Milan St. Protić vs. Irinej: Vladika koji je zaboravio da je vladika i kauboj-cirkusant

Izjava episkopa bačkog Irineja o ratu u Ukrajini izazvala je brojne komentare. Povodom jednog od njih, koji je dao Milan St. Protić, oglasila se i Eparhija bačka.
Milan St. Protić vs. Irinej: Vladika koji je zaboravio da je vladika i kauboj-cirkusant
Foto: 021.rs (Ilustracija/Demostat/021.rs)

Episkop bački je u intervjuu za Russia Today rekao da je među pravoslavcima dominantno mišljenje "da je rat pravedniji ili potpuno pravedan na strani Rusije".

Ukazao je na to da je njegovo lično mišljenje to da Rusija nije tražila rat, već je to želeo Zapad.
 
"Bez obzira na to što to smatramo i što rat nije tražila Rusija nego Zapad, što je moje lično mišljenje, mi ne možemo u ime takvog gledišta da kažemo: Neka stradaju Ukrajinci. Oni to nisu tražili, nego je to odlučeno u njihovo ime, što vidimo i u našoj istoriji", naveo je vladika Irinej.
Istoričar i bivši ambasador Srbije Milan St. Protić rekao je za N1 da Irinej "zaboravlja da je vladika, ako je toga uopšte i bio svestan".
 
"Naš vladika je zaboravio da je vladika, ako je ikada i bio svestan da je vladika i šta to mesto velikodostojnika podrazumeva. Naši crkveni velikodostojnici u poslednje vreme izgleda više vole da se bave politikom, nego verom", poručio je Protić.
 
Po njegovim rečima, ako jedan hrišćanin opravdava rat, onda se on svog hrišćanstva odrekao. Dao je i, kako kaže, dobronamernu preporuku i Irineju i patrijarhu Porfiriju, da razmisle o tome. On smatra i da crkva ne bi trebalo da ima rat prema ratu u Ukrajini.
 
"Je l' to tema kojom treba da se bavi jedan vladika, je l' to njegova preokupacija, je l' se on posvetio Bogu ili ovozemaljskom svetu", rekao je Protić za N1.
 
Eparhija bačka je povodom ovih komentara dala zvaničnu izjavu za Novosti, koju su objavili i na svom sajtu. Sekretar Eparhije Vladan Simić kaže da su "mogli naći neku prikladniju ličnost za napad na vladiku, patrijarha i Crkvu". 
 
Protića naziva "autodestruktivnim kaubojem-cirkusantom iz propalog petooktobarskog cirkusa koji danas služi antipravoslavnim krugovima za privremeno-povremene poslove na razgradnji bića i duhovnog identiteta srpskog naroda".
Po njegovim rečima, i Protićeva angažovana izjava "samo pokazuje i dokazuje da je vladika Irinej rekao suštu istinu i da su Patrijarh srpski i SPC na putu Istine".
 
"Kad već voli da deli savete, neka Protić izvoli da čuje makar jedan: Za početak umesto deljenja saveta i preporuka SPC i njenom patrijarhu i episkopima trebalo bi da dođe sebi i najpre sa sobom raščisti ko je i šta je, jer 'rab Božiji', kako sebe naziva, očigledno nije", naveo je Simić.
 
U odbranu Irineja stao je i Pokrajinski odbor Dveri, iz kojeg su poručili da su "napadi samo dokaz koliko je zapadna agenda preko svojih istomišljenika rešila da potčini sve, pa i SPC".
 
Stav Dveri je da su vladiku Irineja i patrijarha Porfirija napali "NATO lobisti zbog osude antihrišćanskog delovanja i nasilja prema Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi od strane lažne Pravoslavne crkve Ukrajine i režima u Kijevu". 

Komentari 55

  • Dragoslav

    28.04.2023 12:10
    Irinej je dao jedan nespretan intervju,čime je izazvao isto tako nespretne reakcije u javnosti.Razumem Irineja,on je grčki đak.On bi voleo da u Srbiji bude kao u Grčkoj i da Srbija bude kao Grčka.Ne bih imao ništa protiv.Ali Srbija nikako ne može da se poredi sa Grčkom.Položaj Srbije je teži i kompleksniji od kompleksnog grčkog položaja.Grci i sami govore da njihova zemlja mora da bude otvorena za neke sugestije spolja zbog tradicionalne Grčke zavisnosti u pitanjima finansije i odbrane.I Srbija nije ništa nezavisnija,ali je zavisna na drugi način. Nikada ne treba gubiti iz vida da je Grčka stara i važna članica EU i NATO.
  • Vlada

    14.04.2023 09:02
    Propali petooktobarski cirkus?
    Njima je kanda žao socijalizma?
  • Mali Zoki

    12.04.2023 21:04
    Tito
    ...vrati se, sve ti je oprošteno!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti