Novosađani, loše vesti: Parking ćete skuplje plaćati, ali ga nećete lakše nalaziti

Novosadska vlast je odlučila da parkiranje poskupi za 10 odsto, saznaje 021.rs. Novim cenovnikom korigovaće se gotovo sve cene koje primenjuje JKP "Parking servis".
Novosađani, loše vesti: Parking ćete skuplje plaćati, ali ga nećete lakše nalaziti
Foto: 021.rs
Gradska vlast povećava cenu parkiranja prvi put posle deset godina. Treba istaći i to da je 2017. godine parkiranja pojeftinilo za nekoliko dinara zbog ukidanja komunalne takse.
Nova cena u ekstra zoni je 80 dinara za sat vremena, umesto dosadašnjih 70.
 
U crvenoj zoni sat će se plaćati 60 dinara, dok se do sada izdvajalo 53.
 
Plava zona koštaće 50 dinara po satu, što je poskupljenje od šest dinara.
Na parkiralištima sa kontrolom ulaska i izlaska kod SNP-a cena sata će biti 50 dinara, umesto dosadašnjih 45.
 
Dnevna karta na Najlon pijaci poskupljuje na 80 dinara. 
 
Za povlašćene parking karte, koje važe na parkiralištima u zoni naplate za stanare tih ulica, predviđeno je da se mesečno izdvaja 200 dinara, umesto 130 koliko je do sada bio slučaj. Cena ove karte će na godišnjem nivou od sada biti 2.400 dinara, umesto 1.560.
 
Prema predlogu Gradskog veća, sat vremena parkiranja u beloj zoni ostaće nepromenjeno, tako da cena ostaje 30 dinara, dok će dnevna karta i dalje biti 95 dinara. 
 
 
Nisu korigovane ni cene za povremena parkirališta kod Štranda ili Novosadskog sajma, odnosno tokom Exita, kao ni cene godišnjih povlašćenih karata za pravna lica i druge specifične podkategorije.
 
U obrazloženju za poskupljenje cene parkiranja JKP "Parking servis" se poziva na "Smart plan" i druge studije iz prethodne decenije, kojima se predlaže povećanje cene parkiranja.
 
Sve to, navodno, u cilju razvijanja svesti građana da koriste alternativne vidove prevoza, posebno u delovima grada gde nedostaje parking prostora, kao što je centar. 
Cene će porasti manje od onoga što je predloženom "Smart planom". U procentima, ovo poskupljenje je na nivou rasta cena grejanja, tople vode, odnošenja smeća, vode, kanalizacije i drugih komunalnih usluga. 
 
U odluci nije navedeno kada će početi primena novog cenovnika, ali može se očekivati da sve startuje 1. januara 2023. godine. 
  • Neba

    23.12.2022 15:59
    Parking karte
    Kako ćemo iskoristiti ove važeće parking karte za 2023.
  • Seka

    16.12.2022 13:42
    komentar
    Ovo je strašno. Stanari nemaju gde da parkiraju od posetilaca promenade, od studenata koji zauzeše ceo Liman. Uvedite plaćanje, a za stanare neke minimalne godišnje naknade. Ovo postaje neizdrživo. Po sat i više se čeka parking.
  • Građanin Toša

    16.12.2022 06:59
    Ako će sada kada se parking sve teže nalazi neopravdano da mu podignu cenu, ja opravdano očekujem da istu spuste kada budu izgrađene ove garaže. Evo im i jedne ideje: kako bi bilo da se parking plaća spram vrednosti parkiranog vozila?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti