rs, ne postoji plan za trajno rešenje, a situacija je nepromenjena. Budući da je kanal zablokiran, voda više ne ističe u Jegričku, koja je inače zaštićeno prirodno dobro, ali melioracioni kanal više ne može da ispunjava svoju svrhu. Ovaj kanal trebalo bi da služi kao recipijent za atmosferske vode, ali i kao izvor za navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta.
 
Izvor 021.rs iz JKP "Temerin" kaže da se na ovaj način samo kupuje vreme, a da komunalno preduzeće nema nikakav plan za sanaciju.
 
"To je samo privremeno rešenje, jer fekalije i dalje cure. Sada će morati, koliko se ja razumem, da pregrade nekoliko stotina metara dalje, pa da dotle puste vodu. Tako kupuju vreme da fekalije ne uđu u reku sad, nego možda za pola godine, godinu, ako ne i pre, evo zime, evo kiše", navodi naš izvor.
 
 
Ovo nije prvi put da se tako nešto dešava, dodaje. Kada se prvi put počela izlivati laguna sa fekalijama, Javno komunalno preduzeće "Temerin" koje brine o deponiji je privremeno rešilo problem na taj način što je pustilo deo relativno prečišćene vode da se izliva po deponiji. 
 
"To je jedno vreme funkcionisalo, ali je upozorena lokalna samouprava da taj problem mora da se reši. Rešen je tako što je iskopana druga laguna. Prva laguna iskopana je 2012. godine, pa je služila nekih pet godina, pa smo onda kopali drugu. Sada bi se moglo reagovati na taj način da se otkupi neka parcela uz dve postojoće lagune i da traje par godina", navodi naš izvor.
 
Kako objašnjava, postoji sistem kada se preliva iz jedne, druge, pa u treću lagunu, a da je pri tom zasađena trska, da se prečišćava voda na taj način. Tada se, ističe, dobija voda koja nije toliko opasna kao ona neprečišćena. 
 
Kada je prvi put procurio kanal, kaže, JKP i opština isto nisu reagovali, a fekalije su otišle iz jednog kanala, u drugi, pa u zaštićeni park prirode Jegrička. Vlasnici njiva uz taj kanal nisu više mogli da uzimaju vodu za navodnjavanje, a tvrdili su i da je sav riblji fond uništen, a da su životinje pobegle. 
Čekajući Godoa (prečistač)
 
Dok se u pomenute lagune kod deponije izlivaju fekalije iz septičkih jama u opštini koja je nedovoljno pokrivena kanalizacionom mrežom, postoje još tri lagune kod prečistača otpadnih voda koje služe za otpadne vode iz postojećeg kanalizacionog sistema. 
 
Prema informacijama našeg izvora, prečistač malog kapaciteta koji Temerin koristi, trenutno se suočava sa više problema i najverovatnije nije u funkciji. 
 
"To je već nemar i nebriga onih koji treba da brinu o prečistaču. Da li je moguće da se ne popravi pumpa i da se to na vreme ne reši", pita naš izvor.
 
 
Opština je, inače, još 2017. godine platila 4,5 miliona dinara izradu projekta za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Međutim, kako saznaje 021.rs problem je bio što izabrani ponuđač nije bio licenciran za projektovanje ovakvog sistema, pa je taj novac "bačen u vodu".
 
U oktobru 2018. godine, tadašnji ministar zaštite životne sredine Goran Trivan bio je na sastanku sa predstavnicima opštine Temerin i podržao projekat izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i obećao da će Ministarstvo obezbediti veći deo sredstava neophodnih za njegovu realizaciju.
 
Još tada je postojeći prečistač u opštini bio na granicama iskorišćenosti kapaciteta.
 
Naš izvor kaže da su radovi na prečistaču čak i započeti, da ne bi istekla građevinska dozvola, ali da su radnici samo iskopali zemlju i od te zemlje "nestručno napravili treću lagunu", koja je odmah procurila u kanal, o čemu je 021.rs i pisao 2019. godine.
 
 
Od gradnje prečistača otpadnih voda se odustalo i zato što opština nije dovoljno pokrivena kanalizacionom mrežom. Planirani prečistač morao bi da ima 70 odsto kapaciteta popunjenosti, odnosno bar 12.000 stanovnika moralo bi da bude priključeno na kanalizaciju, da bi prečistač kapaciteta 18.000 mogao da funkcioniše. 
 
Trenutno "polufunkcionalni" prečistač ima kapacitet od 2.400 stanovnika. Na početku je bio namenjen školama, predškolskim ustanovama i stambenim zgradama. Sada je 95 odsto kapaciteta popunjeno, a na isti su priključene sve zgrade i institucije.
 
"Nisu priključeni škola, vrtić i stambena zgrada u kojoj se nalazi Dom zdravlja u Bačkom Jarku. Još 2014. godine su u podrumu ispod tog doma zdravlja plivale fekalije, jer je prezasićeno. U Temerinu se gradi i nekoliko novih stambenih zgrada koje redovno dobijaju dozvole za priključak na kanalizaciju koje se olako daju. Prečistač nema kapaciteta. Mi moramo imati napravljeno 50 kilometara kanalizacione mreže, a sada imamo oko 25. Umesto da sve snage uložimo u to da napravimo kanalizaciju i dobijemo prečistač, mi ne radimo ništa. A Ministarstvo zaštite životne sredine je sigurno spremno da dodeli sredstva na nekom javnom pozivu", zaključuje naš izvor iz temerinskog JKP. 
 
Najnoviji pokušaj opštine da dobije prečistač koji bi bio i "po meri Ministarstva" desio se prošle godine. Izdvojeno je dodatnih 13 miliona za jedinog ponuđača "AG institut" iz Novog Sada. Ovaj ponuđač sklopio je sa opštinom ugovor u avgustu 2021. godine za projektnu dokumentaciju za izgradnju kanalizacione mreže i idejno rešenje za prečistač. Nepoznato je šta se sa ovim projektom desilo i da li će se realizovati.
 
Portal 021.rs obratio se opštini Temerin sa pitanjima vezanim za sanaciju lagune, funkcionalnost postojećeg prečistača i projektom novog, ali do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovore.
 
Zvaničnim mejlom obratili smo se i novom direktoru JKP "Temerin" Draganu Bjeljcu. Nakon što nije odgovorio na mejl, pokušali smo da ga dobijemo na telefon i uputilu smo mu SMS sa istim pitanjima. Do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor. 
 
Pisali smo i Ministarstvu zaštite životne sredine kako bismo proverili da li su neka sredstva namenjena ili već isplaćena ovoj opštini za novi prečistač, ali smo i tu naišli na ćutanje.
 
Problemi s fekalijama od ranije
 
Temerin već godinama ima probleme sa fekalijama. Osim izlivanja laguna kod deponije u kojima se "skladište" fekalije iz septičkih jama, više puta je bilo izlivanja i kod prečistača. 
 
U septembru 2019. godine bedem na laguni kod prečistača popustio je na više mesta. Otpadne vode izlile su se na zemljitše oko lagune, preteći tako Jegrički. Sanacija je tada urađena "na brzinu" i bez javne nabavke.
 
Poznat je i slučaj kolokvijalno nazvnaog "jezera fekalija" ostalog posle odlaska farme svinja "Temerin agrar". To "jezero" i dalje stoji i, kako kažu meštani, smrdi.
 
Niko nije sanirao ostatke fekalija u koje je ubacivano stajsko đubrivo, a nadležni prebacuju odgovornost jedni na druge.
 
  • Deponija

    18.11.2022 18:05
    Potpuna nebriga
    I to malo prirode koju imamo unistice oni koji o njoj uopste ne brinu. Sram vas bilo. Niste sposobni da oganizujete ni odvajanje plastike i metala a ne nesto drugo.
  • ZX

    18.11.2022 17:55
    Ništa novo
    Srbija je preplavljena fekalijama i figurativno i bukvalno.
  • Darkoni

    18.11.2022 16:45
    Fekalije,kao i sve što sipate u sudoperu, lavabo, kadu i tečnost iz sudo i veš mašina čitavog Novog Sada sa svim okolnim mestima se izliva direktno na keju 100 metara uzvodno od spomenika žrtvama racije, u Dunav bez bilo kakve filtracije i hemijsko biološkog tretiranja i prečišćavanja svakog dana decenijama pa se niko ne sekira zbog toga.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti