FOTO, VIDEO: Počela gradnja privremenog puta koji će služiti za gradnju Kineskog mosta na Šodrošu

Na Šodrošu je počela izgradnja privremenog puta koji će služiti za gradnju Kineskog mosta.
FOTO, VIDEO: Počela gradnja privremenog puta koji će služiti za gradnju Kineskog mosta na Šodrošu
Foto: 021.rs
U proteklih nekoliko dana je izlivena betonska ploča na Ribarskom ostrvu i mašine pripremaju teren za dalje betoniranje, asfaltiranje i postavljanje konstrukcije, kako privremenog puta, tako i privremenog mosta. 
Koliko su reporteri 021.rs čuli, na gradilištu se sada uklanjaju preostali delovi oborenih stabla, šiblje i zemlja i trebalo bi do kraja nedelje da se pospe tucanik i obave drugi poslovi.
 
Mašine su trenutno više angažovane na Ribarskom ostrvu, dok se na Kameničkoj adi može videti samo obezbeđenje. 
Na obe lokacije su danas, kao i prethodnih dana, prisutni i građani koji dolaze i sopstvenim vozilima odnose ostatke posečenih stabala.
 
 
Ovi radovi su usledili pošto su pre dvadesetak dana drvoseče JP "Vojvodinašume" posekli više desetina stabala za šta ih je angažovala kineska kompanija "China Road and Bridge Corporation" (CRBC) uposlena na gradnji vijadukta i mosta u nastavku Bulevara Evrope.
 
Ovu seču su aktivisti Šodroš survivor kampa proteklih devet meseci pokušavali da spreče, ali su ih u tome sprečili kordoni policije.
 
Sada na Šodrošu nema policije, ali ni aktivista, mada je kamp na istom mestu.
 
Da se čini da će se radovi na gradnji novog mosta dalje odvijati sve intezivnije, vidi se i po tome što je CRBC na ulazu u obližnje Borodogradilište na zidu stavio natpis na kineskom i engleskom gde se kaže da se radi na gradnji obilaznice oko Novog Sada sa mostom preko Dunava. 
 
Inače, u halama Brodogradilišta, koje je već godinama u vlasništvu kompanije Galens, i gde ova firma planira da sagradi stambeni kompleks sa soliterima i do 20 spratova, mesecima unazad se već nalaze radnici CRBC, tako da je ovim natpisom to samo zvanično i potvrđeno. 
 
 
Dodajmo da za sada nema nikakvih radova u delovima Šodroša i Telepa gde bi trebalo da prođu most i vijadukt. Do seče i drugih radova u tom delu će doći tek u narednim mesecima. Naime, "Koridori Srbije" koji su u ime Vlade Srbije investitor, tek treba da dobiju građevinsku dozvolu i druga dokumenta, jer ni glavni projekat mosta nije završen. Uz to, Skupština Novog Sada je tek prošle nedelje predala Republici oko dva hektara zemljišta gde će biti trasa mosta i vijadukta.
 
Kažimo i da na sremskoj obali trenutno nema većih radova, nakon što je u proteklih mesec i po dana u Dunavu postavljena konstrukcija privremenog mosta koji će sa te strane služiti za gradnju Kineskog mosta. 
Podsetimo da je prošlog marta potpisan ugovor o gradnji mosta preko Šodroša po ceni od 175,5 miliona evra između "Koridora Srbije", Ministarstva građevine i kineske firme (CRBC). Mnogi detalji oko ovog ugovora su i danas nepoznati, na primer kako je cena stigla do 175,5 miliona dinara, a tokom proteklih meseci se saznalo da nema projekta, niza dozvola i studija, a sve su pratili i protesti građana. Neke od dozvola su u međuvremenu izvađene, mada aktvisti sumnjaju u poštovanje procedure i zakonitost istih. 
  • Komentar

    15.04.2023 21:07
    Antic
    Rio Tinto Antic je trebao u koridore da dovede Grcica, napraviće ovaj most kao prugu u Kostolcu
  • Vladan

    12.04.2023 10:50
    @Соса

    Ne može, u svom šoru je đubrio pa ga oterali, sad bi i ovde tako da prođe...
  • Соса

    12.04.2023 10:25
    @Видоје
    Остави Лале на миру и бетонирај и зидај у свом шору!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti