Ruši se Depresija, sprema se teren za "Galensov" Liman V

Počelo je rušenje dela objekata u Depresiji, na kraju Limana IV, kako bi se izgradio stambeni kompleks devetospratnica.
Ruši se Depresija, sprema se teren za "Galensov" Liman V
Foto: 021.rs

Time se najavljuje izgradnja prvog dela kompleksa kompanije "Galens", koji će se nalaziti uz planirani vijadukt i novi most u produžetku Bulevara Evrope.

Može se videti da mašine čiste deo Depresije koji se nalazi odmah iz okretnice GSP-a. 

Za sada su dobijeni lokacijski uslovi, a Uprava za urbanizam je odbila 7. decembra izdavanje građevinske dozvole. Kako se može videti u javno dostupnim dokumentima, Uprava "Galensu" nije dala dozvolu jer se iz dokumentacije ne vidi da su formalno rešena sva pitanja u vezi sa vlasništvom nad zemljištem, mada se iz izvoda u katastru vidi da su vlasnici.
 
Međutim, od ranije je poznato da ukupna površina parcela koje pripadaju ovoj investitorskoj kompaniji, a na kojima će se graditi višeporodični stambeni objekti, iznosi oko 6.900 kvadratnih metara. Planira se izgradnja objekata visine do devet nadzemnih etaža (osam spratova), sa parkiranjem u suterenu ili podrumu koji može imati više podzemnih nivoa. 
 
"Galens" je do zemljišta došao tako što ga je prethodnih godina kupovao od privatnih vlasnika i Grada Novog Sada.
 
 
Prema urbanističkom projektu, stambeni kompleks će biti formiran kao poluotvoreni blok. Šest lamela je planirano za višeporodično stanovanje sa poslovanjem u prizemnom delu. Međutim, jedna lamela će u potpunosti biti namenjena poslovanju.
 
U kompleksu će se nalaziti ukupno 264 stana i 16 lokala. 
 
Kako bi trebalo da izgleda ovaj kompleks može se vidi na sajtu kompanije, a ovaj projekat naziva se "Liman V Garden Residence". Međutim, ekološki aktivisti su ukazali da prikaz nije u potpunosti realan, jer ne prikazuje vijadukt i most, koji će se nalaziti u neposrednoj blizini samog kompleksa.
Ideja da Depresija postane stambeno naselje nije nova i postoji već decenijama. Kada su građeni Limani bilo je predviđeno da se tu gradi Liman V, ali su društveno-političke promene i raspad SFRJ zaustavili dalje širenje tog dela grada u pravcu Telepa. 
 
Svih ovih godina Depresija je zamišljana kao stambeno naselje, ali da se gradi stambeni kompleks sa devetospratnicama omogućeno je izmenama urbanističkog plana Limana tokom 2018. godine.
 
Naselje je nastalo sedamdesetih godina prošlog veka, kada su tu privremeno smešteni radnici nekadašnjih građevinskih giganata "Prvog maja" i "Neimara", koji su tih godina izgradili veliki deo Novog Sada. U delu baraka i danas žive ljudi. 
  • Macvanin

    16.01.2024 14:28
    @Novosađanka
    "Putuj igumane i ne misli na manastir"
  • Ranka Ždero

    26.04.2023 14:26
    Deptrsija
    Šta će biti sa stanovnicima naselja depresija na limanu 4 južni telep hoće li dobiti stanove ili kuće ili će završiti na ulici nedo sveti bog molim da nam odgovorite da znamo šta nas čeka
  • ja

    25.12.2022 17:51
    Sve je to bilo nekad Podunavlje, kakve ima veze hoce li biti Telep ili Liman. Inace, Telep se prvobitno zvao Ujtelep tj Novo Naselje. :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti