Solarni paneli u Srbiji: Kako je birokratija sabotirala kupce-proizvođače

Po poslednjim podacima u Srbiji je registrovano 744 domaćinstva koja su se odlučila da postanu tzv. kupci-proizvođači električne energije, kolokvijalno prozjumeri.
Solarni paneli u Srbiji: Kako je birokratija sabotirala kupce-proizvođače
Foto: Pixabay

Oni proizvode sopstvenu struju uz pomoć svojih malih solarnih elektrana, svoje viškove predaju elektrodistributivnoj mreži (kao proizvođači), a kada im potrošnja prevaziđe proizvodnju, sa iste mreže preuzimaju energiju (kao kupci), piše portal Klima101.

Ovih 744 pionira je početkom ove godine, kroz izmene Zakona o PDV-u, izvojevalo jednu važnu pobedu protiv sopstvene države, koja je prevelikim nametima ugrozila tržište kupaca-proizvođača pre nego što je ono uopšte stiglo da se razvije. U tome su uspeli međusobnom saradnjom i uz podršku nezavisnih, stručnih organizacija.
Pored želje za čistijim okruženjem i energetskom nezavisnošću, jedna od osnovnih motivacija za ugradnju solarne elektrane je finansijska: ako uložite nekoliko hiljada evra za solarne panele, opremu i priključenje na elektromrežu, vama će se ta investicija nakon nekog vremena načelno isplatiti, jer ćete iz meseca u mesec manje plaćati struju. Od toga koliko su mesečni računi manji zavisi i koliki je taj period otplate.
 
Kada je 2021. najavljeno uvođenje institucije kupac-proizvođač, i kada je bila usvojena Uredba, zainteresovani građani vodili su se zvaničnim najavama Ministarstva rudarstva i energetike, po kojima je obračun nameta trebalo da se vrši na osnovu neto merenja, tj. na osnovu razlike između energije koju je kupac-proizvođač preuzeo iz mreže, i energije koju je sam isporučio.
 
Efektivno, za razliku od ostalih kupaca, koji plaćaju struju, PDV, akcize i naknade na osnovu ukupne količine energije koju su preuzeli, za kupce-proizvođače je ta energija trebalo biti umanjena za količinu koju su sami proizveli i isporučili EPS-u.
 
Međutim, kako piše Klima101, kada su tokom 2022. godine stigli prvi računi za struju kupcima-proizvođačima, bili su neprijatno iznenađeni: nameti uopšte nisu bili umanjeni.
 
Šta se zapravo dogodilo, pita ovaj portal. Ne prvi put u Srbiji, došlo je do neslaganja među ministarstvima.
 
Iako je 2021. na sednici Vlade prihvatilo Uredbu o kupcima-proizvođačima koju je predložilo Ministarstvo rudarstva i energetike, Ministarstvo finansija je naknadno u mišljenju poslatom EPS-u naložilo sasvim drugačiji obračun: da se kupcima-proizvođačima obračunavaju porezi i nameti na osnovu celokupne količine preuzete energije u toku meseca, kao običnim kupcima, bez umanjenja za isporučenu energiju.
 
Mada tačna brojka zavisi od instalisanih kapaciteta, proizvodnje, potrošnje i drugih faktora, ova promena pravi velike finansijske probleme za kupce-proizvođače.
 
Sagovornici portala Klima101, objašnjavaju da je očekivana ušteda na mesečnom nivou trebalo da bude mnogo viša, i do 50 odsto umesto oko 20 odsto koliko su dobili.
 
Ali problem nije samo finansijski. Država je de fakto svoja pravila promenila nakon što su se ljudi već bili upustili u investiciju. Kao obrazloženje za obračun, Ministarstvo finansija je navelo da Uredba iz 2021. nije bila u skladu za zakonima o PDV-u i akcizama – da obračun koji je bio obećan kupcima-proizvođačima prosto nije bio moguć. Ali kada neko promeni pravila nakon što ste već investirali pozamašnu sumu, teško je ne osetiti se izdano.
 
Nakon dogovora između proizvođača i podrške koju su dobili od više organizacija, početkom ove godine Vlada Srbije usvojila je izmene Zakona o PDV-u, koje dozvoljavaju neka pravila ranije usvojene Uredbe. PDV se sada ne obračunava na celokupni iznos preuzete struje, već na iznos umanjen za ono što je kupac-proizvođać isporučio EPS-u.
Sredinom februara 2023, stigli su prvi računi po novim pravilima za sve kupce-proizvođače u Srbiji. 
 
"Naravno da smo zadovoljni ovom promenom", kaže za portal Klima101 Nenad Maričić, koji je sa svojom majkom u porodičnoj kući u Rumi ugradio solarnu elektranu snage oko 7 kW.
 
"Račun jeste manji. Teško je dati odgovor koliko, jer se razlikuju i cene i potrošnja, ali primera radi mi na računu za januar nismo osetili porast cene struje, koja je od Nove godine skuplja za 13 odsto", dodaje.
 
Ali borba, kako kažu, nije gotova. Iako je način obračuna PDV-a promenjen, ostali nameti ostali su isti, uključujući i onaj za podsticaj proizvođača energije iz obnovljivih izvora.
 
Opširnije na portalu Klima101.
  • Nenad

    24.01.2024 21:45
    Obmana
    Treba jasno staviti do znanja svima da država i EPS obmanjuju narod o isplativosti ugradnje slarnih panela. Treba jano reći da se svaki akumulirani višak kWh-a koji elektrana proizvede ne dobija nazad za dzabe nego, se to naplaćuje 5 din/kWh
    (prikrivena stavka 7 na računu). Praktično to znači: ako ste u jednom danu oko podneva isporučili 10kWh u mrežu i kasnije uveče potrošili tih 10kWh to ne znači da ste na nuli, nego ćete to platiti 10kWh x 5 din = 50 din
    To znači da će te ugradnjom solarnih panela dobiti cenu kWh samo duplo jeftinije ne i za dzabe. Što isplativost svodi na 30-40 godina. Sobzirom na životni vek panela i invertora investiciju čini potpunim promašajem.
    Naravno to je slučaj sam u našoj državi u normalnim državama kao što je Holandija zelena enrgija se mnogo više ceni i domaćinstva sa solarnim panelima zaradjuju na tome.
  • Gile

    27.03.2023 07:53
    Prevara
    Gradjani su prevareni od strane Drzave i EPSa , pljackaju gradjane koji su već ugradili panele i potpisali ugovor sa EPSom. Naplaćuju prozumerima 8,6dinara (država 3,6dinara i EPS 5 dinara) za 1kW električne energije koji su proizveli i dobili nazad od EPSa. Inače bez proizvodnje taj isti 1kW košta oko 10,6 dinara bruto. Dakle investiciju ne možete vratiti ni za 30 godina. Nemojte da vas lažu, pogledajte račun postojećih prozumera i sve će vam biti jasno, razočarenje je veliko. Veliki je to novac, i može se pametnije investirati, ne ulazite u dil sa državom i EPSom gorko ćete se kajati.
  • Mare

    02.03.2023 08:47
    I treba da plate pdv na korišćenje sunca! Kako misle da mi kao država pokrijemo manjak u EPSu koji je stvorilo SNS rukovodstvo ako nećemo biti tolerantni? Neka povećaju cenu struje, povećaju porez i eto, pokriven manjak!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.