Novosađani, dodatno produžen rok za prijavu za subvenciju za solarne panele

Rok za prijavu Novosađana za subvenciju za ugradnju solarnih panela dodatno je produžen i to do 22. maja, odluka je Gradske uprave za zaštitu životne sredine.
Novosađani, dodatno produžen rok za prijavu za subvenciju za solarne panele
Foto: 021.rs

Kako je 021.rs pisao, ovaj javni poziv Grada odnosi se na ugradnju solarnih panela, invertera i cirkulacione pumpe, a u stanovima sistema grejanja, što sufinansira uprava do 50 odsto vrednosti ukupne investicije sa PDV-om.

Za solarne panele, invertere i prateću instalaciju za porodične kuće izdvaja se 18 miliona dinara, dok se za pumpe i sistem grejanja iz budžeta izdvaja 500.000 dinara. Domaćinstva, kuće i stanovi, ne mogu da konkurišu za više od jedne mere energetske efikasnosti.
Svako domaćinstvo može da dobije subvenciju od najviše 420.000 dinara sa PDV-om za ugradnju solarnih panela, odnosno manji iznos od 50 odsto od vrednosti ukupne investicije sa PDV-om.
 
Za cirkulacione pumpe maksimalna subvencija iznosi 50 odsto od iznosa profakture za radove i opremu sa PDV-om, a najviše 15.000 dinara po pumpi. 
 
Za opremanje sistema grejanja sa uređajima za regulaciju i merenje predate količine toplote dodeljuje se najviše 50 odsto od iznosa predračuna za radove i opremu sa PDV-om, a najviše 15.000 dinara po kalorimetru, 1.000 dinara po delitelju toplote i 1.500 dinara po termostatskom ventilu.
 
Bitno je naglasiti da Grad novac ne prenosi građanima, već firmama koje će izvoditi radove - i to nakon što građani prenesu svoj obezbeđeni iznos tim firmama i nakon što se sav posao završi.

Radove će izvoditi one firme za koje se građani odluče, a spisak firmi koje učestvuju u ovoj meri je OVDE.

  • Roki

    06.11.2023 16:15
    Ne isplati se
    Narode, niko vam ne govori da u ovom slučaju kada nestane "struja" u mreži i vaš sistem se gasi, mora da stane. Dakle nemate akumulator , i ako imate sunce dzabe vam, jednostavno on grid sistemi ovako rade. Plus niko ne govori da na svu energiju koju upumpate u mrezu radi "akumulacije" vi placate pdv, isto kao i na energiju koju trosite. Naravno subvencija vazi samo na odabrane izvodjace koji su naduvali cene opreme i usluga, znaci sve ovo je izmisljeno da vi date svoje novce kako bi njima pravili struju koju ce prodati skupo.
  • Dragan Vukadinovic

    18.04.2023 17:12
    Jednostavan izracun ce vam dati jasnu sliku: Inverter minimalno 3 kW + barem 6-8 panela preko 100 W, montaza, kabliranje, e sad dolaze specialne Kineske baterije koje u 70% slucajeva nikad nemaju nazivnu snagu amperazu koja je napisana niti je mogu imati. Provereno. Rok trajanja baterija takve kvalitete je max. 3 godine a iste za 3000 W kostaju hiljade Eura. Znaci vec smo dosli do iznosa preko 5000 Eura e sad Vi izracunajte koliko sunca ima na dan koliko moze % da takav sistem fiksni znaci nema da se paneli okrecu prema suncu za max. snagu dnevnu i dodjemo do zakljucka da sa tim parama mozete da placate preko 10 godina strujne racune. Toliko od mene koji imam solarne panele za grejanje vode napravljene u firmi Tehnomont u Jugoslaviji i prve solarne iz Njemacke davne 1992 godine. Nemojte biti naivni nema sunca bez sistema okretanja panela kao nekad satelitske antene ako se secate one poluge sa motorom.
  • Hi

    18.04.2023 14:27
    kolko love
    Koliko Sva ta skalamerija košta nikog konketno da čujem za 150 kvadrata stančić. Negativni komentari dobro došli

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti