FOTO: Gladni konji lutaju koviljskim ritom i traže hranu

Problem sa napuštenim životinjama u Koviljsko-petrovaradinskom ritu se nastavlja.
Zelenoj patroli obratili su se građani koji su podelili fotografije napuštenih konja, navodeći da su tu i krave i da se niko ne brine o njima.
 
"Prepušteni su sami sebi. Gladni, sad i ove hladnoće, kiše... Hodaju svuda da bi se prehranili, tako da su im grive u očajnom stanju, pune čičkova. Jedu i lome mlade sadnice, tek zasađene", navodi se u objavi na Fejsbuku.

O ovom problemu 021.rs je pisao u februaru 2022. godine navodeći da je oko 25.000 sadnica na nekoliko desetina hektara šume o kojoj se stara Šumska uprava "Kovilj" uništeno je u protekle dve godine.

Prema dokumentaciji do koje je tada došao 021.rs, šumari su svim nadležnim organima u više navrata prijavljivali štetu koju prave "divlji" konji i krave, neobeležena krupna stoka bez kontrole zdravstvene ispravnosti. Međutim, stočarima koji drže neprijavljenu stoku i dalje se "gleda kroz prste".
 
 
Inženjer šumarstva dr Dušan Igić, šef Šumske uprave "Kovilj" tada je objasnio za 021.rs da ovo nije novi problem, jer na području decenijama unazad dolazi do divlje ispaše i uništavanja vrsta koje šumari pokušavaju da održe u životu. 
Situacija eskalira hladnijim vremenom kada gladna stoka zalazi duboko u zaštićene delove i za kratko vreme uništava sve pred sobom. 
 
Više o ovoj temi čitajte na OVOM LINKU.
  • Isterivac

    22.12.2022 12:43
    tuga
    Steta na mladom zasadu šume od konja je vec sad ogromna. Kad padne prvi sneg napravice ozbiljnu štetu. Priča se samo o konjima a šuma je mnogo ugroženija. Konji sad još imaju po malo trave, za 10 dana bice gladovanje i kreće katastrofa. Moraće da budu isterani ili dislocirani. Ima siguro preko 100 jedinki u celom ritu. Da se skupi neka lova i da se transportuju i podele po azilima, klubovima... Ili odoše u propast i šuma i konji.
  • Jovana

    16.12.2022 15:33
    A šta kaže gradonačelnik
    Šta kaže na ovu nesreću i tugu po životinje u 21. veku gradonačelnik Djurić i gradska vlast. Treba da ih je sramota šta dozvoljavaju da se dešava. Da li su to vrednosti prestonice kulture. Pa još manje vode računa o ljudima, jer kakvi su prema životinjama takvi su i prema ljudima. Tuga do neba za ove životinje.
  • xx

    16.12.2022 09:20
    U stvari zivotinje su krive jer jedu mladice drveca, a nisu ovi sto ih ne znaju da zastite. Zna se kako se stite mladice a i cemu sluzi suma a nije da bude bez zivotinja. Idioti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti