FOTO Advokati protestovali u Novom Sadu: Napadače izvesti pred lice pravde

Više od stotinu advokata protestovalo je ispred zgrade suda u Novom Sadu zbog napada na njihovog kolegu Božidara Beronju.
FOTO Advokati protestovali u Novom Sadu: Napadače izvesti pred lice pravde
Foto: 021.rs
Advokat Božidar Beronja napadnut je 10. marta, kada su mu dvojica muškaraca naneli telesne povrede. 
Advokati zahtevaju da se pronađu počinioci, a upozorili su i na veliki broj napada. 
Podsetili su i na to da se već drugi put u godinu dana protestno okupljaju ispred zgrade suda u Novom Sadu.
 
Napadnuti advokat se zahvalio kolegama koji su mu dali podršku.
 
"Ovo mi je jako važno, jer kada sam čuo da je zakazan protest prestao sam da se bojim nasilnika i to mi mnogo znači. Ovo okupljanje nije važno samo za druge napadnute kolege, već i za sve koji rade u ovoj zgradi, sudije, tužioce, izvršioce, stečajne sudije, sudske straže... Svi su zgroženi ovim nasiljem", naveo je Beronja.
 
Pre održavanja samog protesta sa lažnih mejl adresa stizale su dezinformacije o otkazivanju događaja, a Beronja je istakao da mu je drago što prisutni nisu naseli na spletke.
 
Dodao je i da je svoj posao radio u cilju zaštite ljudi na sudu, protiv onih koji misle da se palicama rešavaju problemi u društvo, umesto pravnim lekovima.
 
 
Potpredsednik Advokatske komore Vojvodine Joža Laslo ukazao je na to da prema evidenciji krivičnih dela počinjenih na štetu advokata u radu ima 127 slučajeva, a najstariji, još uvek nerasvetljen, datira iz 2007. godine.
 
"Na osnovu evidencije krivični dela iz januara 2023. godine okončano je 206 predmeta na štetu advokata. Isti podaci kažu i da u 22 slučaja imamo advokate koji se pojavljuju u nekom procesnom svojstvu koje nije ugrožavanje bezbednosti, a uz to postoji još 16 slučajeva za koje nisu podnete krivične prijave, ali se nalaze na spisku događaja koji je sastavila Advokatska komora", poručio je Laslo.
Očekivanja advokata su da se pospeši efikasnost prava u svim postupcima koji su se desili. 
 
Član Upravnog odbora AKV-a Srđan Gligorić je osudio, kako je naveo, gnusni varvarski na advokata Beronju, tražeći da se počinioci izvedu pred lice pravde. Protestom, poručio je Gligorić, iskazuju solidarnost sa jednim od njih, kolegom koji je napadnut usred dana.
  • Nikola

    21.03.2023 19:38
    Danas je oslobođen optužbi advokat Predraga Koluvije, Svetislav Bojić, koji je pretio smrću novinarki Jeleni Zorić!
    Advokati najgori ljudski i moralni šlj.m!
  • Stranka

    21.03.2023 19:36
    A kada oni nanesu stetu
    Nazalost na svom primeru vidim koliko advokati mogu da nanesu stete. Samo im je vazno da naplate svoje a na strankama se uce. Govorimo o toboze poznatim kancelarijama. Mozda njih 5 posto casno radi svoj posao, ostalo su neznalice koje samo prate reda radi sta se desava i imaju objasnjenje za svaku svoju gresku. Ko zna sta je on uradio da su tako reagovali ovi drugi
  • Fiat Iustitia

    21.03.2023 18:15
    Samo u Novom Sadu ima preko 1700 advokata, jos okolina, pa drugi gradovi, na protest, skup komorskog rukovodstva dodje jedva 100 ljudi?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.