Vojvodina sa EBRD potpisala ugovor o kreditu od 12 miliona evra: Za energetsku efikasnost zgrada

U Banovini je danas potpisan ugovor o kreditu od 12 miliona evra i donaciji od dva miliona evra sa EBRD, koji će pokrajna iskoristiti za unapređenje energetske efikasnosti u 80 javnih objekata.
Vojvodina sa EBRD potpisala ugovor o kreditu od 12 miliona evra: Za energetsku efikasnost zgrada
Foto: 021.rs

Predsednik pokrajinske vlade Igor Miroviće je naveo da će u narednim mesecima na konkursu biti izabrani javni objekti kao što su vrtići, škole i druge zgrade lokalne administracije koji će dobiti novac za radove kojima će se povećati energetska efikasnost.

Prilikom potpisivanja je precizirano da će se sredstvima iz kredita finansirati unapređenje energetske efikasnosti u obrazovnim, zdravstvenim, sportskim, kulturnim i administrativnim objektima u Vojvodini, što će omogućiti značajne uštede za grejanje i električnu energiju.
 
Planirani su radovi na termoizolaciji, postavljanje novih prozora, unapređenje sistema grejanja, ventilacije i hlađenja, kao i uvođenje energetski efikasnog osvetljenja.
Kredit je dobijen na period od sedam godina sa tri i po godine grejs perioda, dok je dodatnih dva miliona evra donacija Švedske i Italije za pokrivanje troškova projektovanja. 
 
"Ovo je važan posao za Vojvodinu, obezbedili smo sredstva za investicije za oblast koja je među najvažnijima i na globalnom nivou. Iz sopstvenih sredstava izdvojili smo i četiri miliona evra tokom prošle godine za ovu namenu - za devet objekata - u Vrbasu, Subotici, Apatinu, Novom Kneževcu. Sa tim sredstvima, pokrajinska vlada investiraće ukupno 16 miliona evra u ovu važnu oblast - za podizanje energetske efikasnosti", naveo je Mirović.
 
Pokrajinski premijer je naveo da sa EBRD rade i na novim projektima.
 
Direktor EBRD za Zapadni Balkan Mateo Kolanđeli je izjavio da je pokrajinska vlada pokazala posvećenost, odgovornost i kapacitet. 
 
"Ovo je veliki i važan posao za Vojvodinu, jer će ova investicija obezbediti kvalitetniji vazduh i bolje uslove života, a vrlo brzo će se isplatiti", naveo je Kolanđeli.
 
On je istakao veliku ulogu Evropske unije, koja je obezbedila donaciju u iznosu od dva miliona evra.
 
Takođe, izrazio je očekivanje da će sa Vojvodinom, kojoj je ovo prvo takvo zaduživanje, i u budućnosti imati dobru saradnju i zajedničke projekte. 
  • Gde smo

    25.01.2023 22:04
    Mi
    Vojvodina, pokrajina, se zadužuje za 12.000.000 e, a Karin istog dana kupuje zemljište vredno 8.000.000e. Jedan čovek "teži" od cele pokrajine :(
  • Bilo bi

    25.01.2023 21:30
    interesantno zaviriti u pesnikovu dušu i videti šta iskreno misli, uz osmeh...
  • pepe

    25.01.2023 20:28
    Sraman ugovor a jadan potpis
    Svaka budala može potpisati ugovor, to je najjednostavnije, samo se pitam ko će dugove vratiti u koje nas sve vreme sns vlast uvaljuje. Kakva je ovo vest da postajemo robovi banaka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti