Pisci iz NS u najužem izboru za NIN-ovu nagradu: "Klub istinskih stvaralaca" i "Klara, Klarisa"

Romani Milana Tripkovića i Marijane Čanak našli su se u najužem izboru za NIN-ovu nagradu za 2022. godinu.
Pisci iz NS u najužem izboru za NIN-ovu nagradu: "Klub istinskih stvaralaca" i "Klara, Klarisa"
Foto: 021.rs

Među šest romana odabranih u najuži izbor nalaze se i "Klub istinskih stvaralaca" Milana Tripkovića, te "Klara, Klarisa" Marijane Čanak, pisca i spisateljice iz Novog Sada.

Osim toga, u najužem izboru je i Zrenjaninac i profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, Uglješa Šajtinac, sa romanom "Koljka i Šašenjka".

"Klara, Klarisa" je roman prvenac Marijane Čanak. Objavljen je u izdanju malog novosadskog izdavača - Bulevar Books-a. Kako je navela Tanja Stupar Trifunović, "Klara, Klarisa" je priča o ljudskim slabostima, strasti, bolu koji čovek sam sebi nanosi kada se udaljuje od svog bića i spasonosnog pronalasku sopstva.
 
U već pomenutom Bulevar Books-u možete da sretnete Milana Tripkovića, jednog od osnivača poznate novosadske knjižare. Njegov roman "Klub istinskih stvaralaca", u izdanju Fabrike knjiga, na svojevrstan način ispisuje karikaturalnu hroniku Novog Sada. Književna kritičarka Vladislava Gordić Petković navodi da se Tripković "podsmeva taštini, ideologiji i nostalgiji, mangupski žonglirajući specifičnostima Novog Sada." 
 
U najužem izboru našao se i roman "Unutrašnje more" Danice Vukićević, koji je objavila novosadska izdavačka kuća Nojzac.
 
Osim ovih romana, u najužem izboru su se našli i "Papir sa vodenim znakom" Gorana Petrovića i "Niko nije zaboravljen i ničega se ne čekamo" Mirjane Drljević.
 
Кnjiževnik Goran Petrović dobio je NIN-ovu nagradu 2000. za roman "Sitničarnica 'Кod srećne ruke'", Uglješa Šajtinac našao se u najužem izboru 2011. s knjigom "Sasvim skromni darovi". 
Milan Tripković ulazi u konkurenciju sa svojim drugim objavljenim romanom, a Danica Vukićević, Mirjana Drljević i Marijana Čanak s romanima prvencima.
 
Na konkurs je tokom prošle godine stiglo 177 naslova.
 
U ponedeljak 23. januara oko 12 časova saznaćemo ime 69. dobitnice ili dobitnika NIN-ove nagrade.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti