Novi Sad ponovo pokušava da nađe firme koje će instalirati opremu za električne autobuse

Gradska uprava ponovo je raspisala tendere za gradnju trafostanica, odnosno punjača za električne autobuse.
Novi Sad ponovo pokušava da nađe firme koje će instalirati opremu za električne autobuse
Foto: 021.rs
Za razliku od dosadašnjih tendera novina je u tome što je porasla procenjena vrednost posla. Sada obe nabavke zajedno košta više od 25 miliona dinara, što je za oko četiri miliona više u odnosu na prethodne, neuspele postupke. 
Kada su u pitanju dokumentacija i uslovi koje potencijali izvođači moraju da zadovolje, stvari se nisu menjale. Rok za dostavljanje ponuda na oba tendera je 22. februar. 
Podsetimo, reč je o dve odvojene javne nabavke. Prva se odnosi na instalaciju punjača na Bulevaru Jovana Dučića kod kružnog toga i kod "potkovice" na Železničkoj stanici. Druga nabavka odnosi se na gradnju po jednog trafoa na ove dve lokacije.
 
Za gradnju punjača je sada raspisan treći tender, dok uprava po drugi put pokušava da pronađe izvođače za trafostanicu. 
 
Tenderi su u prethodnim slučajevima, tokom decembra i januara, poništeni jer za punjače nije bilo ponuda, dok su za trafostanice stigle po dve ponude, ali su obe bile iznad procenje vrednosti. 
 
S obzirom na to da su sada procenjene vrednosti uvećane, može se očekivati da će se ponuđači odazvati, te da će barem tender u vezi sa izgradnjom trafostanice biti uspešan. 
 
Prema tehničkoj specifikaciji, "postrojenja za napajanje autobusa javnog gradskog prevoza" sastoje se od dve odvojene celine, električnog punjača i stuba za punjenje autobusa preko pantografa. 
Ova elektro oprema je potrebna zato što bi u Novi Sad trebalo da pristigne 10 novih "solarisovih" električnih autobusa. Očekuje se da autobusi budu isporučeni krajem aprila ili početkom maja.
 
Električni autobusi će se kretati na trasi linija 2, 4, 8, 9 i 11. 
 
Kupovinu ovih autobusa Novi Sad plaća preko kredita dobijenog od Evropske banke za obnovu i razvoj, a njihova vrednost je 6,2 miliona evra bez uračunatog poreza. 
  • Huh

    07.02.2023 18:48
    ...
    A gde je nestalo ono da se stedi struja? Elektricna vozila su najveca propast koja je osmisljena u poslednjih 100 godina.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.