Prodaja duvana "ispod tezge": Novosađani navikli, pojava na mnogim pijacama

Ilegalna trgovina duvanom opstaje decenijama na našim prostorima, a građani koji ga nabavljaju na novosadskim pijacama kažu da je im je ovaj vid nabavke normalan i da su na njega navikli.
Prodaja duvana "ispod tezge": Novosađani navikli, pojava na mnogim pijacama
Foto: 021.rs
Trgovca duvanom nije lako prepoznati. On izgleda kao svaki normalan prodavac na novosadskoj pijaci. Ima svoju tezgu koju redovno zakupljuje od "Tržnice", proizvode koje prodaje, a najčešće je to voće i povrće, a za upućene Novosađane ima i duvan. Međutim, ispod tezge. 
U upitniku 021.rs o tome da li znate za primer korupcije u vašoj sredini, jedan od građana zamolio nas je da ispitamo kako to da se na gradskim pijacama prodaje akcizna roba, prvenstveno duvan.
 
Iz nadležnih institucija, kao i gradsko preduzeća, o ovom slučaju ćute, ali neki od mnogih građana koji na ovaj način kupuju duvan, pričali su za 021.rs.
Kako kaže jedna Novosađanka za 021.rs, ona svoj duvan kupuje na Futoškoj pijaci.
 
"Znam da ih na Futoškoj pijaci ima nekoliko, kao i na svim ostalim u Novom Sadu. Ne prodaju oni to javno, ali mi koji kupujemo duvan znamo ko prodaje i od tih osoba i tražimo. Svako ima svog 'dilera' koji ga obezbeđuje", rekla je ona.
 
Dalje objašnjava da se njoj više isplati da duvan kupuje "na crno", nego da uzima paklice cigara u prodavnicama.
 
"Cena se drastično razlikuje. Muž i ja oboje pušimo cigare, a ako uzmemo u računicu da svako od nas popuši po paklicu na dan, koja u radnji košta više od 300 dinara i to pomnožimo sa 30 - ispada da bismo mesečno morali da izdvojimo oko 20.000 dinara za nas dvoje. Sa druge strane, kilo duvana na pijaci košta 2.000 dinara, a služi nam ceo mesec", dodaje.
 
Ova Novosađanka smatra da je duvan koji pribavlja na pijaci čist i neprerađen.
 
"Duvan koji se koristi za cigare koje se legalno prodaju je prerađen i ima svačega u sebi. Sa druge strane, ovaj koji ja uzimam na pijaci znam da je čist. To je nešto što ne mora niko da mi dokazuje, vidi se i oseti se da je neprerađen", dodaje.
 
Objašnjava i da bi, kada bi imala dovoljno novca da odvoji za kupovinu paklica cigara koliko joj treba - to i radila.
 
"Ti prodavci su ljudi koji preživljavaju od prodaje duvana, ali opet zahvaljujući i kupcima kojima se mnogo više isplati da na ovaj način kupuju. Stanje je ovakvo od početka devedesetih i na to smo navikli", dodaje za kraj ova Novosađanka.
Iz "Tržnice" do momenta objavljivanja teksta nisu odgovorili na pitanja portala 021.rs kako i da li regulišu prodaju duvana na pijacama, kao i koje korake preduzimaju u prevenciji ovakve ilegalne radnje.
 
Iz novosadske policije nisu odgovorili na pitanja vezana za to kako regulišu prodaju i distribuciju duvana na pijacama.
  • NS

    01.03.2023 12:13
    Ako ti je to pored svega sta se radi najveci problem svaka cast "savesnom" gradjaninu.Pokradose milijarde lopovi a botina se zabrinuo za duvan.
  • psihijatar

    01.03.2023 07:12
    pk
    @Vlada
    28.02.2023 • 10:03
    Ono kad imaš potrebu
    Da uvlačiš dim u sebe i truješ se. Pušačima bi morao da se poveća iznos koji plaćaju za zdravstveno osiguranje bar puta tri. Pušenje je uzrok mnogih bolesti. Ne treba biti naučnik da bi se ovo shvatilo.
    korona mod
  • Blackdevil021

    28.02.2023 12:42
    Ne čačkajte mečku, pustite ljude da se snalaze. Niti ga kupuju da bi tebi dimili, niti traže od tebe dinar za isti. Misliš li da bi neko kupovao to sr...nje da ima normalna primanja? To je jedino ostalo za ovog mučenog čoveka, da se snalazi da sebi obezbedi nekakav užitak u svom bednom životu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti