Novosađani se žale na roditelje koji bolesnu decu dovode u vrtić, evo šta kažu nadležni

Dok se pojedini Novosađani žale na roditelje koji bolesnu decu dovode u vrtić, nadležni u gradskoj upravi poručuju da vaspitači takvu praksu ne dozvoljavaju.
Novosađani se žale na roditelje koji bolesnu decu dovode u vrtić, evo šta kažu nadležni
Foto: 021.rs (ilustracija/Pixabay/021.rs)
Redakciji portala 021.rs u proteklom periodu obratilo se nekoliko Novosađana sa pritužbama da zaposleni u predškolskoj ustanovi ne sprečavaju roditelje da dovode vidno obolelu decu u vrtiće, zbog čega dolazi do širenja zaraze.
Roditelji su rekli da se tako šire respiratorne infekcije, ali i ovčije boginje, te šarlah. 
 
"Naravno da ne možemo odmah da znamo ima li neko dete koronu ili grip pre nego što počne da kašlje ili dobije temperaturu. Jasno nam je da period inkubacije traje nekoliko dana i tu ne može mnogo šta da se uradi - ako neko dete dođe u vrtić, zaraziće drugo. Problem je u tome što postoje roditelji koji dovode evidentno bolesnu decu, decu koja imaju temperaturu, crvena su, kašlju, a zaposleni vaspitači i medicinske sestre ih puste", navodi jedan otac. 
Požalili su se i na to da su na zahtev da se bolesna deca ne primaju u vrtiću, dobili odgovor kako ne mogu da odbiju da prime dete, te da zaposleni mogu samo da zamole roditelje da ih ne dovode ukoliko su prehlađeni. 
 
"Nisu svi zaposleni neodgovorni, mada ima i takvih, ali imali smo roditeljske sastanke kada se apelovalo na to da bolesna deca ostanu kod kuće. Ipak, neki se ne obaziru na to, već se ponašaju kao da je vrtić mesto na kom će im i lečiti dete. Razumem da postoji problem i da mnogi nemaju kome da ostave dete zato što moraju na posao, ali čini mi se da je ranije postojala lična odgovornost, da se pazilo na kolektiv, da se ne zaraze drugi. Vaspitačice jednostavno moraju da imaju pravo na to da kada primete da je neko dete bolesno, da pošalju decu kući i da ono dobije lečenje kako bi što pre ozdravilo", dodaje jedna Novosađanka.
 
U Gradskoj upravi za obrazovanje za 021.rs navode da zaposleni u "Radosnom detinjstvu", na osnovu pravilnika, ne primaju bolesnu decu koja imaju akutne infektivne bolesti. 
 
"Postupajući na osnovu Pravilnika o zdravstvenoj zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, kao i na osnovu preporuka Instituta za javno zdravlje Vojvodine, zaposleni u PU 'Radosno detinjstvo' ne primaju bolesnu decu - mislimo na akutne infektivne bolesti, kada imaju saznanja da je dete bolesno, posle preležane bolesti deca se u kolektiv primaju isključivo sa potvrdom izdatom od strane pedijatra. Ako se na prijemu dece uoči da dete ima simptome akutne infektivne bolesti, takva deca se ne primaju u kolektiv, od roditelja se traži da dete odvede kod lekara i pri sledećem dolasku deteta u vrtić obavezna je potvrda od lekara pedijatra da je dete zdravo i da može da boravi u kolektivu", navode u upravi. 
Objašnjavaju i da je pravilo da, ukoliko se kod deteta primete simptomi prehlade, da se ona izoluju u izolacionu sobu do najbržeg dolaska roditelja po njega. Ponovno uključivanje u grupu sleduje nakon potvrde od pedijatra da je dete zdravo. 
 
Komentarišući tvrdnje roditelja o tome da se bolesna deca ostavljaju u vrtićima, u gradskoj upravi poručuju da toga nema, već se dešavaju slučajevi u kojima se tokom boravka deteta u grupi utvrdi da ima povišenu temperaturu i da im je pre dolaska dat neki od lekova za spuštanje iste. 
 
"Do sada nije bilo slučajeva da je roditelj prijavio svoje dete da je bolesno i da je ostavio dete u vrtiću, ali je bilo slučajeva da su dovodili decu pod terapijom antipiretika, kada se simptomi bolesti pokažu nakon dejstva pomenutih lekova, u produženoj  trijaži kada se otkriju takva deca, ona se izoluju od kolektiva, roditelj se poziva da u najkraćem roku dođe po svoje dete. Obavlja se razgovor sa roditeljima od strane vaspitača grupe, patronažne sestre, glavnog vaspitača i u zavisnosti od situacije uključuje se i socijalni radnik", objašnajvaju u Upravi za obrazovanje.
 
Dodaju i da kada se dogodi da roditelji prijave više slučajeva iste zarazne infekcije u jednoj grupi, onda se to prijavljuje Institutu za javno zdravlje Vojvodine, od kojeg se dobijaju preporuke za prevenciju zaraze. Kako zaključuju, to se redovno radi, o čemu svedoče brojne aktivnosti na osnovu preporuka.  
  • Vaspitačica i mama

    08.02.2023 15:25
    Vrzino kolo
    Od kada radim sa decom, a to je 17-18god., uvek i u svakoj grupi imamo 2-3 dece koja su tkz. kliconoše i koja su uvek u vrtiću i to je pod 1. Pod 2. iako na svakom roditeljskom ponavljamo da se ne dovode deca pod terapijom ili sa simptomima prehlade kao i da nakon preležane bolesti donesu potvrdu pedijatra da je zdravo uvek imamo bar 20% roditelja koji to ne poštuju, bukvalno se prave ludi. Zaista je većina roditelja savesna ali uvek jedna te ista deca nesavesnih roditelja šire infekcije. 3. Priča da rade svi kod privatnika i da ne mogu da uzmu bolovanje nije tačna, ljudi ne uzimaju bolovanje da im ne bi bila smanjena plata. Onaj mali postotak koji zaista "ne sme" da otvori bolovanje treba da razmisli malo, da ne budem gruba...4.Uprava RD ne dozvoljava da se ni jedno dete ujutro ne pusti u vrtić, "ne smete nikog da vratite". 5. Postoje preporuke ili Uprave ili IZJZV koji je npr. u zadnjem dopisu napisao da se trijaža radi ujutro i da se deca vraćaju-a to što nema ko da radi trijažu jer vaspitačice su išle u pedagoške a ne nužno i zdravstvene škole e, to njih nije briga. 6. Ja se kao vaspitač razbolim od bolesne dece pa zarazim i moju rođenu kod kuće pa koleginica 1-2nedelje radi sama, nema zamenu, pa se i ona raznoliki i ode na bolovanje i tako u krug. Da nabraja dalje!?
  • Trt

    08.02.2023 11:05
    @KirkaYu

    A od koga se to tačno "dobijaju" deca?
  • Pera

    08.02.2023 07:25
    Da se postuje broj upisane dece u grupicu, bilo bi manje infekcija. Da pedijatri ne daju prijateljima blanko potvrde da dete moze u kolektiv, bilo bi manje zaraza. Vaspitaci postupaju u skladu sa procedurom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti