Prikupljanje potpisa za pošumljavanje Vojvodine danas u centru Novog Sada

Danas od podne do 17 časova kod spomenika Jovanu Jovanoviću Zmaju mreža "Pošumimo Vojvodinu" prikupljaće potpise za peticiju kojom se traži da se reši problem nedovoljne pošumljenosti pokrajine.
Prikupljanje potpisa za pošumljavanje Vojvodine danas u centru Novog Sada
Foto: 021.rs

Traže se izmene nekoliko zakona koje bi otklonile deo problema koji pošumljavanje onemogućavaju ili ograničavaju. 

Takođe, od Pokrajinske vlade zahtevaju da izmeni Odluku o obrazovanju Budžetskog fonda za šume kako bi se obezbedilo učešće građana i šire javnosti u odlučivanju o programu fonda.
Između ostalog, oni zahtevaju da se jedinice lokalne samouprave u Vojvodini obavežu da izrade planove pošumljavanja, kao i da izdvoje određeni procenat državnog poljoprivrednog zemljišta za podizanje vetrozaštitnih pojaseva i pošumljavanje. 
 
Predlažu sankcije za jedinice lokalne samouprave ukoliko ove obaveze ne ispune. Kako navode u obrazloženju, iako trećina opština i gradova u Vojvodini ima šumovitost manju od jedan odsto, samo Opština Srbobran ima višegodišnji plan pošumljavanja.
 
"Zato treba opštine i gradove obavezati da do određenog roka izrade ove planove. Kroz izradu planova treba treba izdvojiti koje konkretne površine će se pošumiti i kojim vrstama, rešiti imovinske odnose, odrediti ko će brinuti o šumama nakon sadnje i koliko će sve koštati", piše u obrazloženju peticije.
 
Cilj je da se na teritoriji pokrajine prikupi najmanje 10.000 potpisa građana. 
 
Više detalja o peticiji možete pročitati na OVOM LINKU.
  • Mobutu

    07.03.2023 16:42
    @zemlja čudesa
    Ako smatrate da je bolje posaditi 10.000 sadnica, nego skupiti 10.000 potpisa, onda morate znati da je, po zvaničnim procenama stručnjaka, potrebno posaditi 100 miliona sadnica na 170 hiljada hektara, kako bi Vojvodina dostigla optimalnu šumovitost. To je 10 hiljada puta po 10 hiljada sadnica. Na čijem zemljištu biste sadili? Šta ako vlasnik odluči da sadnice preore ili počupa, jer je zemljište planirao da koristi za nešto drugo? Proučite malo bolje šta su zahtevi peticije, pa onda komentarišite.
  • Zemlja čudesa

    07.03.2023 11:27
    Umesto da gubite vreme na potpisivanje peticije od koje neće biti ništa bolje je da kupite par sadnica i sami ih zasadite gde mislite da nedostaju i negujete - u svom dvorištu, pored zgrade ili na vikendici ako je imate. Svako po jednu i to je 10.000 sadnica umesto isto toliko besmislenih potpisa.
  • Železničar

    07.03.2023 11:24
    Ko uzurpira a ko profitira
    Većim delom pruge Novi Sad Bečej, a i Bečej Senta, paralelno sa prugom ide i regionalni put. Prostor od pruge do puta širok je od 20 pa i do 100 metara. To zemljište umesto da bude pošumljeno i da bude vetrozaštitni pojas, već više od 30 godina neki likovi uzurpiraju to zemljište i koriste kao obradivo, dok drugi likovi, to prećutno odobravaju. Kad se dogodi saobraćajni udes, i put se zatvori, saobraćaj je nemoguće pustiti pored asfalta letnjim putem jer je isti preoran

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti