Spor oko zastave Vojvodine - autonomija pokrajine osporava se i 20 godina kasnije

Poslednje februarske sedmice zastava Vojvodine proslavila je 19. rođendan, a istovremeno se pojavila informacija kako je uklonjena s Skupštine u Zrenjaninu, da bi bila primećena na protestu u Beogradu
Spor oko zastave Vojvodine - autonomija pokrajine osporava se i 20 godina kasnije
Foto: 021.rs
Na tom skupu je poručeno: "Vojvodina supports Ukraine", ili prevedeno: "Vojvodina podržava Ukrajinu". Na društvenim mrežama su građani sa zastavom Vojvodine nazvani "nakazama" i upitani su da li podržavaju "normalnu" ili "nacističku" Ukrajinu, što je proruski narativ prihvaćen među desničarima u Srbiji, piše Radio slobodna Evropa.
Simboli autonomne pokrajine na severu Srbije dve decenije su tačka sukoba dva suprotna pogleda na Vojvodinu: onih koji misle da je na sceni višedecenijsko negiranje njene posebnosti i onih koji u jeku jačanja desnice u Srbiji kažu da je autonomija tek još jedan način razbijanja jedinstvene Srbije.
Da stvar bude zamršenija, promenom vlasti 2016 - pokrajina je bila poslednji deo "kolača" u potpunom preuzimanju kontrole Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Vučića - simboli su "duplirani".
 
U upotrebi su, pored postojećih, i takozvani tradicionalni zastava i grb. Insistiralo se na "srpskom karakteru" regije, koja sebe predstavlja kao multietnički raj sa šest službenih jezika.
 
Slučajevi tihog otpora
 
"Simboli Vojvodine nikada se nisu manje koristili nego danas i to jeste politička poruka koju šalje vlast", kaže za Radio slobodna Evropa (RSE) Aleksandar Jovanović, osnivač Akcije progresivne Vojvodine (APV), organizacije koja, kako navode, zastupa leve ideje i autonomiju Vojvodine.
 
Jovanović je kao predsednik Skupštine Novog Sada u periodu od 2008. do 2012. više puta zvanično zahtevao od gradskih institucija da ističu pokrajinske simbole tamo gde je predviđeno.
 
"Imali smo dosta problema. Bilo je slučajeva tihog otpora prema tome, iako je politička i društvena klima bila potpuno drugačija nego danas. Da budem jasan, i pojedini funkcioneri Demokratske stranke (DS) opirali su se isticanju zastave Vojvodine", priseća se Jovanović.
 
Jovanović ocenjuje i da je autonomija Vojvodine za vlast u Beogradu prihvatljiva isključivo kada je ona mehanizam za postizanje njihovih političkih ciljeva.
 
"Zastava Vojvodine je kao lakmus papir. Stavite je i gledajte koliko se tu sama ideja Vojvodine prihvata ili ne. Kao što je pitanje autonomije Vojvodine stavljeno sa strane, tako je nažalost i s njenom zastavom."
 
Zvezdice koje asociraju na EU
 
Novinar Denis Kolundžija, dugogodišnji skupštinski izveštač i autor knjige "Višestranačka Skupština Vojvodine 1992-2012", objašnjava da se kod dela političkih stranaka i javnosti na koje te stranke imaju uticaj, zastava Vojvodine percipira kao "Čankova" ili "ligaška zastava".
 
To je, prema Kolundžiji, jedan od razloga zbog čega su dugo i same lokalne samouprave oklevale sa zvaničnim isticanjem zastave.
 
"O samom dizajnu bi se dalo diskutovati, ali u suštini zastava podseća na srpsku trobojku. Drugačija je razmera boja, a plava nije identična boji na srpskoj zastavi. Tri zvezdice u sredini – 'tri srca junačka' – asociraju na zastavu EU. Biće da za otpor prema njenom prihvatanju ipak nije zaslužan samo Čanak."
 
Poslednjih godina, naime, beleži se dramatičan pad podrške građana Srbije članstvu u EU. U istraživanju agencije Ipsos u aprilu prošle godine prvi put se više ispitanika izjasnilo protiv (44 odsto) nego za (35 odsto) evropske integracije.
 
Kolundžija smatra i da je nemoguće da se ta zastava uoči na, recimo, sportskom ili sličnom događaju, "osim, dabome, na događajima koje organizuje LSV ili na kojima su, kao nedavno na godišnjicu početka rata u Ukrajini, prisutni članovi te stranke".
 
"Koliko čujem, situacija se jeste značajno popravila, i pored povremenih ispada, od početka nesankcionisanih, lokalnih samouprava. To je obično zavisilo od takozvane političke klime. Danas LSV više nije koalicioni partner SNS na lokalu, pa se skidanje zastave može tumačiti i kao 'odmazda' ili kazna."
 
Simboli koji "ne predstavljaju ništa"
 
S desne strane političkog spektra autonomija Vojvodine se decenijama percipira kao prepreka nacionalnom jedinstvu. Predsednik Izvršnog odbora desno orijentisane Srpske radikalne stranke (SRS) i poslanik u Skupštini Vojvodine Đurađ Jakšić založio se za potpuno ukidanje AP Vojvodine, koja, po radikalima, "nema istorijsko, političko, ni ekonomsko utemeljenje".
 
"Takozvana – a namerno govorim takozvana – zastava AP Vojvodine, kao i takozvani grb AP Vojvodine predstavljaju istorijsku i heraldičku sramotu i falsifikat", kaže Jakšić za RSE.
 
"Kada je 2002. u upotrebu uveden grb, a dve godine kasnije i zastava, u Srbiji je važeći bio Ustav iz 1990. On nije podrazumevao da pokrajine imaju svoje simbole. Bilo je to, dakle, političko nasilje prvog reda, a izveli su ga Nenad Čanak i njegova LSV, uz pomoć tada vladajuće DS. Mimo Ustava oni su silom nametnuli zastavu i grb. Ti simboli ne predstavljaju ništa."
Jakšić je rekao i da SRS vidi Srbiju kao unitarnu državu s "jednim predsednikom, jednom vladom i jednom skupštinom".
 
Ceo tekst Radija slobodna Evropa o zastavi i autonomiji Vojvodine čitajte OVDE.
  • Bečejac

    19.03.2023 20:46
    Akt
    Kad će Vojvodina i Srbija da potpišu akt o dobrosusedskim odnosima kao što to stoji u francusko-nemačkom dogovoru između Srbije i Kosova.
  • Tata

    16.03.2023 20:37
    Zastava
    Hajde prihvatismo i tu pokrajinsku zastavu... Ali za bogamiloga koliko je ružna. Oličenje dodvorničkog ulizivanja bojama na zastavi. Ni malo tradicije, ni malo nečeg NAŠEG, VOJVODJANSKOG. Samo partiskog ulizičkog prema tamo nekome imaginarnom, koga je baš briga za nas. Ne treba nam ni takva zastava ni poltroni koji stoje iza nje. A imali smo i lepšu zastavu koja je NAS VOJVODJANE bolje predstavljala pred svetom.
  • ljube

    16.03.2023 14:02
    Vucicevi botovi arlaucu o autonomiji. Cim vucic ode leti i njegov koalicioni partner canak, i njegova zastava, i sve u paketu sto je ta banda uradila.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti