Delovi Adica nemaju kanalizaciju, rasvetu, trotoar: Grad kaže da nije u planu, ali da će biti rešeno

Novosađani su nam pisali u vezi sa brojnim problemima u novoizgrađenim delovima Adica - nepostojanja kanalizacije, ulične rasvete, trotoara, dečijih igrališta...
Delovi Adica nemaju kanalizaciju, rasvetu, trotoar: Grad kaže da nije u planu, ali da će biti rešeno
Foto: 021.rs
Stanovnik Ulice Mirona Đorđevića kaže za 021.rs da u ovom novoizgrađenom delu Adica ne postoji ni kanalizaciona mreža, ni ulična rasveta.
"Ovo direktno utiče na kvalitet života i bezbednost sugrađana koji redovno plaćaju doprinose i poreze", kaže on.
Iz Gradske uprave za građevinsko zemljište za 021.rs kažu da ova ulica još uvek nije planirana za izgradnju kanalizacione mreže, ali da će grad u "najkraćem vremenskom periodu pristupiti projektovanju i izgradnji nedostajuće infrastrukture".
 
Napominju da je za izgradnju javnog osvetljenja potrebno izdvojiti određenu svotu novca iz budžeta grada za izradu projektno-tehničke dokumentacije, kao i za izvođenje radova.
 
"Ovogodišnjim Programom uređivanja građevinskog zemljišta sredstva za ovu namenu nisu opredeljena, ali će se u narednom periodu pristupiti i rešavanju ovog problema", objašnjavaju iz ove gradske uprave.
 
Dodaju da je ovogodišnjim Programom obuhvaćena izgradnja kanalizacije južno od ulice Marije Bursać do kanala T-803, a u toku je i projektovanje kanalizacione mreže južno od kanala T-803 do ulice Branka Ćopića u Adicama.
 
Novosađanin koji živi u Čerevićkoj ulici kaže za 021.rs da je ovom delu naselja potrebno dečije igralište, ali i trotoar u ulici, kako bi građani mogli normalno da se kreću.
 
Iz Gradske uprave za građevinsko zemljište za 021.rs kažu da je za takve investicije potrebno izdvojiti značajnija finansijska sredstva u budžetu grada.
 
"Ulažući napore da se svi prioritetni radovi uvrste u Program uređivanja građevinskog zemljišta, Grad Novi Sad će nastojati da u narednom periodu opredeli sredstva za projektovanje i izgradnju saobraćajnih površina sa pratećom infrastrukturom u Čerevićkoj ulici, kao i u drugim ulicama u naselju Adice koje takođe nemaju izgrađene pešačke staze", navode oni.
 
Dodaju i da je u toku izrada tehničke dokumentacije za izgradnju vodovoda i kanalizacije u novom bloku u Adicama, što obuhvata i deo Čerevićke ulice. Projektant je isporučio Projekat za građevinsku dozvolu, a u toku je rešavanje imovinsko-pravnih odnosa. 
Što se tiče dečijih igrališta, iz uprave kažu da ne postoji pogodna lokacija u ovoj ulici za igralište, ali da je moguće napraviti privremeno na parceli koja je planirana za izgradnju vrtića.
 
"Do privođenje predmetne parcele planiranoj nameni, postoji mogućnost postavljanja rekvizita za igru dece na istoj, a na predmetnoj parceli trenutno se nalazi i basket teren", kažu za 021.rs.
 
Podsećaju da građani preko mesne zajednice Gradskoj upravi za građevinsko zemljište i investicije treba da podnesu Zahtev za izgradnju dečijih igrališta.
 
"Zahtev će biti razmotren prilikom odabira lokacija za nova igrališta koja će se postavljati ove godine, na osnovu sredstava predviđenih Programom uređivanja građevinskog zemljišta za 2023. godinu", dodaju oni za naš portal.
 
Tekst je nastao u okviru projekta "Media for all", koji sprovodi British Council uz finansiranje Vlade Velike Britanije.
  • Anja

    09.02.2023 22:27
    Favela
    Ali ozbiljno, mene baš zanima budućnost ovog naselja. Imala sam tu nesreću da sam živela na Adicama skoro 2 godine (uskoro se iseljavam, slaviću taj dan), u zgradici na 1 sprat izgradjenoj 2019 godine. Ne znam šta je veća katastrofa. Sama zgrada koja je toliko nekvalitetno uradjena da ne znam odakle bih počela sa opisom, stan koji nema terasu, nema podrum, nema roletne, nikakvu ostavu, svuda kosine tako da je i tu oduzeto na prostoru za normalne ormane, prozori mali zatvorski, laminat se već razilazi kao i bordure na ivicama, stepenište peremo sami, itd itd...
    Nigde nema pešačkih staza, asfalt rupa do rupe, blato i prašina svuda! Nikakvih sadržaja niti bolje snabdevenih prodavnica nema a linija 6 funkcioniše po principu- kako ti se posreći. Sve u svemu jedna obična favela i ništa više, teško ruglo Novog Sada i pitam se koji baksuzi će da nasele te silne zgradice koje niču ko pečurke a nijednu pozitivnu ili kvalitetnu stavku nemaju osim što zvanično pripadaju Novom Sadu.
  • xxx

    27.01.2023 18:11
    PA KAKO GRADE ZGRADE
    Zbani da na Adicama nema normalne pa skoro nikakve infrastrukture, pitam se kako se zgrade višestambeni objekti, ko potpisuje takve dozvole, ko je doneo takve planove, i zašto niko za to ne odgovara.
  • Musa kesedžija

    27.01.2023 11:33
    Sladoled
    Trotoari i adice ne idu u istoj rečenici.Nisu ga napravili kako treba ni u glavnoj ulici,a kamoli u ovim sporednim.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti