FOTO: Specijalan tretman drveća u Novom Sadu crvenim i plavim uljem, evo gde se danas radi

Gradsko zelenilo uvelo je specijalni tretman zimske zdravstvene nege drveća.
Radnici Zelenila crvenim i plavim uljem, koji sadrže specijalno odabrane fungicide, insekticide i posebnu mešavinu mineralnih ulja, tretira drveće i ukrasno šiblje i žbunje u svim gradskim parkovima, uličnim drvoredima, i kvartovskim zelenim površinama. 
Juče je tretirano drveće u Železničkom, Limanskom i Dunavskom parku, dok se danas akcija nastavlja u Kameničkom i novom parku između Novog naselja i Detelinare i uličnim drvoredima.
Tretmani se sprovode u saradnji s Institutom za nizijsko šumarstvo. Prema rečima dr Verice Vasić, naučne savetnice na Institutu, koja je i članica Saveta za ozelenjavanje grada, tretiranje se obavlja po lepom vremenu na temperaturi iznad osam stepeni, kada nema vetra, kad su stabla suva.  
 
 
"Optimalno vreme za zimsko tretiranje drveća protiv štetočina i bolesti je krajem februara, neposredno pred početak vegetacije. Tretiranje treba završiti početkom marta, kada se pojave prvi pupoljci na drveću", kaže dr Vasić.
 
U Gradskom zelenilu ističu da će tokom narednih dana prskanje raditi iz ručnih i pokretnih atomizera, kako bi stigli da zaštite sve drveće u gradu.
 
 
"U dogovoru sa stručnjacima i direktorom Instituta za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu, prof dr Sašom Orlovićem, doneli smo odluku da zdravstvenu zaštitu drveća podignemo na najviši mogući nivo. Pored zaštite insekticidima i fungicidima, uvešćemo i lečenje oštećenog i bolesnog drveća ubrizgavanjem specijalnih injekcija s lekovitim rastvorom direktno pod koru. Endoterapija je fitosanitarni tretman koji se koristi u urbanim sredinama, takođe radi se o ekološki najprihvatljivijem tretmanu u urbanoj sredini. Unapredićemo hirurgiju drveća istrugivanjem truleži, a ta mesta ćemo popunjavati specijalnim plombama kako bi srečili dalji razvoj truleži. A nastavićemo i sa folijarnom prihranom drveća, koju smo počeli da primenjujemo prošle godine, koja obezbeđuje nedostajuće minerale drveću koje raste u urbanim uslovima", kaže pomoćnica direktora Gradskog zelenila Danijela Andrić.
  • Liman

    23.02.2023 10:55
    A kad misle da pokupe višegodišnje lišće sa Limana? I obnove zelenilo koje je nekad zasađeno na dolmi? Koštalo nas je poprilično, još vraćam taj kredit, a pustili su da se sve osuši. Ovo što rade je čista glupost, samo troše pare.
  • Vlada

    23.02.2023 10:18
    Još strpljvo čekamo da u Limanskom parku primene specijalni tretman odnošenja otpada stvorenog olujom koja se desila pre skoro tri nedelje.
  • Voćar amater

    23.02.2023 09:22
    Neka me iskusnije kolege isprave, ali prsanje zimzelenog drveća i žbunja plavim i crvenim uljem je čista glupost. Nema potrbe štiti ove biljke na ovaj način, džabe se rasipa novac i nepotrebno se dodatno zagađuje vazduh.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti