Uskoro završni radovi na obnovi Uspenske crkve, izdvojeno više od 10 miliona dinara

Zavod za zaštitu spomenika kulture raspisao je tender za završne radove na restauraciji Uspenske crkve.
Uskoro završni radovi na obnovi Uspenske crkve, izdvojeno više od 10 miliona dinara
Foto: 021.rs
Za završne konzervatorsko-restauratorske radove na hramu Uspenja Presvete Bogorodice biće izdvojeno više od 10 miliona dinara.
Radovi podrazumevaju radove na palionici, kamenim nadgrobnim pločama, sanaciji ogradnog zida za pristup zvoniku, konzervatorsko-restauratorske radove na ogradi, kao i ugradnju mozaika na fasadi palionice.
Na kružnom otvoru palionice predviđeno je da se postavi led traka ispod kovane dekorativne rozete, demontaža i ugradnja novih vrata, kao i izrada i montaža nadstrešnice.
 
Predviđeno je i da se izradi umetnički mozaik sa predstavom Presvete Bogorodice sa pokrovom, "od strane kompetentnih umetnika u ovoj tehnici". Treba da se nalazi u niši centralno postavljenog iznad ulaza u palionicu, kao i iznad gornje linije nadstrešnice.
 
Trebalo bi i da se podigne nivo i nivelacija betonskih nadgobnih ploča, "te pažljivo vraćanje ploča na mesto".
 
Predviđena je i zamena "najoštećenijeg profilisanog pojasa u veštačkom kamenu, na bazi Spomenika palim bordcima u Prvom svetskom ratu u porti hrama", kao i finalno zaštitno farbanje delova ograde duž celog obima porte.
Zavod je pre pet godina sproveo radove na sanaciji i restauraciji spomen krsta u porti Uspenske crkve, potom je ograda oko Porte hrama rađena u dve faze, a tokom prve u okviru parternog uređenja Pozorišnog trga i Uspenske ulice.
 
Maksimalan rok za izvršenje radova je 90 dana.
 
Rok za podnošenje prijava je 25. april.
  • Jevanđelika

    17.04.2023 00:45
    Restauracija je povratak u prethodno stanje, obnavljanje, što znači da je mozaik nenamensko trošenje sredstava i pitam se ko je to predložio i odobrio. Verovatno je neko iz vlasti rekao "daćemo 10 miliona, pa neka rade sa tim parama šta misle da treba", a ovi su smišljali stvari poput led rasvete, novih mozaika i slično. Ništa bolja priča nego drugi hramovi, počev od Hrama Svetog Save. Pravoslavlje je postalo vašar, cirkus, pijaca, menja se novac, prodaju đinđuve... Da Isus vidi šta se radi, latio bi se biča...

    ---

    "I дођоше у Јерусалим. I ушавши у храм поче изгонити оне који продаваху и куповаху у храму, те испремета столове мењача новца и клупе продаваца голубова, и не дозвољаваше да ко пронесе какав суд кроз храм. I учаше и говораше им: није ли написано: "Дом мој зваће се дом молитве за све народе"; а ви сте од њега направили разбојничку пећину."

    -  Јеванђеље по Марку, 11:15-16
  • Teodosije III

    16.04.2023 08:35
    A što Irinej ne odreši kesu?

    I kuću su mu renovirali sa našim parama!
  • KLF

    14.04.2023 12:50
    Tooo botovi, samo lupajte minuse, od toga će vaš pop magično početi da se parkira u 20 metara udaljenu garažu umesto kao životinja na trotoar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti