Prvo rode, pa onda gradnja: Ništa od radova na Klisi dok se ne nađe novo stanište za ptice

Rode koje su se ugnezdile na nezavršenom kompleksu "Rodić" uz auto-put neće smeti da se premeštaju sa tog područja dok im se ne obezbedi novo stanište.
Prvo rode, pa onda gradnja: Ništa od radova na Klisi dok se ne nađe novo stanište za ptice
Foto: 021.rs
Pred odbornicima će se naći Plan generalne regulacije koji obuhvata kompleks "Rodić" sa megamarketom i pivarom, te prostor južno od ovog objekta. Reč je o lokaciji površine od 24,4 hektara i predviđena je za razvoj poslovnih sadržaja. 
 
Zaštita roda je uslov Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, a odbornici će plan razmatrati na sednici Skupštine grada u petak, 10. februara. 
Plan se našao pred odbornicima jer kompleks "Rodić" danas čine dva odvojena preduzeća - "Heineken Srbija Zaječar" koji zauzima 13,6 hektara i "Mercator-S" sa 8,2 hektara. S obzirom na to da planiraju završetak podele i uređenje prostora, regulacioni plan se našao na javnom uvidu, a sada i u lokalnom parlamentu.
 
Plan je da se dovrši ono što je već planirano, o čemu više možete da čitate na OVOM LINKU
Međutim, plan obuhvata i građevinu koja je nedovršena, a na čijim stubovima su se nastanile rode, napravivši sebi gnezda. To je otvorilo pitanje zaštite ovih ptica. U predlogu plana nije bilo navoda o očuvanju staništa roda zbog čega je reagovao Pokrajinski zavod za zaštitu prirode. 
 
U dopuni uslova zaštite prirode sada je dodat uslov po kom su investitori u obavezi da pre bilo kakvih radova ishoduju uslove od Pokrajinskog zavoda u vezi sa zbrinjavanjem roda. 
 
 
U tekstu plana, u koji je 021.rs imao uvid, navodi se da se u zapadnom delu prostora nalazi betonska konstrukcija sa stubovima na kojima se nalazi 25 do 35 gnezda bele rode, strogo zaštićene vrste prema Pravilniku o proglašenju i zaštiti strogo zaštićenih biljaka, životinja i gljiva. 
 
"Prema članu 74. Zakona o zaštitu prirode zabranjeno je između ostalog ugrožavanje i narušavanje staništa strogo zaštićenih vrsta. Obaveza je investitora da pre bilo kakvih radova na pomenutoj betonskoj konstrukciji, koja je stanište strogo zaštićene vrste, na osnovu člana 9. Zakona o zaštiti prirode, ishoduje uslove zaštite prirode od Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, kao i da obavesti Zavod, radi zbrinjavanja roda na drugoj lokaciji", navodi se u planu.
Ova obaveza uvrštena je i u deo plana koji definiše uslove za izgradnju objekata i uređenje prostora. 
 
Rode su se ugnezdile na betonskim konstrukcijama pre nekoliko godina. Na ovom prostoru kolonija roda broji oko 150 jedinki. 
 
Ocena stručnjaka je da se kolonija roda ovde smestila zbog blizine deponije na kojoj pronalaze hranu. 
  • Pop84

    06.02.2023 19:11
    Za Sanju
    u pravu si, najveca zabluda, najveca prevara,najveci zagadjivac,da ne govirim za Vas s Klise ,kako Vam je ! Pitanje uputite MZ ,mislim da je i predsednik Dragan odbornik u skupstini,i onaj Popovic treci mandat,zatim Djakovic direktir Lisja,Ivan Radojicic direktor Jgsp,ministar Amidzic svi su oni od vas,alu niko od njih nije protiv deponije,jer ne bi bili na polozaju i ne smeju nista da kazu ptotivu tiga,licni interes je u pitanju ! E sad zamislite koliki je taj interes,kada gore navedeni koji imaju malu decu ili unucice , nisu protiv deponije ! njih to ne interesuje,sram da ih bude
  • Sabahudin

    06.02.2023 18:58
    Omerović
    Pravda za rode
  • Slavko

    06.02.2023 18:43
    Prosto je, iselite deponiju i oticice i rode.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti