Milioni "bačeni" na Temerinsku deponiju - problemi traju godinama i komplikuju ih požari

Deponija u Temerinu zatvorena je već dve nedelje, što zbog gašenja požara, što zbog blata.
Milioni "bačeni" na Temerinsku deponiju - problemi traju godinama i komplikuju ih požari
Foto: 021.rs

Problemi sa ovom deponijom nisu nova vest, traju već godinama unazad, a jedino rešenje je da se ona potpuno zatvori i potom sanira.

Međutim, ovo je skoro nemoguće u trenutnoj situaciji, jer se još uvek čeka regionalna sanitarna deponija na mestu gradske deponije u Novom Sadu.

U međuvremenu, troškovi održavanja deponije su velika stavka u budžetu Javnog komunalnog preduzeća "Temerin" zaduženog za istu.
 
U toku poslednjih godinu dana na deponiji je bilo više požara, a neki od njih trajali su nedeljama. Samo tokom prošle godine deponija je gorela bar osam puta. Na ovoj deponiji se konstantno odlažu nove tone smeća čak i u onim delovima gde tinja ispod površine, što otežava gašenje novih požara.
 
Ono što se može zaključiti iz ugovora koje je JKP "Temerin" sklapalo sa firmama za iznajmljivanje mehanizacije, gašenje požara i sanaciju deponije, jeste da preduzeće nema dovoljno kapaciteta da samostalno obavlja ovakve intervencije.
 
Za manje od godinu dana (od 28. maja do januara ove godine), preduzeće je platilo gašenje požara na deponiji skoro sedam miliona dinara.
 
Originalni ugovor sa firmom "Kremen kamen" koštao je Temerince 3,3 miliona, a potpisan je u maju prošle godine, da bi već tokom juna bio zaključen aneks ugovora sa dodatnim sredstvima od 3,5 miliona dinara. 
 
Oko tri miliona platilo je preduzeće istoj firmi u novembru 2021. godine za "sanaciju deponije". Ovaj posao podrazumevao je radove na formiranju kanala i zaštitnog nasipa, kao i planiranje i nivelisanje terena za odlaganje smeća i spajanje sa postojećim nasipima. 
 
Kako otkrivamo iz dokumentacije koju smo od preduzeća dobili putem zahteva za pristup informaciji od javnog značaja, ista firma potpisala je više od deset ugovora za razne poslove i usluge, u periodu od 1. januara 2021. do 18. januara 2023. godine.
 
Između ostalog, "Kremen kamen" je temerinskom javnom preduzeću isporučivao bagere, guseničare, kamione i ostalu mehanizaciju za zemljane radove, ostvarivši tako profit od 14,7 miliona za dve godine. 
 
Zanimljivo je i to što nije bilo novog ugovora ili aneksa ugovora za gašenje požara na deponiji koji je izbio početkom januara ove godine, a koji je bio aktivan dve nedelje, iako je, prema našim nezvaničnim saznanjima iz JKP "Temerin", ista firma bila zadužena za gašenje požara zatrpavanjem. 
Inače, firma "Kremen kamen" nije najpopularnija na tenderima, pa je tako poslove dobijala samo od JKP "Temerin" i temerinske opštinske uprave. 
 
JKP "Temerin" je iznajmljivalo mehanizaciju za potrebe sanacije deponije od Privrednog društva "KTM Trans" iz Novog Sada. Sa njima je potpisano tri ugovora ukupne vrednosti 2,3 miliona dinara. 
 
Osim komunalnog i drugog otpada, u neposrednu blizinu ove deponije odlažu se i fekalije iz septičkih jama u naselju, što je nedavno dovelo i do izlivanja fekalnih voda u melioracioni kanal koji se posrednu uliva u Jegričku, reku koja je zaštićeni park prirode. 
  • @ rotkvarija

    24.01.2023 06:43
    Sigurno da postoji gomila rešenja za ljude iz struke( ako se sećamo šta je to) ali se i najočiglednije rešenje zaobilazi. Dva javna preduzeća be mogu da pomognu jedno drugom, iako je vlasnik isti. Samo zato što se deponija u Novom Sadu još uvek ne zove "regionalna". A stanovnika u Temerinu, manje nego na bilo kom Limanu. Baš bi značilo da se mesec dana smeće nosi za NS, dok se ne sanira Temerin. Ionako im je to plan. Ali ko što neko reče, onda nema nevidljivog procenta za u džep.
  • Temerinci

    24.01.2023 00:05
    Tragedija
    Najveća ekološka katastrofa za prošlu godinu u celom Novom Sadu i okolini.
    Naučno je dokazano da spaljivanje plastike stvara veoma toksične materije u vazduhu.
  • Rotkvarija

    23.01.2023 20:41
    Deponija
    Može da se sredi za male pare. Naravno ko zna. Postoje jeftine i efikasne metode koje daju trajna rešenja, ali onda nema dodatnih para.
    Spreman sam da pomognem.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti