FOTO Danas je Svetski dan reka: Novi Sad, grad na Dunavu, bez prečistača

Zemlje širom planete danas, 14. marta obeležavaju Međunarodni dan reka, bez kojih je život nemoguć. Kroz Novi Sad teče Dunav, jedna od najvažnijih reka-veza Evrope, koju uporno zagađujemo.
FOTO Danas je Svetski dan reka: Novi Sad, grad na Dunavu, bez prečistača
Foto: 021.rs

Novi Sad je jedan od tri najveća grada u Srbiji, a poput Beograda i Niša i uprkos višegodišnjim najavama i obećanjima, nema postrojenje za preradu otpadnih voda. Novi Sad je tek u procesu pripreme za početak izgradnje centralnog prečistača otpadnih voda na Rokovom potoku, što će se finansirati na međunarodnom nivou i u sklopu projekta "Čista Srbija".

Komunalne otpadne vode su, uz industrijske vode, najveći zagađivači reka u Srbiji, a u Dunav se ispušta ubedljivo najviše.

Najveći generator otpadnih industrijskih (i potencijalno toksičnih) voda u Srbiji je "Elektroprivreda Srbije", nedavno je obelodanila Državna revizorska institucija u svom izveštaju o upravljanju industrijskim otpadnim vodama.
 
Kako je 021.rs nedavno pisao, država je svoj stav o namerama da čisti reke pokazala time što menja zakonske propise kako bi zagađivači reka plaćali još niže kazne za ispuštanje otpadnih voda. Namera države je da se kazna za ispuštanje prečišćene otpadne vode umesto 10 dinara dnevno zameni iznosom od 0,010 dinara, dok bi se za neprečišćenu ili nedovoljno prečišćenu vodu plaćalo tek 0,025 umesto 25 dinara.
 
Razlog za umanjenje ovih kazni je, otkrila je DRI, činjenica da su se zagađivači, privredna i komunalna preduzeća, žalili državi kako će ostati bez novca jer plaćaju visoke kazne za zagađenje životne sredine - a odgovor države je bio na strani zagađivača, a ne reka.
 
Kej na Dunavu - oaza lepote, ali i neprijatnih mirisa
Prema zvaničnim podacima, u Dunav je samo 2020. godine ukupno ispušteno 138 miliona kubika otpadnih voda, od čega je neprečišćeno 130 miliona kubika, dok je osam miliona kubika prečišćeno.
  • Joni

    14.03.2023 13:12
    Još kad naprave Novi Sad na vodi i puste kanalizaciju, ni na Štrand se neće moći otići. Užas u kakvoj zemlji živimo u 21. veku.
  • pajo patak

    14.03.2023 13:00
    @Laloš
    ispravka: najzagađenija reka posle ušća Save u Dunav kod beograda.
  • Bojan

    14.03.2023 12:08
    @Dejan sa Štranda

    Znači ne glumiš više da si iz Kamenice, nego sad kao živiš na Keju?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti