Episkop bački Irinej odlikovan za zasluge pomirenja Srba i Mađara

Vicepremijer Mađarske Žolt Šejmen u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu episkopu bačkom Irineju uručio je Srednji krst ordena za zasluge, kojim ga je odlikovao mađarski predsednik Janoš Ader.
Episkop bački Irinej odlikovan za zasluge pomirenja Srba i Mađara
Foto: 021.rs
Uloga episkopa Irineja Bulovića u istorijskom pomirenju mađarskog i srpskog naroda i njegov rad na promociji međuverskog dijaloga značajno su doprineli jačanju poverenja i razvoju odnosa između dva naroda, navodi se u pismu Adera, koje je episkopu Irineju uručio ambasador Mađarske u Srbiji Atila Pinter.
 
Zahvaljujući na visokom odlikovanju, episkop Irinej je rekao da je veoma obradovan gestom koji ničim posebnim ne zaslužuje.
 
"To što ste vi i predsednik Mađarske istakli kao moju zaslugu, ustvari je samo moj pokušaj da postupam po našoj hrišćanskoj veri i savesti", kazao je episkop Irinej.
 
Prigodnoj svečanosti u Patrijaršijskom prisustvovali su patrijarh srpski Porfirije, episkop toplički Jerotej, episkop hvostanski  Justin, izabrani episkop marčanski arhimandrit Sava, šef patrijarhovog kabineta, članovi državne delegacija Mađarske i narodni poslanik Balint Pastor, saopštila je Informativnma služba SPC.
  • Dimitrije

    30.09.2021 05:10
    Ok. Prvenstveno Madjarski predsenik bi trebao odlikovati tadašnjeg ambasadora Madjarske Oskara Nikovica i njegove korake u tom pravcu. Naravno i opštinsku vlast u Žablju. Tu je skrojeno pomirenje.
  • Talibanizacija

    29.09.2021 14:00
    @Mp
    Kada taj vladika planira da plati porez ili ce i dalje da vrsi utaju poreza?
  • Mp

    29.09.2021 13:15
    Vladika dr Irinej Bulović je zaslužio i ovo priznanje kao i mesto u vrhu SPC. On je pragmatičan čovek koji znanjem, disciplinom, veštinom, obrazovanjem i drugim vrlinama, vrlo uspešno vodi Eparhiju bačku i doprinosi celokupnoj Crkvi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija