Ministarstvo traži da Poljoprivredni fakultet vrati 127 miliona, kaže da su ih nezakonito potrošili

Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Novom Sadu mora u budžet Republike Srbije da vrati iznos od čak 127,3 miliona dinara zbog utvrđenih nezakonitosti u radu, saznaje 021.rs.
Ministarstvo traži da Poljoprivredni fakultet vrati 127 miliona, kaže da su ih nezakonito potrošili
Foto: 021.rs

Nezakonitosti se odnose na niz propusta - finansijsko poslovanje ustanove, isplate zarada, naknada i drugih primanja, potvrđeno je za 021.rs u Ministarstvu finansija.

Iako je zapisnikom inspekcije Poljoprivrednom fakultetu predložena mera povraćaja ovog iznosa, u Dekanatu fakulteta za 021.rs kažu da nisu činili nikakve nezakonitosti, niti je tako odlučeno - kao i da postoje delovi poslovanja koji su poslovna tajna o kojoj detalje ne mogu da pruže.

Redovna inspekcija poslovanja i trošenja novca počela je 2022. godine, kad su inspektori Ministarstva finansija tražili dokumentaciju fakulteta koja se odnosi na period od 1. januara 2016. godine do 31. decembra 2020. godine. Kako 021.rs saznaje, iako su inspektori imali plan da svoj posao zvanično okončaju u roku od 60 dana, posao im se odužio. Postupanje u ovom slučaju i dalje traje.
 
U zvaničnom zapisniku o inspekcijskoj kontroli, kažu za 021.rs u Ministarstvu finansija, utvrđene su nezakonitosti i predložene mere za postupanje - povraćaj ukupne sume od 127.295.963 dinara.
 
"Kako je postupanje u ovom predmetu i dalje u toku, nismo u mogućnosti u ovom trenutku dati sve tražene informacije", navode za 021.rs nadležni, od kojih smo po zahtevu za pristup informacijama od javnog značaja tražili relevantnu dokumentaciju iz inspekcijske kontrole.
 
Postoji zapisnik inspekcije, ali ne i konačno rešenje
 
Postupanje je u toku jer Poljoprivredni fakultet osporava nalaze inspekcije, nezvanično saznaje 021.rs. I dok u Dekanatu fakulteta potvrđuju da je inspekcija posetila ustanovu i kontrolisala njen rad, navode da njihov posao još uvek traje. Odnosno, kako preciziraju, inspekcijska kontrola nije okončana donošenjem prvostepenog rešenja, kao upravnog akta.
 
"U dosadašnjem toku upravnog postupka inspekcijske kontrole, koji nije okončan, nisu utvrđene nezakonitosti u pogledu raspolaganja budžetskim sredstvima Fakulteta. U vezi raspolaganja sopstvenim prihodima Fakulteta, koje je fakultet stekao na tržištu prodajom dobara i pružanjem usluga, prema nalazu i mišljenju ovlašćenog sudskog veštaka za ekonomsku-finansijsku oblast, uža oblast budžetsko računovodstvo i finansiranje iz budžeta, angažovanog od strane Fakulteta, ne postoje nezakonitosti u postupanju fakulteta", navode u Dekanatu, ali ne pominju postojanje zapisnika u kojem je prvobitno ustanovljeno kršenje zakona i koji je osnov za ceo slučaj.
Na pitanje naše redakcije da li je ustanova postupala po bilo kakvom rešenju inspekcije Ministarstva finansija, u Dekanatu dodaju da nije jer ne postoji upravni akt, odnosno zaključak.
 
"Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu, kao i svi ostali fakulteti u Republici Srbiji, ima pravo da samostalno raspolaže ostvarenim sopstvenim prihodima u skladu sa zakonskim odredbama. Sopstveni prihodi Poljoprivrednog fakulteta u periodu od 2016. do 2020. godine stečeni su prodajom dobara i pružanjem usluga na tržištu. Raspodeljeni su na osnovu opštih i pojedinačnih akata Fakulteta (Statuta, Pravilnika o radu, Pravilnika o sticanju i raspodeli sopstvenih sredstava). Ova sredstva nisu Fakultetu doznačena iz budžeta Republike Srbije, Autonomne pokrajine Vojvodine i budžeta lokalnih samouprava", kaže rukovodstvo fakulteta, čiji je dekan Nedeljko Tica.
 
Ni Dekanat nije u mogućnosti da, kako kažu, detaljnije obrazloži situaciju jer je postupak u toku, a napominju i da su sopstveni prihodi Poljoprivrednog fakulteta - poslovna tajna.
 
Podsetimo, inspekcija Ministarstva finansija nedavno je otkrila mahinacije i na Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju u Beogradu, kojem je izrečena mera povrata novca u sličnoj sumi zbog kršenja zakona. Na ovoj ustanovi su, na primer, dekanica i prodekanke nezakonito trošile novac na taksi, a iznajmljivali su i prostorije koje im je država dala da koriste za svoj rad.
  • Parola

    24.03.2023 18:22
    San snova
    Niko nije zaboravljen i ničega se ne sećamo
  • nina

    24.03.2023 10:59
    same afere

    Ček, ček...reč je o državnom fakultetu, ja mislila o privatnom.
    Pošto su naši državni sjajni, kao i kadar, zar ne?!
  • Raspodela

    24.03.2023 06:03
    Para i ljudi
    40:30:30:0 je u parama i zna se da je 0 za razvoj nastave i nauke i poboljšanje statusa nastavnika i saradnika.
    Brine i odnos 5:295 u ljudima, gde njih 5 podele pare od zemlje i viška budžetskih stedstava a njih 295 doprinosi fakultetu a ne dobije ništa sem pretnji i ucena.
    To je dobro pitanje za osnivača, ako mu je stalo do tog fakulteta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti