Dveri traže da Novi Sad podigne spomenik Palu Telekiju

Pokret Dveri je podneo zahtev predsedniku Vlade Vojvodine Igoru Miroviću da se u Novom Sadu podigne spomenik grofu Palu Telekiju.
Dveri traže da Novi Sad podigne spomenik Palu Telekiju
Foto: 021.rs
Kako podsećaju u saopštenju, grof Pal Teleki je bio predsednik Vlade Mađarske u sudbonosnim i teškim godinama uoči Drugog svetskog rata. 

Pal Teleki se oštro protivio mađarskom učešću u invaziji na Kraljevinu Jugoslaviju, na šta ih je prisiljavala Hitlerova Nemačka. 

Pošto su njegove kolege iz mađarske Vlade, mimo njegovog znanja, dozvolile prolazak nemačkih trupa kroz Mađarsku na putu za Jugoslaviju, Pal Teleki je u znak protesta izvršio samoubistvo 3. aprila 1941. godine.
 
On je znao da će Mađarska uskoro zajedno sa nacističkom Nemačkom napasti Kraljevinu Jugoslaviju i tako prekršiti potpisani "Sporazum o večnom prijateljstvu" koji je on potpisao 12. decembra 1940. godine.
 
"Smatramo da je od izuzetne važnosti za sve građane koji žive u Novom Sadu i Autonomnoj Pokrajini Vojvodini da se ukaže na ovaj visoko moralan čin grofa Pala Telekija i da nove generacije Srba i Mađara, ugledajući se na ličnu žrtvu Pala Telekija, učine sve da mir među susedima uvek treba da bude primarni cilj u odnosu na političke opcije koje donose rat i stradanje stanovništva", zaključuju Dveri.
  • Veternik

    09.03.2023 19:40
    Od sada glasam samo za Dveri ili Narodnu stranku Vuka Jeremića, nema više igre oko državnih interesa Srbije. Prevaren sam jer sam glasao za Sns, jedno pričali pred izbore, a posle izbora kad su dobili moj glas izdaja
  • Realno

    09.03.2023 17:33
    @Vladan
    Evo prave moralne gromade, autentičnog demokrate koji je jedini u pravu. Za početak, bezobrazluk je nepoznate ljude nazivati glupima i tu se može uočiti tvoje vaspitanje. Drugo, nije bitno ko iznosi predlog nego kakav je. Odbijanje predloga zbog predlagača svodi te na običnog naprednjaka u Skupštini. Za kraj, to je i logička greška "argument iz porekla" i ona nije validan argument u raspravi da je predlog loš.
  • Zemlja čudesa

    09.03.2023 16:36
    Mrka kapa
    Nema ništa od toga, trend je relativizacija nacističkih zločina i rehabilitacija zločinaca. Za poštene i moralne ljude nikoga nije briga, oni su zaboravljena istorija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti