Čekanje na telefonu: Žalbe na rad kol centra doma zdravlja, u ustanovi kažu da se brzo zakazuje

Otkako je uveo telefonsko zakazivanje pregleda kod izabranog lekara, kol centar Doma zdravlja "Novi Sad" u danu dobije i do 5.000 poziva - rekord je oko 10.000 poziva tokom udarnog dana, ponedeljka.
Čekanje na telefonu: Žalbe na rad kol centra doma zdravlja, u ustanovi kažu da se brzo zakazuje
Foto: Pixabay

Ova novina u zakazivanju pregleda kod izabranog lekara uvedena je pre mesec dana i naišla je na otpor dela građana, koji se pitaju šta nije funkcionisalo u prethodnom sistemu zakazivanja. 

Tada su građani neretko dolazili lično u ambulantu, u opciji je svakako i sve vreme kol centar, ali i zakazivanje potem aplikacije "Moj doktor" Ministarstva zdravlja.

Kako za 021.rs svedoči sve više građana, čeka se dugo da se javi operater, a pojedini odustanu pre nego što stignu na svoj red za razgovor s operaterom.
 
"Broj telefona kontakt centra Doma zdravlja u Novom Sadu je nedostupan. Dakle, jedini broj preko kojeg se može zakazati kod izabranog lekara ne može da se dobije", navodi jedna Novosađanka.
 
"Sat vremena sam zvao na broj telefona jutros, pozovite i sami pa ćete se uveriti da je nemoguće dobiti nekoga", druga je poruka koja je stigla našoj redakciji.
 
Dom zdravlja: Pregled je moguće dobiti već istog ili narednog dana
 
Zakazivanje putem kol centra Dom zdravlja je uveo u skladu sa odlukom i preporukom koje je izdalo Ministarstvo zdravlja, navode u ovoj ustanovi. Cilj je optimizacija broja termina za pregled.
 
"Benefit ovakvog načina zakazivanja je to što kod skoro 90 odsto izabranih lekara moguće je zakazati pregled danas za danas ili sutra dan, kod samo par lekara čekanje na prvi slobodan termin je od tri do četiri dana", navode u Domu zdravlja "Novi Sad" za naš portal.
 
Na pitanje da li je u ranijem periodu bilo problema sa zakazivanjem, što je uslovilo izmene u radu, u ustanovi kažu da problema nije bilo, ali da je redovnom kontrolom broja zakazanih pacijenata ustanovljeno da je telefonsko zakazivanje brže i komfornije za pacijente.
 
"Nije potrebno da dolaze u ambulante i čekaju, dovoljno je da od kuće pozovu kol centar i dobiće termin. Nije se promenilo to da prve preglede kod specijalista zakazuju izabrani lekari, a kontrolne preglede specijalisti ili njihove timske sestre, sa izuzetkom fizijatara, koji sami zakazuju kontrolne preglede", poručuju u domu zdravlja.
 
U ustanovi dodaju da su zadovoljni kako funkcioniše kol centar za sada budući da većina pacijenata odmah dobije termin pregleda kod lekara. U realnom vremenu, kol centar istovremeno može da primi 90 poziva - svi pozivi koji su preko tog broja ulaze na čekanje.
 
"Sistem se u tom slučaju na kratko isključuje, pa se tako dešava da pacijenti pomisle kako im je neko prekinuo vezu ili ih isključio, a u stvari oni nisu ni u ušli u sistem pa moraju sačekati na odgovor operatera. 'Pik' je ponedeljkom, tad imamo jako veliki broj poziva, nekada bude i do 10.000", objašnjavaju u domu zdravlja za 021.rs.
Kol centar, inače, dnevno obradi između 3.500 do 5.000 poziva i to najviše u prepodnevnim satima. U domu zdravlja napominju da nema potrebe da se kol centar poziva samo prepodne.
 
"Termina za preglede kod lekara ima i ako pacijenti pozovu posle podne. Što je i naša preporuka, da pacijenti kol centar ne zovu samo u jutarnjim satima", navode u Domu zdravlja "Novi Sad".
 
Ustanova je, po uvođenju ovog sistema, obelodanila da je u kol centru zaposleno još 15 ljudi kako bi se ubrzao rad službe. Ukoliko taj broj ne bude bio dovoljan, nadležni su poručili da će zaposliti još operatera.
  • Milica

    14.03.2023 10:42
    I kada zakažeš,čekaš > 1h,2h
    Da li postoji neka procedura kada i pored zakazanog čekaš po par sati?
    U redu je kada ima hitnih slučajeva.
    Ali na ortopediji pored zakazanog ti kažu ,mi imamo naše pacijente,pa vi!
  • Zvezdana

    23.02.2023 14:49
    Aplikacija Izabrani doktor
    Koristim aplikaciju izabrani doktor od pocetka, i savrseno funkcionise. A onda sam ovih dana promenila izabranog lekara, i doktorka mi je rekla da me je unela u bazu i da ce mi se automatski promeniti u aplikaciji. Medjutim, nije, jos uvek mi stoji predhodna doktorka i svi njeni termini. Sama da promenim ne poatohi mogućnost u aplikaciji. Da li je neko imao isti problem i kako ga je rešio?
    Pozdrav,
  • @Tragom novca

    22.02.2023 15:08
    Kako ja mašim poentu cele priče, do sada ste se isključivo žalili što nemate aplikaciju na iphone a sve iz neke vaše teorije da su ovako nekako stavili sebi još novca u džep, kako mogu mašiti poentu cele priče kada nikada i ništa slično niste ni napisali do sada, treba da vam čitam misli možda? Ne, dosadašnje zakazivanje nije savršeno funkcionisalo, a očigledno je tako i sa ovim promenama. Interesuje me kako je vladajuća elita strpala novac sebi u džep ovom promenom, imate li neke konkretne podatke o ovome, napisali ste da je informacija "proverena" pa zato i očekujem konkretne podatke, na koji način to oni uzimaju deo novca od poziva kada se pozivi tarifiraju isto kao i bilo koji drugi? Vi ste gospodine slagali, evo i još jednom: slagali da "apsolutno svako zakazivanje mora biti preko kol centra". Čovek vam napisao da to nije tačno i da ima aplikacija a vi se onda žalite da nema za iphone, ja vam napišem da imate preko sajta vi se opet žalite da ima onih koji ne koriste smart telefone i internet. Šta god vam neko napiše vi nađete zamerku. Da li vi uopšte znate šta hoćete ili to volite da se žalite po onom poznatom principu sada neću onako kako hoću?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.