Novi projekat doma zdravlja: Besplatni pregledi dece i odgovor na pitanje - koji sport im odgovara?

Novosadski dom zdravlja upravo planira novi pilot-projekat posvećen deci i sportu - masovni pregledi osnovaca s ciljem analize njihovih predispozicija za bavljenje sportom.
Novi projekat doma zdravlja: Besplatni pregledi dece i odgovor na pitanje - koji sport im odgovara?
Foto: Pixabay

Osim toga, fokus projekta je i poboljšanje socijalizacije dece kroz sport.

Kako za 021.rs kaže direktor Doma zdravlja "Novi Sad" prim. dr Veselin Bojat, ovo je izuzetno bitna tema kojoj se ne daje dovoljno pažnje, uprkos dobrom odeljenju sportske medicine u domu zdravlja i dobroj volji roditelja da se njihova deca aktiviraju u nekom sportu.

"Nadamo se da ćemo uskoro otpočeti s ovim pilot-projektom, koji bi trebalo da traje oko šest meseci. Izabraćemo reprezentativan uzorak od 1.500 dece iz šestih i sedmih razreda, vodeći računa o jednakoj zastupljenosti devojčica i dečaka, prigradskih naselja i užih delova grada, a kroz preglede ćemo dobiti presek zdravstvenog stanja ove dece i njihovih predispozicija za bavljenje sportom", kaže dr Bojat za 021.rs.
 
Projekat podržava Gradska uprava za sport i omladinu i Savez za školski sport, koji će na kraju projekta dobiti detaljan elaborat sa rezultatima koji bi trebalo da posluže kao oslova za buduće programe zdravstvene zaštite dece.
 
"Često imamo slučajeve da deca imaju probleme s bavljenje sportom, povrede i druge pojave koje na njih negativno utiču. Mislim da se na mnogim mestima pregledi dece pred sport ne obavljaju adekvatno - rade se pro forme i dobijete pečat, ali to nije pravi put da se vaša deca bave fizičkom aktivnošću. U ovaj projekat će biti uključeni ne samo naši specijalisti sportske medicine, već i psiholozi i socijalni radnici i zaista ohrabrujem roditelje da ovu našu ideju podrže. Znaćemo gde imamo gojazne dece, dece sa srčanim manama, ravnim stopalima, krivom kičmom", objašnjava direktor DZNS.
 
Otkrivanje eventualnih problema kod dece dovešće do pravovremene reakcije kako bi se deci otklonile ove komplikacije. U praksi, priroda mane ili stanja deteta treba da pomogne da se odabere prava aktivnost od koje će pojedinačno dete imati benefit - a ne da, na primer, dete sa određenim problemima ide na veslanje ili fudbal.
"Projekat će obuhvatiti i anketu kroz koju ćemo dobiti osnovne informacije za usmerenje deteta na određeni sport. Cilj nam je da naglasimo i važnost socijalizacije dece kroz sport, ali i da ovakav projekat kroz godine potpuno opravda svoje postojanje i da uspemo da nabavimo još više savremene opreme za besplatne preglede u okviru sportske medicine", dodaje dr Bojat.
 
Ukoliko sve bude išlo po planu, pregledi odabrane dece bi trebalo da počnu već u aprilu.
  • Mama

    23.03.2023 10:45
    Šesti i sedmi razred??? Do tad promene bar tri sporta koja treniraju
  • Neko iz struke

    23.03.2023 10:37
    Odlicna ideja ali zasto se ne uzmu u obzir mladja deca, 1-4.razred a ne vec tinejdzeri. Oni su vec zakasnili sa formiranjem svesti o znacaju sporta
  • Nada

    23.03.2023 10:35
    Brže, jače, najgore
    Hoće li Dom zdravlja plaćati treninge? Vratite besplatno treniranje i deci neće biti potrebno da im neko kaže kojim sportom da se bave. Opet neko pranje para!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti