Pokrajinski sekretarijat za zaštitu životne sredine: Nisu uočene nezakonitosti na Šodrošu

Pokrajinska inspekcija za zaštitu životne sredine izvršila je danas vanredni inspekcijski nadzor u pogledu postupanja JP "Vojvodinašume" u vezi sa sečom drveća na području Kameničke ade.
Pokrajinski sekretarijat za zaštitu životne sredine: Nisu uočene nezakonitosti na Šodrošu
Foto: 021.rs
Kako navodi Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine, inspekcija je na teren izašla na osnovu prijave građana, a tom prilikom zatraženo je i neposredno zajedničko postupanje sa stručnim licima Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, u pogledu stručnog nadzora i mišljenja.
Na pomenutoj lokaciji, na stablima za koja je planirana seča nisu uočene duplje koje predstavljaju mesto gnežđenja ptica ili služe za hibernaciju slepih miševa, navode u pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine.
"Nakon inspekcijskog nadzora izvršenog na terenu, uz stručni nadzor Zavoda, a na osnovu uviđaja, dokumentacije, prikupljenih izjava i izveštaja kao stručnog mišljenja Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, nisu uočene nezakonitosti i nepravilnosti u nadležnosti ove inspekcije", navodi se u saopštenju.
Podsetimo, policija je danas legitimisala deo aktivista koji su sedeli na ogradama kako bi sprečili radove na Šodrošu. Nakon konsultacija sa Tužilaštvom, odlučeno je da će protiv sedam aktivista biti podnete prekršajne prijave. 
 
Aktivisti na Šodrošu već drugi dan pokušavaju da spreče seču stabala na ovoj lokaciji. Oni sumnjaju da je seča nelegalna, zahtevajući da im se pokažu potrebne dozvole. 
 
Na delu Šodroša gde su radnici Vojvodinašuma nastavili seču drveća, što sprečavaju aktivisti "Šodroš survivor kampa" danas tokom prepodneva nije nastavljeno obaranje stabala, ali su došli inspektori po pozivu Tužilaštva, da utvrde situaciju na terenu, odnosno da li se poštuju zakonski propisi koji se odnose na ovaj deo zaštićenog područja. U međuvremenu, aktivisti su posedali na porušene ograde kako bi sprečili dalje radove.  
 
Aktivisti već mesecima pokušavaju da spreče seču drveća i uz to napominju da sada naročito nije moguće uklanjanje drveća jer je, prema uslovima zaštite životinjskog sveta na Šodrošu, uklanjanje stabala moguće samo od 1. avgusta do 1. novembra.
  • Ja

    25.03.2023 04:38
    Bedno
    Jednog ce dana i vasu decu tako "poseci", ali nece biti nikog da to brani!!!
  • Sesil

    24.03.2023 09:52
    Hm
    Kada znamo ko izdaje saopštenja, ništa čudno. Postali smo otpad kompanija i vlasti.
  • V

    23.03.2023 22:50
    Koji sekretarijat?
    Au, ovi danas morali da rade, da sroče saopštenje. Sutra svi dobili plaćeno odsustvo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti