Poskupljenja na jednom mestu: Novosađani, pogledajte šta ćete sve plaćati više u 2023. godini

Od početka 2023. godine Novosađani će morati da izdvajaju više novca za grejanje, toplu vodu, gas, struju, parkiranje, a tu su i pijačarina, putarina, verovatno i za javni prevoz.
Poskupljenja na jednom mestu: Novosađani, pogledajte šta ćete sve plaćati više u 2023. godini
Foto: Pexels (Karolina Grabowska)
Poskupljenja su počela 1. avgusta sa rastom cene gasa i struje, nastavio se višim cenama vode i kanalizacije, kao i odnošenjem smeća za 12 odsto.
Od 1. decembra poskupeo je taksi za oko 10 odsto, a trend će se nastaviti početkom sledeće godine kada će na snagu stupiti nove cene za niz komunalnih usluga.
Krenimo redom od državnih preduzeća. "Elektroprivreda Srbije" će od 1. januara struju naplaćivati za 10 odsto više, što će u proseku povećati račun za nekoliko stotina dinara.
 
Skuplja je i putarina za devet odsto, pa će od Beograda do Subotice koštati 697 dinara, a od prestonice do Niša 970.
 
"Srbijagas" je najavio da će od 1. januara cena gasa biti viša za oko 11 odsto, što za sobom povlači i poskupljenje usluga kod preduzeća koja koriste ovaj energent. 
 
Tako je "Novi Sad - Gas" saopštio svoje cene za narednu godinu: u prvoj kategoriji za malu potrošnju kilovat čas će biti 3,92 dinara, a za vanršnu, ravnomernu i neravnomernu potrošnju kilovat čas je 3,71 dinar. U drugoj kategoriji, za sve grupe kupaca, cena je 3,52 dinara po kilovat času.
 
Situacija sa gasom uticala je i na cene "Novosadske toplane". Grejanje će poskupeti za 11,39 odsto po kvadratnom metru, te će sad biti 100,5 dinara.
 
Topla voda će poskupeti za oko pet odsto, pa će sada iznositi 236,3 dinara po kubiku. Za isti procenat rastu cene i za poslovne potrošače, kao i za građane koji koristi kaloriometar. 
 
Od 1. januara više novca će se izdvajati i za parkiranje. Sat vremena u ekstra zoni koštaće 80 dinara, u crvenoj 60. Za plavu zonu, u kojoj nema vremenskog ograničenja, plaćaće se 50 dinara po satu. Cena od 95 dinara za dnevno parkiranje u beloj zoni ostaje nepromenjena. Međutim, neke druge kategorije će poskupeti.
Novosadska uprava povećala je i cenu pijačarine za 12 odsto. Ovo ne utiče direktno na sve građane, ali je za očekivati da prodavci "pojačaju" cene, jer će im sada i troškovi biti veći. 
 
Osim toga, Gradsko veće je ranije odobrilo nizu javnih preduzeća i gradskih uprava da povećaju cene na osnovu kojih naplaćuju svoje usluge drugim upravama, ustanovama, preduzećima ili građanima. 
 
Iako još nije eksplicitno rečeno, očekuje se i da poskupe karte u javnom prevozu tako da se za jednu gradsku vožnju izdvaja 70 ili 75 dinara. Gradonačelnik Milan Đurić je najavio da se razmišlja o poskupljenju, kao i da se čeka procena Gradskog saobraćajnog preduzeća "Novi Sad". Nasuprot tome, GSP je jedino preduzeće koje u proteklih nekoliko meseci nije dobilo odobrenje da koriguje cenovnik.
 
U moru poskupljenja, postoji i nešto što neće poskupeti - porez na nekretnine. Gradsko veće je krajem novembra odlučilo da ovaj poreski namet ostane na ovogodišnjem nivou, koji nije menjan od 2020. godine.
  • EU cene

    31.12.2022 16:32
    Trenutno sam u Grckoj, ne znam koliko placaju mesecne racune, ali sto se tice zivotnih namirnica, tehnike i tih stvari, sve je mnooogo jeftinije, npr Xbox Series S kosta 33.000 din sa tri igrice, dok je kod nas oko 45.000din, odeca, obuca, sve je jeftinije. Gde ja zivim...
  • @barikade

    31.12.2022 16:12
    Jel? Da prestanemo
    Da plaćamo? Koliko me pamćenje služi, malo malo neki stručnjak poziva na bojkot. Kako ćeš onda da ratujes preko tastature, kad ne budeš mogao telefon da napuniš? Sta ćeš? Da duvaš u njega?? Ajde idi napij se negde večeras i zaboravi šta si napisao....
  • Bili Piton

    31.12.2022 13:48
    Placam dva cuvara groblja, placam ljude koji me obavestavaju, svi traze - ja samo placam! Pa dokle bre?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.