Šta je Vojvođanski manifest: "Vojvodina u položaju nalik unutrašnjem kolonijalizmu, prava oduzeta"

"Autonomija Vojvodine ostala je samo prazna ljuštura bez ikakvog sadržaja i smisla", navodi se u Vojvođanskom manifestu, iza kog stoje Akcija progresivne Vojvodine i Pokret slobodnih građana.
Šta je Vojvođanski manifest: "Vojvodina u položaju nalik unutrašnjem kolonijalizmu, prava oduzeta"
Foto: 021.rs

Reč je o dokumentu, odnosno proglasu koji su dve stranke upravo donele i predstaviće ga javno u utorak, 21. februara, a najbitnije stavke iz dokumenta donosimo u nastavku.

Manifest ima ukupno pet tačaka koje se tiču zakonskog položaja Autonomne Pokrajine Vojvodine i sprovođenja zakonskih načela kojima se uređuje položaj pokrajine, a s akcentom na mišljenje da se suštinska autonomija ne ostvaruje.

Tako se, na početku, navodi da je autonomija, kao ideja upravljanja svojim životom, uvek za Vojvodinu bila put mira i slobode i vodila ju je do ekonomskog razvoja i bogatstva - ali danas postoji samo formalno.
 
"Građanima i građankama Vojvodine potrebno je vratiti pravo da upravljaju svojim javnim dobrima; materijalnim: šumama, rekama, jezerima, zemljom, saobraćajnom infrastrukturom; kao i nematerijalnim: zdravstvo, obrazovanje, nauka, kultura, radna prava, javna bezbednost, socijalna zaštita", a navedeno će se ostvariti hitnim sprovođenjem nadležnosti Vojvodine koje su garantovane Ustavom.
 
To znači da je neophodno, smatraju autori Vojvođanskog manifesta, da se donese Zakon o finansiranju Vojvodine i menja Zakon o utvrđivanju nadležnosti APV.
 
"Nekad najrazvijenija regija jugoistočne Evrope, Vojvodina se danas nalazi u položaju koji nalikuje situaciji unutrašnjeg kolonijalizma. Oduzeta su joj temeljna politička i ekonomska prava, a o njenoj sudbini mahom odlučuju oni koji u njoj i ne žive", navodi se u prvoj tački manifesta. 
 
Vojvodina je, kako navode autori, decenijama bila glavni motor razvoja i napretka Srbije, ali i bivše Jugoslavije. 
 
"Davala je uvek mnogo i velikodušno, a dobijala nesrazmerno malo. Izvlačenje akumulacije iz Vojvodine bilo je uvek na štetu njenog razvoja i praktično se kontinuirano sprovodi još od 1918, nakon pripajanja novoj državi – u vidu prekomernog oporezivanja, uskraćivanja investicija, odnošenja industrijskih objekata, gušenja njenog političkog subjektiviteta – načinilo je od pokrajine opustošenu ravnicu izumrlih sela, uništene poljoprivrede, ekonomski razorenu, zagađene životne sredine, ugrožene bezbednosti. Sve što je izgrađeno prethodnih generacija najvećim delom je oteto, ishodovano, zapostavljeno, a pravo građana Vojvodine da rukovode svojim životima de fakto je oduzeto gušenjem zagarantovane autonomije", stoji u ovom dokumentu.
 
U manifestu se navodi i to da je autonomija Vojvodine neotuđivo istorijsko i političko pravo svih građana i građanki pokrajine, te da jedini smisao ima suštinska autonomija, odnosno vraćanje prava pokrajini da sama odlučuje o onome što je na njenoj teritoriji.
 
"Prvi korak ka tome jeste da se hitno moraju sprovesti nadležnosti Vojvodine garantovane Ustavom, čije nesprovođenje znači ne samo nepoštovanje Vojvodine i njenih građana nego i narušavanje načela pravne države i pravnog poretka Republike Srbije. To podrazumeva donošenje zakona o finansiranju, izmene Zakona o utvrđivanju nadležnosti i drugih zakona i podzakonskih akata. Vekovima su ljudi dolazili u Vojvodinu tražeći u njoj sigurnost i pravo na slobodan i dostojanstven život. Danas, nažalost, te prilike traže negde drugde i umesto što u nju dolaze, oni iz nje ubrzano i u sve većem broju odlaze", navodi se u narednim tačkama dokumenta.
 
Zastava AP Vojvodine, jedan od njenih zvaničnih simbola
 
Pokret slobodnih građana i Akcija progresivne Vojvodine u Vojvođanskom manifestu navode da "Vojvodina mora da postane mesto progresivnog i demokratskog razvoja i prosperiteta, gde nema mesta za sukobe, proterivanja, represiju, nasilje, tlačenja, devastiranje i siromaštvo".
 
"Zbog toga ćemo mi, narod Vojvodine, kroz institucije Autonomne Pokrajine Vojvodine i njenih lokalnih samouprava povratiti dostojanstvo i ostvariti svoje pravo da upravljamo svojim materijalnim i nematerijalnim dobrima, svojim životima i svojom budućnošću, zasnovanoj na solidarnosti, slobodi, jednakosti, ravnopravnosti, pravdi, održivom razvoju", zaključak je manifesta.
Priča o pomenutom Zakonu o finansiranju Vojvodine aktuelna je godinama. Nekadašnji poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini Srbije Nenad Čanak, Olena Papuga i Nada Lazić podneli su predlog ovog zakona 2019. godine, ali je parlament odbio da ga uopšte razmatra. 
 
U tom predlogu zakona ključno je bilo pitanje finansiranja Vojvodine i njenih poslova i potreba, a sve u vezi sa spornih sedam odsto koliko Vojvodini pripada Ustavom, iz republičkog budžeta. 
 
"Zašto baš sedam odsto kad Vojvodina, grubo govoreći, čini 25 odsto teritorije Srbije, trećinu stanovništva, a kad je dobra godina sačinjava i više od 40 odsto BDP. Od momenta kad je Ustav donet 2006. godine, to je bilo pitanje svih pitanja, jer ako pogledate nacrt Ustava, nije se uopšte govorilo o procentima, već o izvornim prihodima Vojvodine. To sada aktuelizujemo. Nikada nije tačno definisano kako se obračunava tih sedam odsto, čak i kada su Liga i demokrate bili na vlasti. Nominalno je budžet sedam odsto ako računate transferna sredstva koja samo prolaze kroz pokrajinski budžet za neke namene, ali suštinski tih sedam odsto nikada nije bilo", rekao je za 021.rs te 2019. godine sadašnji predsednik LSV Bojan Kostreš.
 
On je tada pojasnio da se, suštinski, tih sedam odsto ostvaruje ukoliko se uračunaju sva transferna sredstva koja idu kroz pokrajinski budžet - sredstva koja država prebacuje APV samo da bi isplatila neke troškove i namene.
 
Protiv bilo kakvog definisanja autonomnog položaja, čak i Ustavom definisane autonomije, deklarativno su desničarske i partije centra. Tako je Srpska radikalna stranka stava da Vojvodina ne treba da bude autonomna pokrajina, već da autonomiju treba da imaju lokalne samouprave u okviru jedinstvene države. 
 
Poslanici Srpske napredne stranke su te 2019. godine izneli stav da Srbiji nije potreban "srednji" nivo vlasti, odnosno autonomna pokrajina, ali da stečena prava treba poštovati i to podrazumeva autonomiju Vojvodine. Ipak, budući da je tadašnji predlog zakona podrazumevao formiranje Poreske uprave Vojvodine, naprednjaci su to shvatili kao tendenciju ka daljem "odvajanju".
 
"Ako neko želi da vrati Poresku upravu, pa da se vrati carinska uprava, ne daj bože vojska, onda dolazimo do toga da imamo državu u državi", rekao je tada poslanik SNS Dragan Šormaz.
 
PSG i APV će Vojvođanski manifest prezentovati javnosti u utorak, 21. februara u 19 sati u Apolo centru, na prvom spratu.
  • Roganj

    18.09.2023 14:14
    Neosporna je činjenica da je Vojvodina bila mnogo uspješnija dok joj je Beograd dozvoljavao autonomiju, i nije uzimao ovako veliki dio prihoda od poreza.
  • Udarnik

    26.02.2023 21:26
    Budimo realni, svima je jasno da Vojvodina jedinu budućnost može imati ako se odvoji od Srbije. Tako prosperitetna regija, sa investicijama iz EU, može nezadrživo da napreduje i postane zemlja blagostanja. U protivnom, pod šapom Beograda, vremenom će izgubiti i svoju autonomiju i postaće rupa, kao i cela Srbija pod SNS sektom. Neiskorišćeni potencijal.
  • Čika Pera

    23.02.2023 07:59
    Mislite Severno Srpski manifest.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti