O romanima pisaca iz Novog Sada u užem izboru za NIN-ovu nagradu: Po ulicama grada

Romani Slobodana Tišme, Milana Tripkovića i Marijane Čanak našli su se u užem izboru za NIN-ovu nagradu.
O romanima pisaca iz Novog Sada u užem izboru za NIN-ovu nagradu: Po ulicama grada
Foto: 021.rs

Novosađani su se sa romanima Tišme, Tripkovića i Marijane Čanak upoznali na istom mestu - u Bulevar Books-u. Ova knjižara je postala mesto kojem gravitira gradska književnost.

Da stvar bude bolja, i Tišma, i Tripković, baš kao i Čanak, zastupljeni su u "Novosadskom književnom bedekeru", koji je izdao upravo Bulevar Books. Tako da, ako vas zanima šta se dešava sa književnošću u Novom Sadu, van nacionalnih institucija naravno, znate šta vam je uzeti u ruke.

"Astal Tiš Riba Friš"
 
Slobodan Tišma je dobio NIN-ovu nagradu za 2011. godinu, za roman "Bernardijeva soba". Osim toga, roman "Grozota ili..." bila je u najužem izboru za NIN-ovu nagradu za 2019. 
 
Ovog puta u užem izboru se nalazi roman "Astal Tiš Riba Friš. Život pesnika - political nigredu" u izdanju novosadske izdavačke kuće Nojzac. Roman je prvi deo najavljene triloge i reč je o svojevrsnoj ispovesti, portretu umetnika u mladosti. 
 
Kako piše NIN, u svojevrsnoj ispovesti, Slobodan Tišma piše portret umetnika u mladosti, garniran razmišljanjima o svetu, umetnosti i životu u obliku kratkih eseja. Pritom, pojačava već prepoznatljivu poziciju ja-naratora kao "slabog subjekta" karakterišući ga kao političkog nigreda, člana političke zajednice na najnižem stupnju društvene relevancije. 
 
Takva pozicija mu je potrebna za uspostavljanje ravnoteže u tekstu, tako da povremeno može da bude nemilosrdan i prema drugim protagonistima. 
 
Tišma već na početku svog romana navodi da je "pisati autobiografiju ili dnevnik vrhunac oholosti, sam vrh individualnog ludila". 
 
"U 'Životu pesnika' sam promovisao bećarac, domaći jezičko-muzički idiom. Pod stare dane, došao sam do shvatanja da je književnost hula, čist bezobrazluk, dakle, provokacija. Moraš biti uvek u kontri i zezati krizu... Grčki junak Tersit je bio primer prvog lajavca, otvoreno je sve govorio, kritikovao je Ahila, zna se kako se proveo", rekao je Tišma za Vreme.
 
"Klub istinskih stvaralaca"
 
Ako vas neko pita da li ste čitali "Klub istinskih stvaralaca", vi odgovorite: "Čuj čitao, gledao!" Nećete se prevariti, ovaj roman se gleda. 
 
"Kako komentari na društvenim mrežama dovedu do otmice i osvete? Da li romantična pikarska odiseja aktivistkinje i pravdoljubivog inspektora koji je štiti vodi njenom izbavljenju od suđenja za pokušaj ubistva i njegovom petom braku? Svet javašluka, protekcije i poremećenih kriterijuma naizgled nudi pogodnosti samo za one ispotprosečne i ropski podobne, ali ostavlja prostora tankoj margini pravde i daje malu šansu hepienda", piše književna kritičarka Vladislava Gordić Petković.
 
Tripković, kojeg možete da sretnete upravo u pomenutom Bulevar Books-u, ispisuje na neki način karikaturalnu hroniku Novog Sada. To što u pojedinim karikaturama naslućujete neke od pregalaca slobodnog mišljenja, boraca za nacionalni reč i identitet, to je već neka druga priča.
 
Kako se može pročitati na koricama romana, Tripkovićeva knjiga nije stvarnost, ona je više film. 
 
"A ponajpre je nešto između kuće strave i kuće smeha, kroz šta se, kao na ekskurziji, vozi razred čitalaca. Strave, zato što su ključni elementi priče pozajmljeni iz tekuće sumorne stvarnosti i nedavne domaće ružne prošlosti. Smeha, zato što Tripković od ružne građe sklapa bajkovitu – i romantičnu i krimi, na momente urnebesnu – priču sa… Pa dobro, videće već čitalac i sam kakav je kraj."
 
Vladislava Gordić Petković dodaje i da se Tripković "podsmeva taštini, ideologiji i nostalgiji, mangupski žonglirajući specifičnostima Novog Sada." 
"Klara, Klarisa"
 
"Klara, Klarisa" je roman prvenac Marijane Čanak. Objavljen je u izdanju malog novosadskog izdavača - Bulevar Books-a. 
 
Kako je navela Tanja Stupar Trifunović, "Klara, Klarisa" je priča o ljudskim slabostima, strasti, bolu koji čovek sam sebi nanosi kada se udaljuje od svog bića i spasonosnog pronalasku sopstva.
 
"To nije lagan put i mogli bismo reći da je posut mučiteljima sa 'dobrim namjerama' koji čine kičmu priče pokušavajući Klarisi slomiti kičmu. Žene će čitajući knjigu vjerovatno lako prepoznati arhitske kradljivce svoje snage. S jedne, one literarne strane, ovo jeste roman čvrste i umrežene strukture, a s druge, lako se može (pro)čitati i kao psihološka studija arhetipova poput odlične knjige 'Žene koje trče s vukovima' od Klarise Pinkolo Estes, što mu daje dvostruku draž", navodi se.
 
Almin Kaplan dodao je i da je svet koji je stvorila Marijana Čanak uverljiv, pomalo jeziv, dalek a istovremeno tako poznat i blizak.
 
"Dok čitate 'Klaru, Klarisu', od svakog lika strepita da biste se u njemu mogli pronaći", zapisao je on. 
 
***
 
Tripkoviću, Tišmi i Marijani Čanak pridružio se i Zrenjaninac sa profesorskom karijerom u Novom Sadu - Uglješa Šajtinac. Njegov roman "Koljka i Šašenjka" opisana je kao neobična i nesvakidašnja knjiga što pripoveda o savremenoj banatskoj svakodnevici. 
  • reds

    13.01.2023 13:30
    @Ptić rugalac
    Eto vi četnici-šovinisti imate sve ostalo.
  • Ptić Rugalac

    13.01.2023 12:58
    Malo jača nagrada
    Ta "nagrada" je već godinama trofej namenjen autošovinističkim drugosrbijanskim škrabalima. Dakle, što bi rekao Šekspir - mnogo buke ni oko čega. Jedino što - eto - možemo da iz gornjeg teksta saznamo koliko je u NS "pisaca" takvog "profila"...
  • Zoki

    13.01.2023 12:42
    Marijana Čanak!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti