FOTO: Da se evidentiraju nasilni vozači u NS i okolini - stižu novi merači brzine sa smajlijima

Novi merači brzine sa dopler radarima uskoro će biti postavljeni ispred jedne novosadske škole i ulaza u naseljena mesta, a služiće nadležnima da prikupljaju podatke o nasilnim vozačima.
FOTO: Da se evidentiraju nasilni vozači u NS i okolini - stižu novi merači brzine sa smajlijima
Foto: 021.rs

Reč je o sistemu koji je u Novom Sadu u primeni godinama unazad, a koji će sada biti instaliran na novim lokacijama.

Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije upravo je u potrazi za novim projektantima i instalatorima ovih merača.

Merači će biti postavljeni kod Osnovne škole "Vuk Karadžić", kao i na ulazu u Kać, Kisač i Begeč.
 
Ovi znaci informisaće vozače o ograničenjima brzine na određenim deonicama, njihovoj stvarnoj brzini kretanja i, shodno tome, emitovaće određena upozorenja vozačima za prekoračenja brzine.
 
I novi merači biće deo gradskog saobraćajno-informacionog sistema, koji kontakt ima i sa saobraćajnom policijom. Nadležni pomoću ovih merača detektuju nasilne vozače -  radar se aktivira kad vozilo koje se približava prekorači dozvoljenu brzinu.
 
Moguće je prikupiti statistiku iz sata u sat, sa maksimalnim brzinama svakog vozila, a u planu je da se saobraćajnoj policiji šalje obaveštenje kad god dođe do nasilničke vožnje. 
 
U blizini škola znak prikazuje natpis "Deca na putu" uz osmeh zelene boje ili tužan smajli crvene boje. Zelena boja očitavaće poruku "Hvala", dok će crvena boja slati poruku "Uspori". U gornjem delu ovih znakova treba da se nalaze dva žuta treptača.
 
 
Kad je reč o merilima brzine na ulazu u naseljena mesta, to će biti već poznati krug sa očitanim simbolima brzine 30, 40 ili 50, sa tekstom "Vaša brzina". Prikazivaće trenutnu brzinu vozila, a u donjem delu znaka predefinisan je tekst "Hvala" u zelenoj boji ili tekst "Uspori" u crvenoj boji.
 
  
 
Merači brzine već se nalaze kod OŠ "Đorđe Natošević", OŠ "Jožef Atila", OŠ "Jovan Popović" u Novom Sadu, OŠ "Đura Jakšić" u Kaću, OŠ "Ivo Andrić" u Budisavi, OŠ "Laza Kostić" u Kovilju, OŠ "Nikola Tesla" u Novom Sadu, kod OŠ "Ivan Gundulić" na Čeneju, kod OŠ "Veljko Petrović" u Begeču i kod OŠ "Mihajlo Pupin" u Veterniku.
Tender gradske uprave za postavljanje ovih merača otvoren je do 21. marta. Rok za izradu projektne dokumentacije i instalaciju opreme je 90 kalendarskih dana od dana zaklkučenja ugovora sa izabranim izvođačima. 
 
Grad je spreman da za ovaj posao izdvoji pet miliona dinara bez PDV, odnosno oko šest miliona sa porezima.
  • :/

    13.03.2023 22:54
    -
    @DachaNS

    Pisao sam zato sto je komentator sa nadimkom Gox napisao da je skoro nemoguce voziti veci i jaci automobil brzinom od 30km/h i odgovarao sam na njegov komentar.
  • knjigovodja

    13.03.2023 15:05
    Bolje da umesto smajlija odmah piše iznos novčane kazne
  • DachaNS

    13.03.2023 14:47
    @Gox
    Ne lupaj,jel startna brzina vozila 100 km/h ili brzina krece od 0 km/h???

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti