Nesposobna vlast koštala građane: Sremski Karlovci vratili pare EU, ideja sa jahtom "potopljena"

Projekat "Dunavske vinske rute" u Sremskim Karlovcima neslavno je "potonuo", nakon što Opština nije uspela da ispuni svoje obaveze.
Nesposobna vlast koštala građane: Sremski Karlovci vratili pare EU, ideja sa jahtom "potopljena"
Foto: 021.rs

Da je projekat propao zbog neodgovornosti Opštine potvrđuju za 021.rs iz Sekretarijata "Interreg-IPA CBC" za prekograničnu saradnju Mađarske i Srbije.

"Tačno je da je Opština Sremski Karlovci bila jedan od korisnika projekta 'Dunavska vinska ruta'. Ovaj korisnik nije uspeo da ispuni neke od obaveza koje potiču iz ugovora, što je rezultiralo pokretanjem procedure za proveru nepravilnosti. Nakon što su nepravilnosti potvrđene, rukovodstvo programa je pokrenulo proceduru povraćaja sredstava Evropske unije", navodi u odgovoru za 021.rs Viktor Tunić iz Sekretarijata za međunarodnu saradnju.

Za povraćaj EU vlast potrošila osam godišnjih budžeta za zdravstvo
 
Ovaj neuspeh Opštinu, odnosno njene građane, koštao je ukupno 75.362 evra
 
Kada se posmatra budžet Opštine za ovu godinu, može se zaključiti da je Opština u svoj neuspeh uložila osam puta više nego u zdravstvo. Troškovi propalog projekta za skoro četiri miliona prelaze budžet za srednjoškolsko obrazovanje. Novac izgubljen u ovom projektu prevazilazi i godišnja davanja za poljoprivredu, a iznos vraćen Evropskoj uniji je desetostruko veći od godišnjeg budžeta predviđenog za smanjenje zagađenosti.
 
Prema informacijama koje je portal 021.rs dobio od Opštine Sremski Karlovci preko zahteva za pristup informacijama od javnog značaja, kupovina deviza za isplatu projekta "Dunavska vinska ruta" sprovedena je u periodu od 13. septembra 2022. do 15. marta ove godine. 
 
Tako je Opština za isplatu nepravilno utrošenih sredstava Upravljačkom telu za prekogranične projekte EU Mađarske platila nešto više od 25.000 evra, za neispunjavanje ugovornih obaveza još skoro 50.000 evra, kao i kamatu za kašnjenje skoro 100 evra.
 
Ova sredstva uzeta su iz tekuće budžetske rezerve Opštine.
 
Šta dalje? 
 
Šta će se sada desiti sa brodom koji je bio centralni deo projekta kreiranja zajedničkog, održivog turističkog proizvoda dela Srbije i Mađarske, ne zna se, jer iz Opštine već duže od nedelju dana ne odgovaraju na pitanja 021.rs.
 
Sudeći po odgovoru koji smo dobili od Sekretarijata "Interreg-IPA CBC", čitav ovaj projekat je sada završen.
 
"Pošto je povraćaj novca izvršen, u slučaju 'Dunavske vinske rute', naš program smatra ovaj projekat zatvorenim", naveli su iz Sekretarijata za 021.rs.
 
Karlovačke opštinare pitali smo koje to konkretno projektne obaveze nisu ispunjene, kao i šta su sledeći koraci u vezi sa brodom, odnosno jahtom koja je napravljena za svrhe ovog projekta, naročito kada se uzme u obzir da je u ovo plovilo neophodno konstantno ulagati, kako u njegovo održavanje, tako i u skladištenje.
 
Ne zna se da li će Opština sada preuzeti ovu jahtu za neke nezavisne projekte i da li će nezavisno organizovati plaćene ture, budući da je na početku ova tura trebalo da bude besplatna i samo u promotivne svrhe. 
 
Ono što je poznato je da Opština trenutno plaća novosadskoj firmi "Pan Marine" za skladištenje broda, budući da u Sremskim Karlovcima ne postoji adekvatan pristan.
Nemaju prihode, ali zato imaju rashode
 
Samo uslugu zimovnika broda Opština je u decembru prošle godine platila skoro 100.000 dinara. Uz to, blizu 50.000 dinara u istom periodu potrošeno je na uslugu pristana.
 
Pre nego što je jahta sklonjena, pretpostavlja se negde u Novi Sad, bila je privezana na Dunavu u Sremskim Karlovcima. Bez adekvatnog skladištenja, jahta je bila izložena različitim vremenskim prilikama i ostalim spoljnim uticajima, usled čega je bila vidno u lošem stanju.
 
Upravo zbog toga je pre odnošenja u pristan morala da bude sanirana. Samo popravka jahte koštala je 775.200 dinara.
 
Manje od godinu dana nakon što je predstavljena javnosti, na jahti su rađeni servisi motora, motornog računara i nosača. Tada su menjane i elektroinstalacije, a moralo je da se krpi i farba korito broda. Dalje održavanje plovila plaćeno je 100.000 dinara, pokazuju podaci koje je 021.rs dobio od Opštine putem zahteva za pristup informaciji od javnog značaja, u martu ove godine.
 
Iz Opštine su tada za 021.rs naveli da su ovom jahtom održane samo dve ture, a da ni od jedne Opština nije prihodovala. Iako su tada objasnili da je planirano da se sa turama krene redovnije od juna prošle godine, nisu napomenuli da je projekat neslavno propao. Opština je podatke vezane za troškove broda dostavila u martu, a sredstva za projekat pokrenut preko IPA fonda vratili su Evropskoj uniji još u februaru.  
 
A šta je trebalo da bude?
 
Prema sajtu koji je kao svoj deo obaveza izradio Pokrajinski sekretarijat za kulturu, informisanje i odnose sa verskim zajednicama, cilj projekta bilo je jačanje ugleda vina proizvedenih u Velikoj mađarskoj ravni i u Vojvodini.
 
U okviru ove saradnje trebalo je da se realizuju vinske rute, koje prelaze mađarsku i srpsku granicu. U programu su učestvovale i vinarije iz Sremskih Karlovaca i Mađarske. 
 
Centralni deo projekta bio je upravo brod Opštine Sremski Karlovci. To je specijalizovan brod za kulturne i promotivne programe, izgrađen sredstvima Evropske unije. Izgradnja broda koštala je 78.800 evra. 
  • Max

    26.04.2023 19:47
    Re
    Koliko ima ovih manjih i vecih Mica Grcica cudi me da uopste funkcionisemo.
  • Iz sela

    22.04.2023 12:59
    Preljepo
    Ovo bi mi bilo i smešno da nije preko moje glave i iz mog džepa.
  • Hm

    22.04.2023 01:20
    Nisu jedini na projektu. Treba videti partnerske organizacije, njihove relacije sa opštinarima i kako im je predstavljeno sve ovo. Neko ih je navukao, a pare nisu vratili.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti