30 studenata Visoke poslovne škole dobilo posao u toku studija

Visoka poslovna škola strukovnih studija (VPŠ) iz Novog Sada jedna je od retkih viših škola koja ima ugovore o stručnoj paksi sa preko 60 kompanija iz različitih delatnosti.
30 studenata Visoke poslovne škole dobilo posao u toku studija
Foto: 021 (VPŠ)

Visoka poslovna škola strukovnih studija (VPŠ) u Novom Sadu, koja je od 2016. godine uvela obaveznu praksu za svoje studente i time stavila akcenat na pripremanje studenata za poslove kojima će se u budućnosti baviti, ostvarila je velike rezultate prošle godine jer je čak 30 svršenih studenata dobilo ponudu za posao u novosadskim kompanijama.

- Izuzetno smo ponosni što naši studenti ne sede kod kuće i ne idu na biro za zapošljavanje nakon završetka studija, već sve češće već u toku studija i u toku prakse dobiju posao. Prošle godine stučnu praksu prošlo je 174 studenta, a čak 30 njih je već tokom obavljanja prakse dobilo ponudu za svoj prvi posao - kaže za 021 direktorka Visoke poslovne škole Jelena Damnjanović, dodavši da je cilj školovanja na VPŠ upravo pomoć i usmeravanje mladih da pronađu posao u struci.

Prednosti strukovnih studija se ogledaju u kreiranju studijskih programa po meri tržišta rada, a na VPŠ to su: Finansije i bankarstvo, Trgovina i međunarodno poslovanje i Turizam i hotelijerstvo.  

VPŠ je modernizovana škola i pripremanje studenata za tržište rada jedan je od razloga za uvođenje obaveznih stručnih praksi na drugoj i trećoj godini osnovnih studija, gde studenti nekoliko nedelja tokom semestra odlaze u izabrane kompanije sa kojima škola ima saradnju preko svog Centra za razvoj karijere.  

- Naša škola ima potpisan ugovor o saradnji sa više od 60 kompanija iz različitih delatnosti. Neke od kompanija su Erste banka, Fruške terme, Hotel Premijer Aqua, ComData, Execom, Turistička organizacija Vojvodine, RTV, Grand Motors, Levi9, vinogradi i vinarija Mačkov podrum, Promont group i mnogi drugi - navodi Damnjanović i dodaje da studenti, pored praksi koje se obavljaju tokom semestra, imaju mogućnost realizacije ferijalnih plaćenih praksi, tokom letnjeg i zimskog raspusta, za koje dobijaju novčanu naknadu.

Za narednu školsku godinu 2023/24 sklopljena je saradnja sa renomiranim hotelom "Zlatibor" koji je hotel najviše kategorije, gde će studenti smera Turizam i hotelijerstvo od sada moći da obavljaju i plaćenu praksu.

Osnovne strukovne studije traju tri školske godine (180 ESPB). Nastava se organizuje u malim grupama, kroz interaktivnu i savremenu nastavu.

- Mislili smo i na studente koji ne žele da odu iz svog rodnog mesta ili su sprečeni da fizički prisustvuju nastavi, pa smo za njih oforimili program - Studije na daljinu. Studije na daljinu se održavaju samo na smeru Finansije i bankarstvo gde studenti putem savremenih komunikacionih kanala prikupljaju predispitne poene. Studenti koji studiraju onlajn u obavezi su da u prostorije škole dođu samo kako bi položili ispit - kaže Damnjanović za 021.

Posebnu pomoć budućim, ali i novoupisanim studentima pružaju studenti-mentori, za koje VPŠ svake godine sprovodi konkurs.

- Studenti-mentori su naši studenti, koji su praktično prudužena ruka nastavnog osoblja i pomažu budućim studentima u vezi sa upisom i svim bitnim informacijama za njih, a brucošima su na usluzi da svoje prve dane, overe semestra i ispite obave bez muke. Njima se studenti mogu obratiti sa bilo kojim pitanjem u vezi sa studijama i studentskim životom - rekla je Damnjanović.

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.