DRI: Novi Sad jedini grad u Srbiji u kojem je kvalitet vazduha značajno poboljšan - kako?

Novi Sad je jedini grad u Srbiji u grupi onih koji imaju usvojene planove kvaliteta vazduha, a u kojem je zapravo došlo do poboljšanja kvaliteta.
DRI: Novi Sad jedini grad u Srbiji u kojem je kvalitet vazduha značajno poboljšan - kako?
Foto: 021.rs

Ovo jer utvrdila Državna revizorska institucija u novom izveštaju o upravljanju kvalitetom vazduha u Srbiji, sa osvrtom na gradove sa najvećim zagađenjima i njihovom borbom protiv tih zagađenja.

Kako se navodi u ovom izveštaju, zagađenost vazduha je jedan od 10 glavnih globalnih faktora rizika po zdravlje ljudi.
Najveći problem predstavljaju suspendovane čestice, jer se najduže zadržavaju u vazduhu i najdublje prodiru u disajne organe, izazivajući različite efekte. Sva dosadašnja istraživanja, podseća revizor, ukazuju da suspendovane čestice značajno deluju na zdravlje, posebno na decu i starije osobe.
 
Prema Godišnjem izveštaju o stanju kvaliteta vazduha u Srbiji za 2019. godinu, koji je izdala Agencija za zaštitu životne sredine, prekomerno zagađen vazduh bio je u svim aglomeracijama: Beograd, Pančevo, Smederevo, Novi Sad, Niš, Bor, Kosjerić i Užice. 
 
Uprkos tome, nemaju svi gradovi u kojima je detektovano upravo najveće zagađenje mere za suzbijanje tog zagađenja, iako im je to zakonska obaveza - to je loš signal građanima o važnosti zaštite njihovog zdravlja od nedozvoljenih koncentracija zagađivača.
 
DRI kaže da je neophodno potencirati obavezu donošenja ovakvih mera, uključujući i strožiju kaznenu politiku prema lokalnim samoupravama koje ne postupaju adekvatno radi zaštite zdravlja građana od aerozagađenja.
 
Novi Sad ima lokalnu, pokrajinsku i državnu mrežu mernih stanica za kvalitet vazduha, što ukupno čini osam mernih mesta. U 2020. godini je kvalitet vazduha u Novom Sadu, prema godišnjem izveštaju, bio prve kategorije, odnosno čist ili neznatno zagađen.
 
 
Državni revizor je zaključio da se ova merna mesta i lokacije posle nekog vremena nisu proverila kako bi se utvrdilo da je merodavno da se merenja baš tu rade, odnosno koji su kriterijumi baš za te lokacije mernih stanica.
 
Revizor napominje da nedostaje merno mesto za fiksno merenje koncentracije benzena.
 
Revizor zaključuje da je Grad Novi Sad uspeo da smanji emisiju određenih zagađivača primenom mera iz svog Plana kvaliteta vazduha (koji je upravo istekao i donosi se novi), to jest da postigne odgovarajuće granične vrednosti nivoa zagađujućih materija u vazduhu. Druge lokalne samouprave koje imaju planove to nisu uspele, to jest nisu primenjivale mere u dovoljnom obimu, niti je država regulisala ovu oblast na način koji obavezuje sve da se efikasno bore protiv emisije štetnih materija.
 
"Glavni nedostaci planova kvaliteta vazduha su posledica nedostatka kvantitativne procene i nedovoljnih informacija o izvršenju planova. U planovima kvaliteta vazduha opisane su mere namenjene smanjenju nivoa zagađenja, ali očekivano poboljšanje u pogledu smanjenja koncentracije zagađujućih materija i vreme potrebno za dostizanje graničnih vrednosti nije opisano niti kvantifikovano. Stoga postojanje plana kvaliteta vazduha ne znači nužno da će opšti cilj planova biti postignut u definisanom vremenskom okviru, što znači da zakonski zahtevi za merama sadržanim u planovima treba da budu poboljšani", zaključak je DRI.
 
Kad je reč o konkretnim aktivnostima gradskih čelnika po pitanju smanjenja zagađenja, osim uspostavljanja monitoringa, tu su: poskupljenje parkinga, podsticanje vožnje bicikla, povećanje pešačke zone u centru, bolja frekvencija autobuskih polazaka, izgradnja i rekonstrukcija biciklističkih staza, instalacija solarnih panela i druge mere energetske efikasnosti, proširenje mreže daljinskog grejanja (budući da Toplana koristi prirodni gas).
 
Kao još jedna prednost Novog Sada, gradski čelnici su revizoru naveli da je od 2018. do 2020. godine zasađeno oko 25.560 stabala, 72.308 komada šiblja, te rekonstruisano oko 133.282 kvadratnih metara travnjaka.
 
Detaljnije o kvalitetu vazduha u Novom Sadu 021.rs je pisao početkom novembra, o čemu možete da čitate OVDE.
  • Eden

    26.12.2022 19:32
    Novi Sad više ne postoji
    Novi Sad je postao najjadniji grad u Srbiji. Srozan, zapušten, prljav, pun kriminala, prenaseljen, prezagadjen, bez zelenih površina, bez Novosadjana, pun sns sendvičara, e to je današnji Novi Sad.
  • Zemlja čudesa

    25.12.2022 19:59
    Statistika?
    Ako staviš jednu nogu u vrelu vodu, a drugu u zamrzivač statistika je tačno između.
  • Zivkovic

    25.12.2022 15:46
    Nadam se da je svima jasno da papir trpi sve. Dosadno je i komentarisati više ove laži. Jer na kraju vaša pluća udišu to što udišu. 6 meseci u toku godine to je u proseku 10x više od dozvoljenog pm2.5. ovo više nije mesto bezbedno za život.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti