Novi Sad izdvaja 15,5 miliona za akcioni plan za smanjenje emisije ugljen-dioksida

Izabrana je grupa ponuđača koja će razviti Akcioni plan za održivu energiju i klimu (SECAP) za Novi Sad, u cilju smanjenja emisije ugljen-dioksida u određenim sektorima za najmanje 40 odsto.
Novi Sad izdvaja 15,5 miliona za akcioni plan za smanjenje emisije ugljen-dioksida
Foto: 021.rs
Na konkurs vredan oko 15,5 miliona dinara javila se jedna grupa ponuđača koja je i izabrana - "Renwi Procons" iz Novog Sada, te "Dvoper" i "Climate Change Consulting 3C" iz Beograda.
Firma "Renwi Procons" učestvovala je u prethodne dve godine na još jednom tenderu Gradske uprave za zaštitu životne sredine, ali i Agencije za energetiku Grada Novog Sada za izradu Programa energetske efikasnosti grada za period 2022-2024.
Novi Sad se sredinom ove godine priključio panevropskoj inicijativi "Sporazum gradonačelnika za klimu i energiju" i time se obavezao da će doprineti ciljevima Evropske unije za zaštitu klime.
 
Predviđeno je da SECAP plan naročito treba da sadrži viziju i strateške ciljeve grada do 2030. godine u odnosu na ublažavanje i prilagođavanje klimatskim promenama, kao i borbu protiv energetskog siromaštva, uključujući definisane obaveze u oblastima kao što su planiranje korišćenja zemljišta, transport i mobilnost, javne nabavke, standardi za nove i renovirane zgrade i ostalo.
 
Takođe, bitni elementi podrazumevaju i inventar početnih vrednosti emisija gasova sa efektom staklene bašte, sa akcentom na ugljen-dioksid, kao i projekciju ukupnih emisija gasova, procenu ranjivosti i rizika za prilagođavanje klimatskim promenama i aktivnosti i mere ublažavanja. 
 
Plan mora da opiše kako su građani i druge zainteresovane strane bile uključene u njegovu razradu i kako će biti uključeni u implementaciju projekta.
 
Gradonačelnik Novog Sada će formirati Radnu grupu koja će pratiti izradu ovog plana i pružati podršku prilikom prikupljanja podataka i ostalih elemenata.
U dokumentaciji javne nabavke nije naveden rok u kom je potrebno dostaviti gotov akcioni plan.
 
Akcioni plan za održivu energiju i klimu, između ostalog, ima Beograd, koji ga je izradio početkom prošle godine. 
  • Samo da je obavezn…

    24.12.2022 00:48
    …priključenje na toplanu
    Kada bi bilo obavezno da se zgrade (poslovne ili privatne) priključe na Novosadsku toplanu ako vod već prolazi kroz tu ulicu, zamislite koliko bi bilo manje individualnih kotlova na gas za etažno grejanje. A to je samo jedna izmena u pravilniku (možda i zakonu), ali u svetlu kruze snabdevanja, potpuno racionalna mera. A i ne košta. Puno je takvih zgrada na novim bulevarima.
  • Miki

    23.12.2022 21:02
    Ko zna kakav vi naprednjaci otrov palite u Obrenovcu i ostalim elektranama. Od toga je zagađenje!
  • Neko

    23.12.2022 20:54
    Jos jedno otimanje para od naroda, dok Galens sve redom betonira!
    Ona vest kako pravi Liman 5, i kad uporedis plan sa ostalim Limanima, prosto da se najezis na sta to lici. Kosnica nije dovoljno dobra rec!
    E moj glupi narode!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti