FOTO: Aktivisti obmotali zgradu "Vojvodinašuma" žicom kakva je na Šodrošu

Aktivisti "Šodroš survajver kampa" i Građanskog pokreta "Bravo" obmotali su upravnu zgradu JP "Vojvodinašuma" žicom u nastavku simbolične akcije "Tragovima zločina".
Oni su obišli sedište ovog preduzeća u Petrovaradinu i opasali je žicom "istom kakvom je opasivan prostor Šodroša na kome je u martu ove godine obavljena nezakonita seča više desetina stabala zaštićenih vrsta crne i bele topole".
Ispred zgrade su ostavljene i poruke "Pažnja! Proces u toku" i "Šuma vam neće oprostiti".
"Ovom akcijom su aktivisti i aktivistkinje podsetili na namerno zatvaranje očiju pred nezakonitostima, kao i na direktno saučestvovanje u zločinu učinjenom nad šumom na Šodrošu i Kameničkoj adi 12. juna prošle godine, kao i 22. i 24. marta ove, a od strane direktora preduzeća Rolanda Kokai, izvršnog direktora Marka Marinkovića i drugih zaposlenih u ovom javnom preduzeću čiju odgovornost tek treba utvrditi", navode.
 
Oni podsećaju da su nadležni iz ovog preduzeća prošlog meseca uputili radnike na seču "bez pismenog naloga i pribavljanja odgovarajućeg mišljenja 'Zavoda za zaštitu prirode'".
 
 
"Iako Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu još nije odlučilo da li će pokrenuti istragu o seči više desetina stabala na Šodrošu i Kameničkoj adi na osnovu krivične prijave ekološke organizacije 'Svet i Dunav', jasno je da su se javni akteri, među kojima i JP 'Vojvodinašume', povinovali nalozima iz jednog centra. To je omogućilo da Šodroš bude 'brisan' i tako žrtvovan zbog interesa građevinskih investitora, izvođača radova i režima na ovom prostoru", ističu aktivisti.
Naglašavaju i da je slučaj drugačiji, "odavno bi bio otvoren dijalog između javnih vlasti, ljudi iz struke - marhitekata, biologa, stručnjaka za šume i vode, domaćih i međunarodnih ekoloških organizacija i građana Novog Sada".
 
"Sve što se dogodilo tokom poslednjih deset meseci ne sme biti zaboravljeno. Vreme za istinu, pravo i pravdu neizbežno dolazi", navode.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti