Raspisan novi javni poziv Novosađanima za ugradnju solarnih panela: Ovo su uslovi za subvenciju

Novosađani zainteresovani da na svojim kućama ugrade solarne panele, invertere i cirkulacione pumpe, a u stanovima sistem grejanja, mogu da se prijave na upravo raspisani javni poziv.
Raspisan novi javni poziv Novosađanima za ugradnju solarnih panela: Ovo su uslovi za subvenciju
Foto: 021.rs
Gradska uprava za zaštitu životne sredine raspisala je novi Javni poziv za sufinansiranje ugradnje solarnih panela za sopstvene potrebe na porodičnim kućama i unapređenje termotehničkog sistema putem ugradnje kalorimetara, cirkularnih pumpi, termostatskih ventila i delitelja toplote.

Sufinansiranje se odnosi na nekoliko mera koje su na raspolaganju građanima. Grad će sufinansirati:

  • nabavku i ugradnju solarnih panela, invertera i prateće instalacije za porodične kuće za proizvodnju električne energije; ugradnju dvosmernog mernog uređaja za merenje predate i primljene električne energije i ostale neophodne instalacije za proizvodnju električne energije; priključenje na distributivni sistem i izradu neophodne tehničke dokumentacije i izveštaja izvođača radova na ugradnji solarnih panela i prateće instalacije za proizvodnju električne energije. 
Snaga solarnih panela koje domaćinstvo namerava da ugradi ne može biti veća od odobrene snage mernog mesta koja je navedena u računu za struju, a maksimalno do (i jednako) šest kW.
  • nabavku i ugradnju elektronski regulisanih cirkulacionih pumpi za porodične kuće;
  • opremanje sistema grejanja sa uređajima za regulaciju i merenje predate količine toplote objektu za stanove.
Domaćinstva, kuće i stanovi, ne mogu da konkurišu za više od jedne mere energetske efikasnosti.
 
Za solarne panele, invertere i prateću instalaciju za porodične kuće izdvaja se 18 miliona dinara, dok se za pumpe i sistem grejanja iz budžeta izdvaja 500.000 dinara.
 
Svi Novosađani imaju pravo da učestvuju, osim vlasnika posebnih delova stambeno-poslovnog objekta koji ne služe za stanovanje. Pravo nemaju ni vlasnici stambenih objekata koji su u prethodne dve godine posle donošenja odluke o dodeli bespovratnih sredstava za slične aktivnosti odustali od sprovođenja.
 
Podnosioci prijave moraju da budu vlasnici objekta za koji podnose prijavu, ali i vlasnici ili nosioci prava nad brojilima. Ako nisu vlasnici objekta, moraju da imaju prijavu boravka na adresi za koju podnose prijavu. Objekat mora da bude nastanjen i priključen na distributivnu mrežu električne energije, a na poslednjem računu za struju mora da bude najmanje 30 kWh. 
 
Svako domaćinstvo može da dobije subvenciju od najviše 420.000 dinara sa PDV-om za ugradnju solarnih panela, odnosno manji iznos od 50 odsto od vrednosti ukupne investicije sa PDV-om.
 
Za cirkulacione pumpe maksimalna subvencija iznosi 50 odsto od iznosa profakture za radove i opremu sa PDV-om, a najviše 15.000 dinara po pumpi. 
 
Za opremanje sistema grejanja sa uređajima za regulaciju i merenje predate količine toplote dodeljuje se najviše 50 odsto od iznosa predračuna za radove i opremu sa PDV-om, a najviše 15.000 dinara po kalorimetru, 1.000 dinara po delitelju toplote i 1.500 dinara po termostatskom ventilu.
 
Komisija će, prilikom ocene prijava, uzimati u obzir stanje spoljnih zidova i krova, postojeći način grejanja, stanje u kojem je stolarija i drugo.
 
Bitno je naglasiti da Grad novac ne prenosi građanima, već firmama koje će izvoditi radove - i to nakon što građani prenesu svoj obezbeđeni iznos tim firmama i nakon što se sav posao završi. 
 
Radove će izvoditi one firme za koje se građani odluče, prema sledećem raspoloživom spisku.
 
Gradska uprava za zaštitu životne sredine je prethodno sprovela konkurs na koji su se ove firme javile i ispunile uslove da obave tražene poslove.
 
Rok za prijave domaćinstava na javni poziv je 3. april, a celokupna dokumentacija se nalazi OVDE. Adresa za ličnu dostavu dokumentacije je pisarnica Gradske uprava za zaštitu životne sredine, Trg slobode 1 (Gradska kuća) ili preporučenom poštom na adresu Komisije za realizaciju mera energetske sanacije, Rumenačka 110a.
 
Za sve dodatne informacije i obaveštenja možete se obratiti na telefon 021/421-109 ili putem mejla na zivotnasredina@uprava.novisad.rs.
  • Vladan

    03.03.2023 13:51
    @Мунгос

    Kad troprstaši ukradu Elektrovojvodinu pa patentiraju "srpsku struju"...
  • Pera

    03.03.2023 13:30
    Napredak ogromnim stopama
    Umesto 20tak kuća sad će sufinansirati za 40tak.
    Duplo...
    Za 100tinak godina će se taman zahuhtati.
  • cluffas

    03.03.2023 12:59
    Ko kaze da se to ne isplati?
    Moj deda je jos oko 1974. godine ugradio solarne ploce koje zagrevaju vodu u bojleru. Taj sistem jos uvek funkcionise , jedino je menjao grejac jer crkne od kamenca.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti