Krivična prijava zbog seče na Šodrošu, čeka se Tužilaštvo

Daniela Stojković, jedna od aktivista i aktivistkinja koji se trenutno nalaze na Šodrošu, podnela je krivičnu prijavu prijavu zbog nezakonite seče šuma.
Krivična prijava zbog seče na Šodrošu, čeka se Tužilaštvo
Foto: 021.rs

Kako kaže za 021.rs, ona je, za sada, dobila samo usmeni odgovor iz Tužilaštva.

"Interesantno je da je dežurni tužilac koji je zaprimio moju prijavu odgovorio da je tražio rešenja od Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode i da ih ceo dan nije dobijao. Budući da sam ja u posedu tih rešenja, ja sam mu ista dostavila i jutros sam dobila od njega konačno odgovor, telefonskim putem da on smatra da postoje osnovane sumnje da je došlo do nezakonite seče šuma, jer u sva tri rešenja koja je izdao Zavod jasno stoji da je zabranjena seča šuma u ovom periodu do avgusta meseca", navodi Stojković i dodaje da se drže toga i zahtevaju od policije da ne štiti kriminalne radnje i od "Vojvodinašuma" da povuku radnike.

Ističe da imaju potpuno pravo da štite zakone ove države, kao i Ustav koji garantuje svakom građaninu da ukoliko institucije zakažu da štiti životnu sredinu. 
 
Stojković navodi i da se za dve nedelje očekuje konačna odluka Biroa Bernske konvencije.
 
"Ustanovili smo da ovde postoji čak 213 strogo zaštićenih vrsta, 50 je na crvenoj listi. To bi značilo da radovi moraju da se zaustave za stalno", naglašava. 
 
Aktivsti zbog ovog zahtevaju da se seča zaustavi dok ne stigne odgovor iz nadležnih institucija. 
Podsetimo, juče je počela seča na novosadskom priobalju u okviru priprema za izgradnju novog mosta, a aktivisti iz "Šodroš survivor kampa" od tada telima brane stabla. 
 
Portal 021.rs se takođe obratio Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu kako bismo proverili status prijave i postojanje sumnje o nezakonitoj seči.
  • Ivan

    23.03.2023 18:18
    Tuzilac mora da postupa
    Krivicnu prijavu protiv dezurnog tizioca zato sto ne predizima ostale zakonom propisane radnje protiv odgovornih. Ne moze tuzilac da cuti.
  • pera

    23.03.2023 10:58
    meh, pravila su tako dosadna
  • Nada

    23.03.2023 10:38
    Bravo
    I tužioci shvataju da pesak u satu ističe. Biće ih sve više na strani naroda i pravde.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti